Παρουσίαση της Blockchain Camera

Μιας και ολοκληρώθηκε η πρώτη έκδοση της Blockchain Camera μαζί με το paper περιγραφής αλλά και ιδέες εξέλιξης της, δεν θα μπορούσε το πρώτο επίσημο άρθρο να κοινοποιηθεί κάπου αλλού εκτός από το Linux-User.gr . Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη σας είτε προς την εξέλιξη του Project είτε από ιδέες που μοιραστήκατε μαζί μου κατά την διάρκεια υλοποίησης του!
H Blockchain Camera είναι παγκόσμια η πρώτη κάμερα του είδους της.

Η Βlockchain Camera αποτελεί ένα λογισμικό βιντεοκάμερας το οποίο καταγράφει βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Ethereum Blockchain.

image

Η ιδέα της Blockchain Camera ήρθε έπειτα από τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών. Έπειτα, δεκάδες βίντεο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είτε υπέρ της αστυνομίας είτε υπέρ των πολιτών. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν έλαβαν δεκάδες τροποποίησεις και επεξεργασίες με στόχο την παραπλάνηση των θεατών. Σε αυτό το σημείο γεννήθηκε η ιδέα για μία κάμερα η οποία με χρήση της τεχνολογίας Blockchain, να μπορεί να δημιουργεί βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain, συνεπώς να γνωρίζουμε μέχρι πότε μπορεί να δημιουργήθηκε ένα βίντεο.

Η Blockchain Camera Θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία Πανευρωπαϊκή δομή Blockchain για χρήση της Blockchain Camera στις αστυνομίες όλων των κράτων μελών.

Επιπλέον, η Blockchain Camera θα ήταν ωφέλιμη σε χρήση σε τροχαία έτσι ώστε να είναι γνωστό τι πράγματι συνέβη σε ένα ατύχημα χωρίς να χρειάζονται μάρτυρες.

Η Blockchain Camera μπορεί να τρέξει ως ξεχωριστή συσκευή υλοποιημένη πάνω σε Raspberry Pi, αλλά ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε παλιότερους υπολογιστές και netbooks τα οποία έχουν κάμερα ενσωματωμένη.

Στα πιο τεχνικά, η Blockchain Camera μπορεί να καταγράφει βίντεο τα οποία έπειτα περνάει μέσα από μία συνάρτηση σύνοψης (hash) έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα hash (SHA-512) το οποίο έπειτα αποστέλεται στο Blockchain του Ethereum μαζί με την ώρα οπού αποστάλθηκε το hash αυτό στο Blockchain. Έτσι, ο καθένας που έχει πρόσβαση στο βίντεο μπορεί να πάρει το βίντεο αυτό, να το hashάρει ο ίδιος για να δημιουργήσει την μονόδρομη συνάρτηση hash που προκύπτει από το βίντεο αυτό και έπειτα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο (το Blockchain Camera Validation Tool) να ελέγξει αν το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η ώρα που αποθηκεύεται στο Blockchain λαμβάνεται από την ώρα που έγινε validated το Block έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να τροποποιήσει την ώρα αυτή!

Η Blockchain Camera είναι υλοποιημένη σε Python3 καθώς και το smart-contract το οποίο τρέχει είναι υλοποιημένο στην γλώσσα Solidity.

Η Blockchain Camera έρχεται με άδεια χρήσης GNU GPL version 3+ και τον κώδικα μπορείτε να τον βρείτε στο επίσημο αποθετήριο στο Github: GitHub - sv1sjp/Blockchain_Camera: Turn your Raspberry Pi into an Ethereum-based Blockchain Camera! Powered by Solidity and Python3.

Eπιπλέον, στο Github θα βρείτε το εκτενές paper της Blockchain Camera οπού μεταξύ άλλων θα βρείτε:

  • Την ιδέα της Blockchain Camera
  • Εισαγωγή στον τρόπο λειτουργίας του Blockchain
  • Ιδέες υλοποίησης και χρήσης της Blockchain Cameras στην καθημερινή ζωή και Ε.Ε
  • Προτάσεις hardware για την δημιουργία της δική σας Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει ο κώδικας του smart-contract της Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει η Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει η Blockchain Camera Validaton Tool (GUI και CLI έκδοση)
  • Κόστος υλοποίησης της Blockchain Camera
  • Blockchain Camera Hardening

Ευελπιστώ να το βρείτε ενδιαφέρον :)
Βρείτε την παρουσίαση στο YouTube:

Βρείτε την παρουσίαση στο LBRY:

12 «Μου αρέσει»

Πολύ καλή προσπάθεια, συγχαρητήρια και εύχομαι τα καλλίτερα.

Ερωτήσεις. Στο βίντεο που παράγεται, σε raspberry pi zero,ο ήχος είναι καλά συντονισμένος ή υπάρχει κάποια καθυστέρηση σε σχέση με την κίνηση; Πόση ώρα κάνει το βίντεο να ανέβει στο blockchain; Έχει κάποιος καμιά φτηνή πρόταση για data sim; Υπήρξε σκέψη να γίνει αυτό μέσω termux για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κινητό τηλέφωνο για αυτή τη δουλειά;

2 «Μου αρέσει»

Mε τον ήχο δεν παρατήρησα καποιο θέμα, αλλά αυτο εξαρτάται από τις ρυθμίσεις στο ffmpeg. Επισης δεν ανεβαίνει το βίντεο στο Blockchain, αλλά το hash του βίντεο. Αν ανέβαινε όλο το βίντεο, από το κόστος θα έπεφτε χρεοκοπία :stuck_out_tongue: . Το hash ανεβαίνει γρήγορα, αλλά αυτό πάλι εξαρτάται πόσα gas fees είσαι διατεθημένος να πληρώσεις. Όσο γρηγορότερα θες, τόσο ακριβότερα. Όσο για το termux, δεν το έχω δοκιμάσει, είναι στα ToDo να παίξω γενικά με το termux, θα επανέλθω όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Για sim card αν έβρισκα φθηνό… Κάπου στα 60-70€ θυμάμαι το είχα βρει, δες στο documentation τα recommended…

3 «Μου αρέσει»

Ναι το hash ήθελα να πω :face_with_peeking_eye:
Για data sim θέλει αρκετό ψάξιμο. Είχα βρει αυτό → https://surfroam.com/ και λειτουργούσε μια χαρά για αρκετό καιρό. Μετά και ακρίβηνε και δε λειτουργούσε, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι (κάνουν συνέχεια αλλαγές και οι εταιρείες κινητής στα δίκτυα τους και γίνεται μπάχαλο). Λογικά θα υπάρχει κάτι…

1 «Μου αρέσει»