Mint 19.1 εντυπώσεις

Από τον Οκτώβριο 2019 και κατόπιν ειδοποίησης που μου ήλθε από την microsoft, για την λήξη υποστήριξης των win7, αποφάσισα να αλλάξω λειτουργικό στο προσωπικό μου laptop Lenovo G550.

Δεν το έκανα επειδή αντιπαθώ τα windows, αλλά επειδή πιστεύω ότι όσο ο edge είναι explorer, άλλο τόσο τα win10 είναι windows. H microsoft ακολουθεί τα βήματα της google και διαφωνώ παντελώς με την πολιτική της, την οποία δεν άντεξα να διαβάσω μέχρι το τέλος.

Δυστυχώς κατέφυγα στη λύση dual boot με 2 SSD (αφαίρεσα το οπτικό μέσο και το αντικατέστησα με SSD), για ένα και μοναδικό λόγο: Τη χρήση του my phone explorer, με το οποίο κρατάω αντίγραφα ασφαλείας των επαφών και του ημερολογίου του κινητού μου. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ cloud και μάλιστα της google.

Το σύστημά μου είναι:

Lenovo G550

CPU Intel Celeron T3000 1M Cache, 1.80 GHz, 800 MHz FSB

Ram 4+4 gb dual channel

SSD1 SanDisk SSD PLUS 240GB (UF4500RL)

SSD2 KINGSTON SA400S37240G (SBFKB1D1)

OS1 Mint 19.1 xfce X64

OS2 win7 X32

Μετά από 3 μήνες καθημερινής χρήσης οι εντυπώσεις μου από το mint είναι:

Πολύ πιο γρήγορο από τα win7.

Πολύ καλό αποθετήριο. Το τερματικό το χρησιμοποίησα ελάχιστα. Το μόνο που με χαλάει στο αποθετήριο είναι αυτό το ρημάδι το “ εγκαταστήθεται ”. Βγάζει μάτι!

ΔΕΝ τα πάει όμως καλά με την μεταφορά μεγάλων αρχείων από και προς USB. Αργεί πολύ και ψιλοκολλάει. Με τα win7 δεν είχα τέτοιο πρόβλημα παρ’ ότι έβλεπαν μόνο 2,93gb ram.

Δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή ανάλογη του my phone explorer ούτε τρέχει με wine.

Σε γενικές γραμμές πάντως είμαι ευχαριστημένος. Το θεωρώ καλύτερο από το Lubuntu που τρέχω σε άλλο υπολογιστή και με έχει απογοητεύσει. Κάθε φέτος και χειρότερα.

1 Like

νομιζω οτι το wammu κανει αυτο που λες, αν και δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτέ

Τι λειτουργικο εχεις στο κινητο σου, Android;
Ριξε μια ματια στο app AirDroid.
http://www.linuxandubuntu.com/home/airdroid-transfer-files-between-android-phonestablets-between-linux-any-distribution

Το wammu ειναι συμβατο με παλια κινητα Nokia, Siemens, Samsung κλπ

Ξεχασα το κορυφαιο kdeconnect
Υπαρχει στο synaptic και δεν κουβαλαει ολο το KDE μαζι του.

Οι ταχύτητα των usb έχει διορθωθεί στην 19.3 (τουλάχιστον σε μένα). Φαντάζομαι τηλέφωνο έχεις android , οπότε τις επαφές μπορείς να τις εξάγεις σε csv από το ίδιο το τηλέφωνο, ενώ για το ημερολόγιο, παρόμοια λογική. Τώρα για το cloud, τι ακριβώς φοβάσαι;

Καλησπέρα σε όλους

το wammu είναι κατάλληλο για τηλέφωνα με λειτουργικό S40 και όχι android. Το τηλέφωνό μου είναι το alcatel 1s, adroid 9 πίτα. Με το my phone explorer μετέφερα τις επαφές μου και το ημερολόγιο από το παλιό μου mls iql30 android6, από αντίγραφα ασφαλείας που είχα αποθηκευμένα στον υπολογιστή μου. Επίσης δημιουργώ συμβάντα με ειδοποίηση σε βάθος χρόνου με μεγάλη ευκολία από τον υπολογιστή και όχι σκαλίζοντας με το δάχτυλο την οθόνη του τηλεφώνου. Έτσι όταν κάποια στιγμή το αντικαταστήσω, χαλάσει ή το χάσω, μέσα σε λίγα λεπτά μπορώ να έχω ένα καινούριο τηλέφωνο ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο. Δίνω πολύ μεγάλη σημασία σ’ αυτό, γιατί το τηλέφωνό μου είναι και η ατζέντα μου και σημειώνω εργασίες και γεγονότα που αν χάσω την προθεσμία θα μου στοιχίσει πολύ ακριβά.

Όσο αφορά το AirDroid περιέχει διαφημίσεις και αγορές(:::). Καμία από τις εφαρμογές που μπαίνει στο τηλέφωνό μου δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις. Για μένα αυτό είναι νόμος. Το KDE Connect θα το δοκιμάσω. αλλά από μια ματιά που έριξα μάλλον δεν προσφέρει αυτό που ζητάω.

Με την ταχύτητα των USB δεν έχω και μεγάλο πρόβλημα γιατί δέν μεταφέρω συνέχεια μεγάλα αρχεία. Όταν κατεβάσω κάποια στιγμή μια ταινία και θελήσω να τη δω στην τηλεόραση, δεν θα πάθω τίποτε αν περιμένω 4-5 λεπτά.

Τώρα το cloud… Υπάρχει κανείς που εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της google και της κάθε google ότι δεν επεξεργάζεται ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα και τα αρχεία που ανεβάζουμε? Όσο για την ασφάλειά τους… δεν χρειάζεται να πω πολλά.
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι κάποιος έστησε κάπου τα τεράστια και πανάκριβα μηχανήματά του για να μου δώσει εμένα τσάμπα ελεύθερο χώρο για να αποθηκεύω τα αρχεία και τα δεδομένα μου? Ο Τζάμπας απόθανε εδώ και χρόνια!

Αναβάθμιση σε 19.3 δεν θα κάνω προς το παρόν. Η πενιχρή μου εμπειρία στο Linux (από το 2014) με δίδαξε ότι δεν πρέπει να βιάζομαι να αναβαθμίσω. Πριν καταλήξω στην 19.1 δοκίμασα ubuntu 18.04, lubuntu 18.04, mint19, mint19.1 & mint19.2.
H 19.1 μου “έκατσε” καλύτερα.

καλή συνέχεια
Χρήστος Στυλιανού

1 Like

Γενικά είναι πολύ σωστή η θέση

και χρόνια το φωνάζω. Αλλά η αναβάθμιση απο 19.1 σε 19.3 είναι μια γρήγορη και ασφαλής διαδικασία και ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς. Επιπρόσθετα με την χρήση του timeshift είναι μια πλήρως αντιστρέψιμη διαδικασία. Αν δεν κάτσει καλά κάτι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

ΥΓ: Μια καλή λύση για το cloud είναι να φτιάξεις το δικό σου με ένα raspberry pi, ένα δίσκο και το nextcloudpi.

1 Like

το εξηγεις λιγο αυτο γιατι δεν το καταλαβα τι ακριβως κανεις;

Φίλε raik κάνω τα εξής:

Εγκαθιστώ στον υπολογιστή το my phone explorer:

Εγκαθιστώ στο τηλέφωνο το my phone explorer client. Θα το βρεις στο googlestore (δεν περιέχει διαφημίσεις).

Συγχρονίζεις τις δύο συσκευές με έναν από τους τρεις τρόπους που σου προτείνει. Δηλ: wifi, blue tooth ή καλώδιο. Τώρα έχεις δημιουργήσει προφίλ για το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Αν έχεις και δεύτερο ή περισσότερα τηλέφωνα, μπορείς να δημιουργήσεις τα ανάλογα προφίλ.

Αυτή τη διαδικασία την κάνεις μόνο μια φορά για κάθε συσκευή.

Ανοίγεις την εφαρμογή στον υπολογιστή με το ποντίκι και το κανονικό πληκτρολόγιο που διαθέτεις, δημιουργείς επαφή ή συμβάν με ηχητική ειδοποίηση. Πχ: Ανανέωση επαγγελματικής άδειας οδήγησης που λήγει 12/07/2024. Ημερομηνία συμβάντος 01/07/2024 ώρα 09:00.

Επιλέγεις συγχρονισμό με ένα ή περισσότερα προφίλ και αποθηκεύεται και στον υπολογιστή και στα τηλέφωνα που έχεις επιλέξει.

Την 01/07/2024 ώρα 09:00 το συμβάν θα εμφανιστεί και στον υπολογιστή και στις συσκευές που έχεις επιλέξει.

Όμως την 01/07/2024 αποκλείεται να χρησιμοποιείς την σημερινή συσκευή και πιθανόν τον σημερινό υπολογιστή. Γι αυτό κάνοντας τακτικό backup σε εξωτερικό σκληρό και έχοντας συγχρονισμένες δύο συσκευές, η πιθανότητα να χάσεις τις επαφές και το ημερολόγιό σου είναι απειροελάχιστη.

Φίλε Talos
Δεν φτιάχνω ΠΟΤΕ κάτι άμα δεν έχει χαλάσει. Παιδεύτηκα αρκετές μέρες μέχρι να καταλήξω στο συγκεκριμένο λειτουργικό. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό και τις αργές USB τις θεωρώ μικρό ψεγάδι. Εξάλλου δεν υπάρχει τέλειο λειτουργικό.

1 Like

ευχαριστω πολυ @chsty :+1: , χρησιμο φαινεται. Το μονο που με προβληματιζει ειναι που δεν υπαρχει στο fdroid (εγω μονο απο εκει εγκαθιστω εφαρμογες) οποτε θα κοιταγα να δω πως θα μπορουσα να κανω την ιδια δουλεια με διαφορετικο τροπο *. Πολυ καλο κατα τα άλλα παντως.

*πχ στον υπολογιστη καποια cronjob με το notify-send και κατι αντιστοιχο για το κινητο