Περί χρήσης ή μη VPN

Θα ήθελα τις γνώμες σας για τα λεγόμενα στο παρακάτω βίντεο:

Προσωπικά κάποια από αυτά τα σκεφτόμουν κι εγώ και δεν χρησιμοποιώ VPN γενικώς. Όχι ότι πιστεύω ότι είναι και τόσο χάλια όσο τα λέει, αλλά γενικά δεν έχω πειστεί ότι, τουλάχιστον προσωπικά, θα μου ήταν κάτι απαραίτητο.

1 «Μου αρέσει»

Το vpn ειναι ενα κλειστο τουνελ. Η μια ακρη εισαι εσυ και η αλλη αναλογα πως το χρησιμοποιεις, συνηθως καποια εταιρεια. Τη διαδρομη του τουνελ και τι περναει απ αυτο τη γνωριζει μονο ο κατοχος και η εταιρεια vpn. Αυτοματως φυσικα, η εταιρεια μπορει να χασει η να “χασει” τον ελεγχο και τα δεδομενα σου να γινουν προιοντα πωλησης. Αυτα ισχυουν κυριως σε χρηστες που επιλεγουν εταιρειες για το vpn τους. Αλλη λυση ειναι να νοικιασεις εναν vps και να στησεις δικο σου vpn. Πολυ καλυτερη λυση αλλα με κοστος σε χρονο κι χρημα. Φυσικα η εταιρεια του hosting θα μπορει να παρει τα δεδομενα παλι… Επομενη λυση δικο σου vpn σε πολαπλους vps για διασπαση της κινησης. Ακομη καλυτερη λυση μιας και δεν θα εχει μια εταιρεια hosting ολα τα δεδομενα και μονο με καποια ερευνα απο αστυνομικη πηγη ισως να μπορει να τα συγκεντρωσει. Ολα αυτα απαιτουν και καλα firewall.

Οποτε για να λεμε και τ σωστα, η εταιρεια vpn χρειαζεται για να μην μπορει ο isp να σε παρακολουθει, οπως και αν εχεις κανεναν hacker-o-γειτονα… ολα τα αλλα εχουν βαθμο δυσκολιας τετοιο, που ξεφευγει απο το απλο browsing και φτανει τουλαχιστον σε ψυχαναγκασμο

8 «Μου αρέσει»

Η χρήση η μη της τεχνολογίας VPN είναι πράγματι στην κρίση του καθενός.
Να σημειώσουμε ότι όπως είπε ο @anon88072451 το VPN είναι ένας κρυπτογραφημένος σωλήνας ο οποίος δεν επιτρέπει τους ενδιάμεσους να γνωρίζουν τι περνάει από εκεί μέσα.

Είναι must σε εταιρικά περιβάλλοντα όπως πχ για εξωτερικές δουλειές στις οποίες δεν εμπιστεύεσαι το wifi του καφέ, του γείτονα κλπ.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν λύσεις για να στήσεις εύκολα ένα προσωπικό VPN αν πχ θέλεις όπου είσαι να χρησιμοποιείς το Internet του σπιτιού σου (να βγαίνεις από εκεί και όχι από το wifi κάποιου τυχαίου )

Ρίξτε μια μάτια εδώ :

5 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι θέσφατα τέτοιου είδους σαν αυτά που λέγονται στο βίντεο είναι γενικεύσεις, τερατολογίες και αυθαιρεσίες.

Προφανώς το vpn δεν είναι το μαγικό χαλί της ιδιωτικότητας. Προφανώς δεν διαλέγεις σαν το πρόβατο vpn provider - βλέπεις στην πράξη ποιες εταιρείες αποδεδειγμένα (όσο αποδεδειγμένο μπορεί να είναι κάτι) δεν κρατάνε και δεν δίνουν log files και αναλόγως αποφασίζεις. Είναι όμως ένα από τα 5-10 απαραίτητα εργαλεία για όποιον ενδιαφέρεται πολύ για την ιδιωτικότητά του στο ίντερνετ (μαζί με το λειτουργικό του, τον browser του, τα extensions του κτλ κτλ).

Η μαγική one size fits all, point and click λύση δεν υπάρχει.

5 «Μου αρέσει»

ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το protonvpn (by proton email) σαν δοκιμή.
σαν επιχείρηση, υπήρχαν άλλες μεγάλες ανάγκες ασφάλειας κι έτσι γενικά δεν με είχε απασχολήσει (καλώς ή κακώς) έως τώρα… σαν ιδιώτης νομίζω (κακώς?) ότι ακόμα δεν με απασχολεί…

Δεν είναι όλες οι καταστάσεις μαύρο - άσπρο. “Γνώρισα” τα vpns προ τριετίες, όταν ήθελα για την οικογένεια εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια τιβι απ το εξωτερικό (geolocation restrictions). Τα χρησιμοποιώ και σε άλλες περιπτώσεις γνωρίζοντας φυσικά πως δεν είναι πανάκεια ιδιωτικότητας.

2 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιούσα χρόνια airvpn για torrenting (υποστηρίζει port forwarding, δεν κρατάνε logs) για το seedbox στο σπίτι και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Με τα ίδια λεφτά νοικιάζω πλέον ένα atom με 4GB RAM/2TB space και έχω εγκαταστήσει OpenVPN server και άλλα διάφορα εκεί.

Το θεωρώ απαραίτητο για όσους συνδέονται σε public wifi networks με laptop/κινητό.

1 «Μου αρέσει»

Απλα να δωσουμε και ενα τεχνικο στοιχειο για οσους δεν γνωριζουν ,αρχαριους κτλ. Στο vpn ειναι τετοια η φυση του που 100% θα ανεβει το ping της συνδεσης και υπαρχει και μεγαλη πιθανοτητα να πεσουν και τα mbit της συνδεσης.

Οποτε δεν προτεινεται για online gaming και για περιπτωσεις που το ping παιζει μεγαλο ρολο(πχ voip) Φυσικα υπαρχουν λυσεις για ολα τα βαλαντια που κατεβαζουν το ping πολυ χαμηλα, αλλα σιγουρα ειναι παραπανω απο το απλο ping του παροχου.

Ενα αλλο χαρακτηριστικο ειναι αν θελουμε να δουμε περιεχομενο online με περιορισμο χωρας. Ετσι για παραδειγμα αν το vpn μας βγαινει στη γερμανια τοτε ειναι πιθανο να μην μπορουμε να δουμε ελληνικη τηλεοραση απο το ιντερνετ. Αυτο ομως μπορει να βοηθησει μερικες φορες. Για παραδειγμα οταν θελω να διαβασω καποιες αμερικανικες εφημεριδες που εχουν περιορισμο χωρας, βαζω vpn που βγαινει στην αμερικη και τις διαβαζω κανονικα

5 «Μου αρέσει»

Ενδιαφέρον είναι το εξής άρθρο.

Ελπίζω ότι εννοείται ότι δεν θέλω να κάνω διαφήμιση στη συγκεκριμένη εταιρεία / υπηρεσία, απλά θέλω να δείξω ότι υπάρχουν τρόποι να “επαληθεύσει” κανείς ότι όσα υπόσχεται μία υπηρεσία τελικά τα κάνει.

πριν λιγο καιρο παντως, οσον αφορα τη συγκεκριμενη υπηρεσια vpn, υπηρξε αυτη η ειδηση → https://www.privateinternetaccess.com/blog/2019/11/the-continually-evolving-fight-for-freedom/
οποιος ψαξει για αυτη την εταιρεια την kape, θα βρει πολλα αρνητικα πραματα, επομενως ειμαι πολυ επιφυλακτικος για το τι υποσχεται και τι τελικα κανει ο καθενας γενικα, εστω και αν τα κανει ολα open source κλπ…

2 «Μου αρέσει»

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που “δείχνεις” και η πληροφορία! Θενξ! Ενδιαφέρον βρήκα και αυτό.

Είμαι φανατικός οπαδός του “όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι” και πολύ φιλύποπτος. Σε υποσχέσεις και κώδικες τιμής κτλ κτλ δίνω ελάχιστη βάση (ειδικά στα too good to be true). Κινήσεις όμως όπως open “sourcing” και user - thrid party auditing τις θεωρώ σημαντικές - όπως επίσης και real life αποδείξεις (δικαστικές ιστορίες όπου μία εταιρεία ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της). Συμφωνώ όμως ότι αυτές οι κινήσεις / γεγονότα δεν είναι πανάκεια ούτε αιώνια μελλοντική εξασφάλιση, οπότε για σημαντικά πράματα (ασφάλεια, ιδιωτικότητα κτλ κτλ) πρέπει να έχουμε συνεχώς μάτια ανοιχτά!

2 «Μου αρέσει»

ενημερώνω ότι μαζί με protonvpn, έπαιξα και με windscribe (free/10G) την οποία (λόγω θαυμάσιας τοπικής εφαρμογής [win, mac, lnx] αλλά κ browser extension), υιοθέτησα σε 4pc & 2android (απλά για τυχόν public-wifi-access). ο free όγκος (10G) μηδενίζει κάθε μήνα, ενώ παρέχει αρκετή γεωγραφική πληθώρα @free κ τεράστια @paid, με ωραίο UI κ website.

φτιάχνοντας ξεχωριστό λογ για wife κ προσπαθώντας ν’ αλλάξω στοιχεία (win-pc) το (ήδη εγκατεστημένο) app (έξυπνα) γκρινιάζει για πολλαπλούς λογαριασμούς προς εκμετάλλευση free-pack, αλλά δεν κλείδωσε σε πολλαπλές προσπάθειες (θα πρέπει να καθαρίσω win-registry κτλ).

την προτείνω για δοκιμή κι εγώ ίσως την επιλέξω κ για αγορά.

Εγώ έχω ήδη 2 χρόνια το windscribe pro το οποίο είχα πάρει σε black friday την 3ετή συνδρομή με 22€!!! τελική τιμή.

Το καλό που έχει είναι ότι έχει cli εφαρμογή για ubuntu και τρέχει ως service ειδικά αν θες να το έχεις μόνιμα ενεργοποιημένο και ξεχασμένο.

Καλό είναι σαν VPN (περνάει επιτυχώς τα leak tests) αλλά σίγουρα στο θέμα των ταχυτήτων δεν διεκδικεί δάφνες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος.

2 «Μου αρέσει»