NVIDIA σε αρχαίο υπολογιστή

Καλησπέρα σε όλους και όλες, αρχάριος και άσχετος εδώ… Προσπαθώ να σετάρω laptop μιας φίλης μου, με επιτυχία εγκαταστάθηκαν τα linux mint xfce, ολα λειτουργούν κανονικά εκτός απο το γεγονός οτι η αναπαραγωγή βιντεο στο youtube είναι μέτρια. Να τονίσω οτι η φίλη μας είναι φωτογράφος και οτι ενδέχεται να πιέσει το μηχάνημα λίγο περισσότερο απο μια φυσιολογική χρήση. Αν δεν κάνω λάθος το μηχάνημα έχει κάρτα γραφικών NVIDIA. Η ερώτηση είναι αν επιπροσθέτως πρέπει κάτι να σεταριστεί ώστε να βγάλει τη μέγιστη απόδοση και αν αξίζει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον έχει τη διάθεση και το κουράγιο να βοηθήσει.

lspci -nnk |egrep -A3 -i "3D|VGA"
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation G98M [GeForce G 105M] [10de:06ec] (rev a1)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer G98M [GeForce G 105M] [1558:0806]
	Kernel driver in use: nouveau
	Kernel modules: nvidiafb, nouveau

Καλησπέρα και καλώς ήρθες, δεν μας είπες όμως ποιά έκδοση Linux Mint χρησιμποιείς.
Θα υποθέσω την 21.3 (πιο πρόσφατη), με XFCE, η οποία βασίζεται στο Ubuntu 22.04.
Η κάρτα της φίλης σου τρέχει τον ανοικτού κώδικα driver nouveau και είναι παλιά και αδύναμη.
Υπάρχει και ο κλειστός driver της NVIDIA, όπου χρειάζεσαι την έκδοση 340 του driver.
Αυτό φαίνεται από το παρακάτω site εάν αναζητήσεις την κάρτα με τον αριθμό 06EC του PCIID, και θα δείς ότι είναι κάτω από την κατηγορία The 340.xx driver supports the following set of GPUs.

Αυτός ο driver προσφέρεται ακόμα από τα αποθετήρια του Ubuntu 22.04:

και φαντάζομαι θα προσφέρεται και για το Mint 21.3.
Λέω ακόμα, γιατί σε τωρινές εκδόσεις του Ubuntu αυτοί οι drivers δεν υποστηρίζονται, θεωρούνται Legacy και λόγω των νέων εκδόσεων του πυρήνα του Linux υπάρχει ασυμβατότητα. Η ίδια η NVIDIA σταμάτησε να ασχολείται με αυτές τις εκδόσεις και ωθεί τους χρήστες σε αγορά καινούριων προϊόντων.
Μπορείς λοιπόν να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις τον ιδιοταγή (κλειστό) οδηγό αλλά να μην περιμένεις θαύματα στην αναπαραγωγή βίντεο. Η κάρτα είναι αδύναμη από μόνη της και ο σύγχρονος ιστός βαρύς και ασήκωτος. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο γραφικό εργαλείο στο Mint (όπως το Driver Manager) για να αλλάξεις στον κλειστό οδηγό. Ρίξε μια ματιά εδώ:

Y.Γ.: Δούλεψε λίγο το μηχάνημα εάν αποφασίσεις να πάς στον κλειστό οδηγό, γιατί μπορεί να δεις συμπεριφορές που δεν θα σου αρέσουν, κυρίως στην επαναφορά από sleep/hibernation.
Υ.Γ.2: Η κάρτα λογικά είναι αυτή:

Βγήκε πριν 15 χρόνια. Λάπτοπ που έζησε 2 εφταετίες έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω.

3 «Μου αρέσει»

Δική μου πρόσφατη εμπειρία, με laptop με NVIDIA (Quadro FX 2700M, ίδιος κλειστός οδηγός, ο 340):
Αρχικά σε Arch.
Έχω εγκατεστημένο το gnome-calculator, το οποίο χρησιμοποιώ στη χάση και στη φέξη. Ξαφνικά μια μέρα (πρόσφατα όπως είπα) το χρειάστηκα, και δεν άνοιγε. Με ένα ψάξιμο στο google, κάπου είδα ότι παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα λόγω τού κλειστού οδηγού που η NVIDIA δεν υποστηρίζει πλέον. Έβαλα άλλο calculator (fox) και δούλεψε. Έλα όμως που τσεκάροντας αν έχει πρόβλημα κι άλλο πρόγραμμα, δεν άνοιγε πλέον το blender. Έβγαλα τούς κλειστούς και έβαλα τούς ανοικτούς. Το gnome-calculator δούλεψε, όχι όμως (φυσικά) το blender.
Επειδή δεν είμαι και κανένας γκουρού στο linux, είπα μήπως δεν φταίνε οι οδηγοί/διανομή κτλ, αλλά έχω κάνει κάτι λάθος εγώ.
Format και εγκατάσταση τελευταίου Mint Cinnamon. Στις ρυθμίσεις-drivers, δεν προσφέρει καν τη δυνατότητα εγκατάστασης των 340! Γράφει ότι δεν υπάρχουν κλειστοί οδηγοί.
Σ.Σ.: To GIMP δουλεύει ακόμα, με τούς ανοικτούς.

Μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για το δικό μου laptop (HP 8730w-Core 2 extreme Q9300- 8G RAM), η αίσθηση είναι πως σε προγράμματα που χρειάζονται γραφικά (ακόμα και browser games), το laptop σέρνεται χωρίς τούς κλειστούς, αλλά δεν γίνεται τίποτα πλέον.

2 «Μου αρέσει»