Με η χωρίς UEFI

θέλω να ρωτήσω αν εχει πρακτική σημασία να χρησιμοποιώ uefi οταν χρησιμοποιώ μόνο linux . έχω την εντύπωση οτι δεν έχει αλλά ήθελα και την γνώμη των πιό ειδικών.

Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για το UEFI. Ούτε το linux ούτε τα windows έχουν καμμία ανάγκη το UEFI ή το BIOS για την λειτουργία τους.

Από την άλλη δεν μπορείς πραγματικά να το αποφύγεις. Το UEFI τρέχει είτε θες είτε δεν θες και αυτό που κάνει αν το έχεις σε legacy είναι να μιμείται το BIOS.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποιο bug οπότε να έχει σημασία για να αποφύγεις το bug. Αν πάντως τρέχει σωστά δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο να αλλάξεις από το ένα στο άλλο.

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι ότι συνδυάζουμε BIOS με ms-dos κατατμήσεις ενώ το UEFI με gpt κατατμήσεις, τεχνικά μπορείς να κάνεις και τούς άλλους συνδυασμούς αλλά μην το κάνεις αν δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις γιατί είναι επικίνδυνο.

Μακάρι να πηγαίναμε στο coreboot…

Μου φαίνεται αηδιαστικό να αναγκάσεις το UEFI να μιμηθεί το αρχαίο BIOS χωρίς λόγο. Όλα να τρέχουν σε UEFI boot, γιατί όχι;