Περί εργαλείων ιδιωτικότητας

Άρχισε από αυτό εδώ: Your Xiaomi phone might be tracking your habits and sending them to the company.
Δυστυχώς, το θέμα με τα smartphones είναι δύσκολο.
Μια άλλη rom ίσως κάνει καλύτερη δουλειά όσον αφορά το tracking.

Προσωπικά πάντως, έβαλα στο συρτάρι ένα xiaomi που είχα και το αντικατέστησα με ένα TCL (έχει εξαγοραστεί από την Alcatel) βάζοντας φυσικά άλλη rom.

Η xiaomi απο τα φθηνα κινητα της βγαζει χρηματα μεσω πωλησης στοιχειων των καταναλωτων. Παλιοτερα εβλεπες.και διαφημισεις μεσα στις ρυθμισεις αλλα νομιζω εφαγε κατακραυγη εκτος κινας και δεν ξερω τι γινεται.

Αν γκουγκλαρεις θα δεις πολλα πραγματα απο δω και απο κει

Επειδή το άρθρο με εμπνέει αρκετά, και είναι καλό, λέω να αφήσω κι εγώ την προσωπική μου γνώμη για ό,τι αναφέρθηκε.

Αρχικά, η άποψή μου περί ιδιωτικότητας είναι πως αν θέλεις πλήρη ιδιωτικότητα, κλείσε τη σύνδεση στο internet. Είναι τόσο απλό. Όσο για πλήρη ιδιωτικότητα, είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί καθώς πάντα ο server θα ξέρει την IP του client. Καλώς ή κακώς, έτσι ήταν ανέκαθεν τα πράγματα και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει. Αν και υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί η ιδιωτικότητα κάποιου χρήστη με διάφορους τρόπους.

Προσωπικά, θεωρώ πως η πιο εύκολη, αλλά ίσως και η δυσκολότερη λύση (όσο περνάει ο καιρός) είναι η πλήρης απενεργοποίηση της JavaScript από τον browser. Ενώ είναι χρήσιμη η JavaScript για πολλούς λόγους, δυστυχώς είναι και σε ένα βαθμό ένας “Δούρειος Ίππος” μέσα από τον οποίο μπορούν κάποιες εταιρίες να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Βέβαια, με την απενεργοποίηση της JS δε σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας, προφανώς.

Παρακάτω θα παραθέσω την άποψή μου για τις υπηρεσίες που αναφέρθηκαν στο άρθρο.

VPN

Ενώ καταλαβαίνω τη χρησιμότητα των VPN γενικότερα, προσωπικά αποφεύγω τη χρήση τους εφόσον δε μου είναι απαραίτητο. Πρακτικά το VPN δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δίκτυο στο οποίο έχει κάποιος απομακρυσμένη πρόσβαση. Εφόσον δεν είσαι εσύ ο administrator του δικτύου, αναγκαστικά εμπιστεύεσαι τον administrator του δικτύου στο οποίο συνδέεσαι, και δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
Προσωπικά, αν χρειαστώ ένα VPN, προτιμώ να στήσω ένα σε κάποιο VPS (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) και να συνδέομαι από εκεί.

Browser

Πιστεύω πως εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει πρακτικά ένα ολιγοπώλιο στους browsers, το οποίο μας οδηγεί στο να γινόμαστε έρμαια των επιλογών των εταιριών που τα φτιάχνουν, δηλαδή της Google και της Mozilla. Πρακτικά οι browsers που δεν είναι βασισμένοι στο Blink ή στο Gecko είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, και δυστυχώς οι υπόλοιποι browsers (ίσως με εξαίρεση όσους βασίζονται στο WebKit) να γίνονται όλο και πιο δύσχρηστοι.

Προσωπικά χρησιμοποιώ κυρίως το Pale Moon, στο οποίο έχω κάνει κάποιες ρυθμίσεις που απενεργοποιούν κάποιες λειτουργίες, καθώς και ένα fork του το οποίο χρησιμοποιώ δοκιμαστικά, όπου έχω απενεργοποιήσει τη JavaScript από το προεπιλεγμένο προφίλ.

Έχω ακούσει γενικά καλά λόγια για το LibreWolf, αλλά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα αποθετήρια του Void Linux, για να το δοκιμάσω παραπάνω.

Παρεμπιπτόντως, πρώτη φορά βλέπω το Firefox Profile Maker, και βλέπω να μου είναι χρήσιμο. Αν και διαφωνώ με την αποφυγή του uMatrix.

Πρόσθετα

Σε αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι ιδιαίτερο, γενικά συμφωνώ με την επιλογή των προσθέτων.

Μηχανή αναζήτησης

Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για μηχανές αναζήτησης. Γενικά χρησιμοποιώ αρκετά τελευταία το δικό μου SearX instance, με εναλλακτική το DuckDuckGo, αν και αρχίζω να το χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο με τις πρόσφατες αλλαγές του.
Προσωπικά δε χρησιμοποιώ το Brave και το StartPage, το πρώτο λόγω του browser και το δεύτερο λόγω της System1.
Είναι καλή η προσθήκη του Disroot SearX και το προτείνω, καθώς χρησιμοποιώ τις παροχές τους.

Email Providers

Από τις επιλογές του άρθρου χρησιμοποιώ κυρίως το Disroot (όπως ανέφερα παραπάνω). Έχω δοκιμάσει το ProtonMail, αλλά έχει αρκετά θέματα τα οποία με έκαναν να το αποφεύγω. Προσωπικά το ProtonMail ΔΕΝ το προτείνω για όσους χρησιμοποιούν Tor.

Επιπλέον, προτείνω τη χρήση PGP κρυπτογράφησης όσο είναι δυνατό και τη χρήση email client αντί του webmail. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Claws Mail στο PC και το K-9 Mail στο Android.

Translators

Κι εδώ δεν έχω να προσθέσω πολλά. Οι επιλογές του άρθρου είναι καλές. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το ότι χρησιμοποιώ συχνά το SimplyTranslate ως front-end επειδή δεν απαιτεί τη χρήση της JavaScript.

Προς το παρόν δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να προσθέσω, και ήδη έχω γράψει ένα κατεβατό…

Edit: ξέχασα κάτι βασικό και μόλις πέρασε από το μυαλό μου.

IM

Επειδή δεν αναφέρεται στο άρθρο, και το θεωρώ εξίσου σημαντικό, υπάρχουν μερικές καλές εναλλακτικές σε υπηρεσίες IM, για μηνύματα κλπ. Προσωπικά προτείνω τη χρήση των XMPP και Matrix, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές σε servers και clients για τα 2 πρωτόκολλα επικοινωνίας.

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει όμως appimage του librewolf, ίσως να μη σε χαλάει να τον χρησιμοποιείς πχ μέσω firejail

Γενικά πολύ ωραία τα είπες…

1 «Μου αρέσει»

Δοκίμασα να τρέξω το LibreWolf ως AppImage, δε μπόρεσα να το τρέξω για κάποιο λόγο. Ίσως δοκιμάσω ξανά κάποια στιγμή.

Yπέθεσα οτι το είχες κάνει εκτελέσιμο καθώς επίσης και οτι δοκίμασες να το τρέξεις από το τερματικό και δεν έβγαλες άκρη. Οπότε έριξα μια ματιά εδώ → External Applications - Void Linux Handbook και βρήκα το παρακάτω

AppImages do not yet work on musl installations.

Φαίνεται πως πρέπει να αλλάξεις init (νομίζω γίνετε αυτό στο void) για να τρέξεις appimages…

1 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ την έκδοση του Void Linux με glibc, οπότε δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Επίσης συνήθως δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα με τα AppImages που τρέχω κατά καιρούς.

Επίσης το musl δεν είναι init system, είναι εναλλακτική βιβλιοθήκη για τη C, αν θυμάμαι σωστά.

Nαι, τα μπερδεύω αυτά… Και πάλι, ίσως να δοκίμαζες με άλλο init; μήπως και… έτσι από περιέργεια…

Το musl είναι η βασική βιβλιοθήκη της C και απαιτείτε σχεδόν από οποιοδήποτε πρόγραμμα. Δεν έχει να κάνει καθόλου με το σύστημα εκκίνησης. Σε «κανονικές» διανομές χρησιμοποιείτε ή glibc του ιδρύματος GNU.

Προσωπικά βρίσκω εντελώς ακατανόητη την άρνηση της libc του GNU, τόσο από ιδεολογικής σκοπιάς, ΜΙΤ αντί για GPL όσο και στην πράξη. Θεωρητικά για να γλυτώσεις μνήμη, κάτι που έχει κάποιο νόημα σε embedded, αλλά κανένα σε desktop. Για το Init μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον κάποιες αιτιάσεις, αλλά τεσπα …

2 «Μου αρέσει»

Πάει καιρός που έχω να χρησιμοποιήσω το AppImage του LibreWolf, οπότε μπορεί να είναι ήδη λυμένο το πρόβλημα που είχα.

Επίσης όχι, δεν θα καθίσω να αλλάξω init πασχαλιάτικα… :stuck_out_tongue:

A έχει διαδικασία; Παρασύρθηκα από το γεγονός οτι στην mx το να την τρέξεις με systemd είναι απλώς θέμα επιλογής στον grub…

1 «Μου αρέσει»

Τελικά είχα δίκιο, μάλλον κάποιο bug ήταν στην έκδοση που είχα κατεβάσει πριν καιρό. Μόλις το κατέβασα και δουλεύει απροβλημάτιστα.
Μόνο τα tabs να μην ήταν τόσο μεγάλα…

1 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικό άρθρο @Constantinos ευχαριστούμε θερμά! θα διαβάζω για ώρες το thread, έχει τόσο υλικό! :slight_smile:

σε ψήνει να μας γράψεις έναν οδηγό εάν θες για το πως το έστησες ^^ με ενδιαφέρει ιδιαίτερα (εάν υπάρχει ήδη οδηγός αλλού και δεν έχεις χρόνο, στείλε και μπορώ να μεταφράσω εγώ και να ανέβει ως ξεχωριστό άρθρο ή σαν σχόλιο κάτω από αυτό i guess?)

3 «Μου αρέσει»

Ποιο fork του; Τον Basilisk;
Έχει σταματήσει να αναπτύσσεται από τον Δεκέμβρη του 21, κάτι που μάλλον δε με εκπλήσσει.
Δεν αποκλείω πάντως να το βουτήξουν και αυτό οι Κινέζοι.

Πάντως και για τον PaleMoon έχω αρκετές ενστάσεις και έχοντας μιλήσει παλιότερα με τον τύπο που ξεκίνησε το project , διέκρινα μια εμμονή με κάποια πράγματα που ήταν παιδαριωδώς ηλίθια.

Μπορώ να καθίσω να μεταφράσω τον οδηγό κάποια στιγμή, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.

Όχι, είναι βασικά ένα fork του κανονικού Pale Moon, χωρίς το branding και με μερικές επιπλέον ρυθμίσεις.

Δε θα διαφωνήσω με αυτό. Αλλά γενικά το προτιμώ περισσότερο από το Firefox.

2 «Μου αρέσει»

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή φραγής διαφημίσεων, πχ AdAway(fdroid) σε ένα tvbox με ethernet και να μπλοκάρουμε τις διαφημίσεις στο δίκτυο μας με την ip του tvbox σαν dns1 για παράδειγμα, παράλληλα ή όχι με pihole σε rpi4;
Μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην “ταχύτητα” του δικτύου μας;

Απότι ξερω το Adaway επαιζε παλια με το /etc/hosts. Αλλα δεν ξερω αν αυτο συμβαινει ακομα. Αν το AdAway εχει σαν δυνατοτητα να εχεις την IP του pihole σαν DNS1 η DNS2 (αν εχει αλλαξει τροπο μπλοκαρισματος και δημιουργει τοπικο DNS server) δεν βλεπω γιατι οχι.

1 «Μου αρέσει»

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η δυνατότητα χρήσης vpn της cloudflare, ως ενσωματωμένη λειτουργία στον Microsoft-edge browser, για διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών κατά το σερφάρισμα.
Δεν βρήκα, όμως τη συγκεκριμένη λειτουργία στον Microsoft-edge για Linux.

Προφανώς σαν απάντηση στο Mozilla VPN που επίσης είναι το Cloudflare, ασχέτως αν εκεί στη Mozilla δεν το λένε ευθέως και το βάφτισαν ως «Mozilla VPN».

Κατά τ’ άλλα, σε αυτή την πρόταση (της Microsoft) ας δούμε πόσοι ασύμβατοι όροι υπάρχουν μέσα σε μια μόλις γραμμή:
«διαφύλαξη της ιδιωτικότητας», «Microsoft-edge browser», «Cloudflare».

2 «Μου αρέσει»

Η Μicrosof ισχυρίζεται ότι ούτε ο πάροχος δεν θα έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ip.
Επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η εν λόγω εταιρεία να συλλέγει αυτές τις πληροφορίες;
Μπορεί να επιτευχθεί αυτό χωρίς τη συγκατάθεση της cloudflare ;
Αναφέρεται αυτό σε κάποιους όρους για τον χρήστη;