Ο μύθος της καλυτερότερης διανομής Linux

Καθώς το «distrohopping» αποτελεί αγαπημένο σπορ όσων ψάχνονται με τις διανομές του Linux, είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσες ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Top 10 Linux distros for 2021» (με τη χρονολογία να αλλάζει) ή «The best Linux distros» και ούτω καθεξής.

Όμως, με ποια κριτήρια θεωρείται μια διανομή καλύτερη από κάποια άλλη; Με τα υποκειμενικά κριτήρια του κάθε συντάκτη; Με κάποια ψηφοφορία ανά τρίμηνο/εξάμηνο/χρόνο όπου ψηφίζουν σωρηδόν οι απανταχού Λινουξάδες της υφηλίου; Ή, μήπως, με σκοπό τα clicks; Επειδή, πώς να το κάνουμε, τέτοιοι τίτλοι είναι πιασάρικοι.

Για την συνέχεια: Ο μύθος της καλυτερότερης διανομής Linux | os.arena

4 «Μου αρέσει»

Αυτές οι λίστες είναι καλές για κάποιον που ξεκινάει το ταξίδι. Όταν ακόμα δεν ξέρεις τι είναι .deb ή τι είναι .rpm δεν έχεις ιδέα τι είναι το DE και πόσα υπάρχουν, πρέπει κάπως να αρχίσεις. Το επόμενο βήμα είναι να κρατήσεις τον χρήστη στον κόσμο του Linux, για να το κάνεις αυτό το πιο βασικό είναι να μπορεί να διαχειριστεί τη διανομή πχ να βρίσκει εύκολα τις ρυθμίσεις να μπορεί να κάνει unzip και γενικά να έχει την καλύτερη δυνατή OOBE και φυσικά να υποστηρίζει τις εφαρμογές του. Αν έχει την σιγουριά όλων αυτών μετά μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει άλλες διανομές.
Εγώ πάντως (όπως και ο συγγραφέας του άρθρου) είτε είσαι αρχάριος είτε είσαι advanced είτε είσαι expert θα σου συνιστούσα Linux Mint Mate.
Mint γιατί έχει την καλύτερη OOBE και υποστηρίζει το σύνολο των εφαρμογών και MATE γιατί είναι περιβάλλον που σου προσφέρει τα πάντα χωρίς να υπερβάλει.

ΥΓ1 Εννοείτε πως όλα τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Αυτή η γνώμη στηρίζεται κυρίως στο κομμάτι της παραγωγικότητας και όχι της ομορφιάς. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τα λειτουργικά που έχουν dock θεωρούνται όμορφα (βλέπε MacOS ή ο παραλογισμός του Elementary) τη στιγμή που θέλεις 10 λεπτά για να βάλεις δύο παράθυρα το ένα δίπλα στο άλλο (σχήμα υπερβολής, αλλά έτσι μου μοιάζει).

ΥΓ2 Η αλήθεια είναι ότι έχω επαναπαυτεί τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου δεν έχω δοκιμάσει άλλη διανομή σε βάθος, οπότε σίγουρα κάποια θα αδικώ, αλλά εφόσον το Mint κάνει τα πάντα, γιατί να πάω σε κάτι άλλο;

5 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι κάπου εδώ κρύβεται ένα μικρό λάθος (όχι δικό σου, επιλογής). Θεωρώ ότι το σωστό σκεπτικό είναι να ξεκινήσει κάποιος με την ερώτηση «τι θέλω να κάνω;» και έπειτα να αναζητήσει το εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κάνει αυτό που θέλει. Αυτό δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα άλλωστε;

Το λάθος είναι ότι πολλοί χρήστες ξεκινούν με το «ποια διανομή προσφέρει τα περισσότερα;» και αυτό το ανακατεύουν με το «ποια διανομή χρησιμοποιούν οι περισσότεροι/μου πρότεινε ο φίλος μου ο Μπάμπης;». Έτσι καταλήγουν με ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο χρειάζεται να προσαρμοστούν, αντί να το προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Συνεπώς, η παραγωγικότητα είναι θέμα χρήστη.

Δεν ξέρω αν θεωρούνται «όμορφα» (θέμα γούστου είναι αυτό) αλλά θα σου πω το εξής: χρησιμοποιώ το ίδιο DE για πάρα πολλά χρόνια. Αρχικά στην κλασική του μορφή με την κάτω taskbar και πλέον με «dock» στην αριστερή πλευρά της οθόνης και global menu. Με τη δεύτερη μορφή όλες οι ενέργειές μου γίνονται πολύ πιο γρήγορα και ως χρήση μου είναι πιο ευχάριστη, επομένως αυξάνεται και η παραγωγικότητά μου. Αυτό που βολεύει τον έναν μπορεί να είναι δύσχρηστο για κάποιον άλλο και αντίστροφα.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ φτάσαμε στο σημείο να θεωρούν κάποιοι καλύτερες τις διανομές χωρίς systemd απλά γιατί έτσι τους αρέσει.

1 «Μου αρέσει»

Πάντα υπήρχαν αυτοί Βασίλη. Distro wars, browser wars, DE wars, emacs vs vim και πολλά ακόμα από τέτοιους ξεκίνησαν. Είναι άνθρωποι που στην πραγματικότητα δε γνωρίζουν αυτό που επικρίνουν. Όπως αντίστοιχα προκρίνονται ως «καλές» και διανομές που έχουν συλληφθεί να κάνουν σοβαρά λάθη (ασφάλειας, τεχνικά κλπ. και ναι, είναι και «διάσημες» ανάμεσα σε αυτές). Μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης μπορώ να πω ότι στο Linux ήταν και παραμένουν πολλές οι φωνές αλλά ελάχιστη η ουσιαστική γνώση.

Όταν φτάνουμε στο σημείο να λέει κάποιος «θέλω να βάλω Gentoo αλλά δε γουστάρω το τερματικό, υπάρχει κάποιο install script;», τότε μάλλον η «παραφιλολογία» έχει υπερνικήσει τη μετάδοση εμπειρίας και γνώσης, γιατί ο άνθρωπος αυτός δε συναισθάνεται καν την απουσία ωφελιμότητας και την ηλιθιότητα σε αυτό που ζητάει. Κι όμως, τέτοιοι άνθρωποι επιζούν και αύριο-μεθαύριο θα αυτοαποκαλούνται «έμπειροι» και θα πείθουν ανυποψίαστους χρήστες.

4 «Μου αρέσει»