Searx: μια ΕΛΛΑΚ μηχανή μετα-αναζήτησης

Το Searx είναι μια metasearch engine δηλαδη μηχανή αναζήτησης που δίνει αποτέλεσματα από πολλές διαφορετικες μηχανές αναζήτησης. Είναι ΕΛΛΑΚ και μπορεί να γίνει και self-host.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σέρβερς παγκόσμιως που το τρέχουν την μηχανή αυτή και κάθε μία έχει δικές της ιδιότητες. Πχ άλλες είναι dark theme, άλλες δείχνουν αποτελέσματα google μόνο για general search αλλά όχι πχ για εικόνες ή για αναζήτηση αρχείων online κτλ κτλ. Όλα αυτά μπορεί να τα δειτε πηγαίνοντας σε ένα από τα δημόσια instances που υπάρχουν και να πάει στις ρυθμίσεις της μηχανής αναζήτησης και να δει τις άπειρες επιλογές, ακόμα και να κάνει customize αυτές. Για να βρείτε ένα instance που να τρέχει όπως θα προτιμουσατε (χώρα hosting του σερβερ, ταχύτητα απόκρισης σε συγκεκριμενες μηχανές από οπου ψάχνει κτλ) μπορείτε να πάτε στην επίσημη λίστα των δημοσίων σέρβερς και να δείτε τους πίνακες.

Γενικά θεωρείται ασφαλές και ιδιωτικό ‘by design’ και καθώς αποτελεί μηχανή μέτα-αναζήτησης δεν χρειάζεται να επισκευθεστε με τον υπολογιστή σας τα ίδια τα domains της google πχ, καθώς την αναζήτηση κάνει το searx και σας δείνει τα αποτελέσματα. Επίσης επειδή μπορεί να βρει από πολλαπλά μέρη αποτελέσματα, έχει πολλαπλές ρυθμίσεις για να το κάμετε του γουστου σας (ακόμα και στην χρήση κατά την επίσκεψη, αλλά και στο self-host) και επειδή είναι ανοιχτού κώδικα είναι κατ’ εμέ από τους καλύτερους τρόπους να ψάχνουμε ότι αναζηταμε στο διαδίκτυο.

Επίσης υπαρχει λίστα και με onion sites από τέτοια instances εάν προτιμάμε την πρόσβαση μέσω TOR.

Φυσικά τα μειονεκτήματα είναι αυτά κάθε αποκεντρωμένης υπηρεσίας: τα public instances διατηρουνται και χρησιμοποιούνται εθελοντικά, και άρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι

  1. αύριο μεθαύριο θα υπάρχει πλέον το ίδιο domain που επιλεξατε και σας άρεσε πληρωμένο και up and running
  2. κάποιος server κάπου τρέχει το instance, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι δεν τρέχει περισσότερα πράγματα εκεί από ότι τον ανοιχτό κώδικα του searx
  3. δεν είναι απαραίτητο ότι με την ίδια ταχύτητα που φέρνει αποτελέσματα από το google σήμερα θα συνεχίσει και αύριο κτλ
  4. αλλοι δημόσιοι σερβερ είναι πχ στην Ισπανία ή την Αμερικη και λίγοι στην Ελλάδα (έχω βρει δύο) οπότε επηρεαζονται και οι ταχυτητες και η ασφάλεια έτσι (κάθε χώρα έχει την νομοθεσία της για τους παρόχους, άλλες επιτρέπουν την καταγραφή/κατεργασια προσωπικών δεδομένων και άλλες λιγότερο ή υπο εξαίρεση)

Όλα αυτά λύνονται φυσικά με το να κάνουμε ένα self host σε μια υπηρεσία hosting που να εμπιστευόμαστε ή σε προσβασιμους/προσωπικους σερβερς της επιλογής μας.

Το λήμμα στην βικιπέδια (αγγλικά) για περισσότερα Searx - Wikipedia

εδώ το documentation (αγγλικά) Welcome to searx — Searx Documentation (Searx-1.0.0.tex)

και εδώ το όμορφο λογότυπό του :relaxed:

image

9 «Μου αρέσει»

Υπάρχει η δυνατότητα προβολής δικών μας πόρων (πχ ιδιόκτητο blog κλπ) ή παίρνει μεταδεδομένα μόνο από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης;

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά κάνω host ένα Searx instance στον server μου και πιστεύω πως είναι μια σχετικά καλή εναλλακτική metasearch engine, εάν είναι ρυθμισμένη σωστά.

Δεν έχω πολλά να προσθέσω πάνω στο άρθρο, καθώς εξηγεί τα βασικά για κάποιον που ενδιαφέρεται να ψαχτεί για κάποια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να γραφτούν και άλλοι οδηγοί για εναλλακτικές υπηρεσίες (ίσως και για self-hosting), καθώς θεωρώ ότι θα δώσει βήμα και σε άλλους να πειραματιστούν με ΕΛ/ΛΑΚ server software.

Παίρνει μόνο μεταδεδομένα από μηχανές αναζήτησης. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα από μηχανές αναζήτησης από τις οποίες μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις, είτε σε δικό σου instance, είτε επιλέγοντας τις μηχανές που θέλεις να χρησιμοποιήσεις σε ένα άλλο instance της επιλογής σου.

4 «Μου αρέσει»