[ matrix ] – Συνδέστε όλες τις επικοινωνίες σας σε μια εφαρμογή

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας matrix ή [matrix] και το πως μπορούμε να συνδέσουμε διαφορετικές εφαρμογές (π.χ. chat) επικοινωνίας σε μία.

Το Matrix (θα το δείτε και ως [ matrix ] ) είναι ένα ανοιχτό πρότυπο και πρωτόκολλο για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές Rambox (Όλα τα chat σε μία εφαρμογή !) και το παλιό imo.im, δεν δεσμεύεστε από μια και μοναδική εφαρμογή.

Έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες με λογαριασμούς σε έναν πάροχο υπηρεσιών επικοινωνιών να επικοινωνούν με χρήστες διαφορετικού παρόχου υπηρεσιών χρησιμοποιώντας κείμενο, φωνή και εικόνα (βίντεο).

Τι είναι το Matrix [ matrix ] / Element (Riot)

Το Matrix.org που είναι η επίσημη σελίδα του, είναι ένα φιλόδοξο έργο ανοιχτού κώδικα που καθορίζει ένα νέο πρωτόκολλο για ανοικτή, αποκεντρωμένη, κρυπτογραφημένη επικοινωνία ελευθερώνοντας την επικοινωνία από την συγκεντρωτική και ελεγχόμενη επικοινωνία που έχουν όλες οι σύγχρονες εφαρμογές chat – videochat.

Με απλά λόγια, στοχεύει να κάνει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο απρόσκοπτη μεταξύ διαφορετικών παρόχων υπηρεσιών, όπως συμβαίνει τώρα με το τυπικό πρωτόκολλο Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) για υπηρεσίες email, τηλεφώνου (κινητής και σταθερής). Όπως λοιπόν με τα email όπου δεν έχει σημασία αν έχετε gmail, yahoo, protonmail, tutanota κλπ και μπορείτε να στέλνετε μηνύματα σε όλους ανεξαρτήτου αν είναι στον ίδιο πάροχο, ή όπως με το κινητό σας μπορείτε να πάρετε όπου θέλετε, έτσι και το matrix επιδιώκει να γίνει το ίδιο αλλά για την επικοινωνία στο internet.

Το Matrix είναι ένα σχετικά νέο προτόκολλο επικοινωνίας (2014), ο στόχος του οποίου είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παρόχους ώστε να σου επιτρέψει να συνδεθείς και να συνομιλήσεις με χρήστες οποιασδήποτε πλατφόρμας. Σου δίνει δηλαδή τη δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή του, να ξεκινήσεις συζητήσεις με φίλους σου που χρησιμοποιούν π.χ. το Slack, το IRC, το FB Messenger, το WhatsApp, το iMessage, το Hangouts, το Keybase και άλλα. Για κάθε υπηρεσία υπάρχει και η ανάλογη «γέφυρα» , με μερικές μόνο από αυτές να είναι προς το παρόν επίσημα ενσωματωμένες στην υπηρεσία.

[matrix] Γέφυρες

Για κάθε υπηρεσία υπάρχει και η ανάλογη "γέφυρα"

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, οι χρήστες είναι «διασκορπισμένοι» σε διάφορες υπηρεσίες και θα ήθελαν να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα από όλους χωρίς να χρειάζεται να βάλουν και την αντίστοιχη εφαρμογή. Αυτό λοιπόν προσπαθεί να καταφέρει το matrix, δημιουργώντας ένα κοινό τρόπο, μια γέφυρα επικοινωνίας.

Το Matrix προσφέρει επίσης «end-to-end encryption»( όπως είχαμε δει σχετικά με το Signal ) και έχει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να σηκώσουν το δικό τους server, αν θέλουν να έχουν τα δεδομένα τους στην κατοχή τους (Federation).

Το Element (παλιότερα Riot) είναι ο επίσημος client του μέσω του οποίου μπορούμε να συνδεθούμε στο δίκτυο του Matrix. Από εκεί και πέρα μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις διαθέσιμες γέφυρες:

Όπως θα δείτε, υπάρχει μια πληθώρα από γέφυρες οπότε ως παράδειγμα λοιπόν σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να συνδεθούμε στο #freenode και να μπούμε στο κανάλι του #cerebrux στο IRC.

Τι είναι το IRC;

Αν είσαι άνω των 30 ετών τότε σίγουρα θα θυμάσαι τις εποχές όπου πολύς κόσμος ξημεροβραδιαζόταν στα internet cafe για να συζητήσει μέσω «ιντερνέτς».

Το μέσο ήταν το IRC (Internet Relay Chat) το οποίο δημιουργήθηκε το 1988 και είναι ίσως η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, η οποία σου επιτρέπει να μπεις σε ένα δίκτυο «δωματίων» και να συζητήσεις για το θέμα που σε ενδιαφέρει ή να μιλήσεις μεμονωμένα με κάποιον άλλο χρήστη.

Το IRC ζει και βασιλεύει ακόμα και σήμερα αν και όπως είναι λογικό οι χρήστες του έχουν μειωθεί αισθητά με την έλευση των νεότερων υπηρεσιών chat. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται εκτενώς στο εξωτερικό ενώ στην χώρα μας έχει βολέψει αρκετούς επειδή είναι «χαμηλής φασαρίας» τρόπος επικοινωνίας.

Όπως είπαμε πιο πάνω το Cerebrux έχει IRC κανάλι στο Freenode:

Εμείς όμως θα δούμε ένα παράδειγμα σύνδεσης σε αυτό με το matrix:

Πώς μπαίνω σε κανάλια του IRC μέσω του Matrix

Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα λογαριασμό στο Matrix. Κατεβάζουμε κατ’ αρχάς την επίσημη εφαρμογή του Element από εδώ :

Get Element

ή μπαίνουμε στο https://app.element.io/.

Πατάμε «Δημιουργία λογαριασμού» και επιλέγουμε την δωρεάν υπηρεσία «matrix.org», δίνοντας το username, τον κωδικό πρόσβασης και το email μας.

Αυτό θα μας μεταφέρει στην κεντρική οθόνη του Element όπου μπορούμε πλέον να αναζητήσουμε δωμάτια , κανάλια αλλά και άτομα για να συνδεθούμε μαζί τους.

Εδώ αξίζει να πούμε ότι οι ονομασίες των δωματίων που βρίσκονται στον επίσημο server του Matrix έχουν την μορφή #δωμάτιο:matrix.org (π.χ. #cerebrux:matrix.org ), ενώ οι ονομασίες των χρηστών (username) έχουν τη μορφή @χρήστης:matrix.org (π.χ. @chris:matrix.org).

Κάθε ονομασία είναι σαν ένα email ή τηλεφωνικός αριθμός οπότε δεν έχει σημασία σε ποιον πάροχο είναι. Άρα για το δωμάτιο του Cerebrux που είναι στο freenode κανάλι του IRC και όχι στο server του Matrix θα το αναζητήσουμε πατώντας Εξερευνήστε δωμάτια και στην αναζήτηση θα γράψουμε :

#freenode_#cerebrux:matrix.org

Αν το κανάλι είναι δημοσιευμένο στη βάση του Matrix θα εμφανιστεί από κάτω, αλλά ακόμη και αν δεν είναι μπορούμε να πατήσουμε «Join» και να μπούμε, αν φυσικά έχουμε γράψει το όνομα σωστά.

Άιντε ελάτε να τα πούμε ζωντανά!

Επίλογος

Στην αρχή όταν μπείτε για πρώτη φορά ίσως να χαθήτε λίγο με το περιβάλλον του Element αλλά και γενικότερα με το πως δουλεύει το matrix. Όταν όμως του δώσετε λίγο χρόνο και το ψάξετε, θα αρχίστε να απεγκαθηστάτε εφαρμογές και να τα μεταφέρετε όλα στο Matrix.

Ακόμα και η Γαλλική κυβέρνηση με την βοήθεια των μηχανικών του matrix έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας βασισμένο στο matrix. Με άλλα λόγια, το πρωτόκολλο είναι δοκιμασμένο και ήρθε για να μείνει. Όσοι έχετε και τις τεχνικές γνώσεις μπορείτε να στήσετε και δικό σας matrix και να το συνδέσετε στο υπόλοιπο παγκόσμιο δίκτυο του [matrix].

Φυσικά αν δούμε ενδιαφέρον, θα επεκταθούμε στο ζήτημα με επιπλέον οδηγούς.

Παραπομπές:

8 «Μου αρέσει»

ευχαριστούμε για το repost :slight_smile: πολύ ωραίο το element! στα debian χρησιμοποιούσα για καιρό το revolt, μέχρι που έγινε launch το element για linux. αναμένουμε να μπει και στα repos να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές

2 «Μου αρέσει»