Μαύρη οθόνη μετά απο επιτυχημένη εγκατάσταση του debian

Έχω αγοράσει ενα μεταχειρισμένο σύστημα με τα εξής χαρακτηριστικά,

μητρική κάρτα, asus p8h61

κάρτα γραφικών strix-gtx950

επεξεργαστής intel i5

σύνδεσα μια οθόνη με αντάπτορα vga σε dvi και ολοκλήρωσα την εγκατάσταση της διανομής debian 10.4. Όταν έβγαλα το cd και έκανα την πρώτη επανεκκίνηση, στο grub φαίνεται και επιλέγεται αυτόματα το debian, ωστόσο στη συνέχεια η οθόνη γίνεται μαύρη και δεν εμφανίζεται τίποτα, ούτε ο κέρσορας. Είναι σαν η οθόνη να μην είναι συνδεδεμένη στο σύστημα.

Αν έχω καταλάβει σωστά, δεν έχει αναγνωριστεί η κάρτα γραφικών; Τι μπορώ να κάνω;

για το Debian είναι λίγο καινούρια κάρτα … περίμενε λίγο

ok
πας εδώ και κάνεις τα δυο βήματα για debian https://liquorix.net/#install μετά λογικά είσαι οκ

Βασικά βάζεις τον τελευταίο kernel και θα λειτουργήσεις κανονικά και είναι και tuned για desktop use. Εγω παντος δεν βαζω αλλον απο την στιγμη που το εκανα αυτο παει σφαιρα.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Αυτά που επέλεξα να κάνω είναι τα εξής,

σύμφωνα με αυτό το post, μια πιθανή λύση είναι κατα την έναρξη του συστήματος, πατώντας e στο grub, να καταχωρηθεί η παράμετρος nouveau.modeset=0. Για εμένα η συγκεκριμένη λύση δούλεψε και το σύστημα άνοιξε κανονικά με γραφικό περιβάλλον. Ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι μόνιμη και κατα την επανεκκίνηση είχα το ίδιο, αρχικό πρόβλημα.

Με τις οδηγίες που βρήκα στο wiki του debian, εγκατέστησα τους drivers της κάρτας μου. Για αρχή εγκατέστησα το nvidia-detect το οποίο εντόπισε την κάρτα γραφικών και πρότεινε το nvidia-driver προς εγκατάσταση. Στη συνέχεια ακολουθώντας τις οδηγίες για το 64-bit σύστημα μου, έκανα την εγκατάσταση του driver και όλα λειτουργούν κανονικά, μετά την επανεκκίνηση.

1 Like

Αν ψάξεις στο forum για amdgpu θα βρεις τρόπο που αυτό γίνεται μόνιμα, είχα το ίδιο πρόβλημα με την δικιά μου κάρτα σε AMD αλλά οι εντολές παραμένουν ίδιες.Και ίσως είναι καλό να το κάνεις γιατί σε περίπτωση αλλαγής πυρήνα ίσως έχεις πάλι μαύρη οθόνη. Να κοιτάς και το archwiki σε πολλά πράγματα είναι πιο ενημερωμένο αν παρατηρήσεις και το ίδιο το debian σε στέλνει εκεί αρκετές φορές απλά αλλάζουν κάποιες εντολές

Επειδή δεν έχω βρει πως να κάνω επεξεργασία της δημοσίευσης μου, δημιουργώ αυτή τη νέα απάντηση, για να συμπληρώσω τα εξής,

όπως αναφέρει και ο χρήστης @tkor η τροποποίηση της παραμέτρου του grub πρέπει να γίνει μόνιμα, διότι, ενώ το σύστημα κάνει κανονική εκκίνηση και μπορώ να το χρησιμοποιήσω χωρίς πρόβλημα, μόλις σταματήσω να το χρησιμοποιώ για λίγα λεπτά και μπει σε αδράνεια, τότε εμφανίζεται μαύρη οθόνη με εναν κέρσορα, στην οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα και δεν μπορώ να επαναφέρω το σύστημα σε γραφικό περιβάλλον, παρα μόνο αν κάνω επανεκκίνηση.

Η λύση που λειτούργησε για μένα είναι απο το λογαριασμό του διαχειριστή του συστήματος, χρησιμοποιώντας το nano στο τερματικό, να ανοίξω το αρχείο /etc/default/grub και στη γραμμή GRUB_CMDLINE_LINUX="" να καταχωρήσω την παράμετρο nouveau.blacklist=1. Δηλαδή το τελικό κείμενο γίνεται GRUB_CMDLINE_LINUX="nouveau.blacklist=1".
Δοκίμασα και την παράμετρο nouveau.modeset=0, η οποία όμως δεν λειτούργησε, για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αφού καταχωρηθεί και αποθηκευθεί η τροποποίηση του αρχείου grub, θα πρέπει να δοθεί η εντολή sudo update-grub.

2 Likes

Πολύ σωστός νομίζω ότι είναι λογικό να μην λειτουργεί η εντολή γιατί βασίζεται στου ανοιχτού κώδικα drivers που εσύ τους έκανες disable

Επεξεργασία κάνεις πατώντας το μολύβι κάτω από την ανάρτηση σού