Libreboot σε ThinkPad σειράς T420/T430/X220/X230

Καθώς ψάχνω να βάλω Libreboot σε ένα laptop που να έχει καλές επιδόσεις αλλά και να είναι συμβατό με το Libreboot, έχω επικεντρωθεί σε μερικά μοντέλα από τη σειρά Lenovo ThinkPad: συγκεκριμένα τα T420, T430, X220 και X230.

Αυτά τα μηχανήματα είναι πιο δυνατά από τα παλιότερα X60 & X200 που έχω δει ως εύκολα για Libreboot, αλλά (όπως μάλλον ξέρετε) η διαδικασία εγκατάστασης είναι λίγο πιο απαιτητική. Προφανώς, έχει καλύτερα χαρακτηριστικά και είναι πιο κατάλληλα για τις σύγχρονες ανάγκες μου.

Αν κάποιος από εσάς έχει ήδη περάσει Libreboot σε κάποιο από αυτά τα ThinkPad, ή κάποια παρόμοια πιο ισχυρά μοντέλα της εποχής, θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μοιραζόταν την εμπειρία του και ίσως μπορούσε να με βοηθήσει με τη διαδικασία, ειδικά σε ότι αφορά το flashing και τυχόν παγίδες.

Ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε hardware programmer ή κάποια ειδικά βήματα, και είμαι ανοιχτός σε κάθε βοήθεια. Even paid one.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ανυπομονώ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας!

Παραθέτω πίνακα με specs, που βρήκα με βοήθεια perlexity

Laptop Model Χαρακτηριστικά/Ψηφιακά Στοιχεία Σχόλια/Συμβατότητα με Libreboot
Lenovo ThinkPad T400/T500/W500 Intel Core 2 Quad QX9300 (μέχρι 2.5GHz), έως 8GB RAM Αποτελεί το ταχύτερο x86 laptop με πλήρη υποστήριξη Libreboot, ιδανικό για πιο βαριές εργασίες
Lenovo ThinkPad T420/T430/X220/X230 Intel Core i5/i7 (2ης και 3ης γενιάς), έως 16GB RAM Έχει μερική υποστήριξη, απαιτείται κάποια παραμετροποίηση και ενδέχεται να χρειαστεί flash με hardware programmer
Lenovo ThinkPad X60/X200 series Intel Core Duo / Core 2 Duo, έως 4GB RAM Προηγούμενης γενιάς, χαμηλής απόδοσης, αλλά πιο εύκολη ή αυτόματη εγκατάσταση Libreboot
undefined ---- ----
Dell Latitude E6400 series Intel Core 2 Duo, έως 4GB RAM Μέτριας απόδοσης, με υποστήριξη Flash για Libreboot, αλλά λιγότερη κοινότητα υποστήριξης
undefined ---- ----
HP EliteBook 2560p/2570p Intel Core i5, έως 8GB RAM Παραδοσιακά υποστηρίζονται με περιορισμούς, χρειάζονται hardware flash
undefined ---- ----

Γνωρίζω ότι τα X220/T420 (Sandy Bridge, 2ης γενιάς Core i5/i7) → είναι πολύ καλύτερα από τα άλλα, μέχρι 16GB RAM, καλή απόδοση ακόμα και σήμερα για development/καθημερινή χρήση.

Libreboot γίνεται αλλά χρειάζεται πρώτο flash με hardware programmer (CH341A + SOIC8 clip ή Raspberry Pi). Μετά μπορείς να αναβαθμίζεις μέσω software.

Μέχρι εκεί έχω διαβάσει/δει, το θέμα είναι πως γίνεται.

π.χ. Raspi βρίσκουμε για flashing, το “ΠΩΣ” είναι το θέμα :winking_face_with_tongue:

Ριξε μια ματια σε αυτο εδω: https://www.youtube.com/watch?v=iGKhsjvlSBQ

Ειναι για το Thinkpad T480 με ενα Raspberry Pi Pico. Δεν μπορω να σου πω οτι το εχω δοκιμασει γιατι δεν εχω Pico ουτε ενα T480 αλλα το κυριοτερο δεν ξερω αν δουλεψει για αλλα Thinkpads.

Ελπιζω να βοηθησα

Update: ΟΚ τωρα που το ειδα, βλεπω οτι δεν ειναι ευκολη διαδικασια… το συγκεκριμενο χρησιμοποιει το Raspberry Pi Pico σαν Flash programmer και στην ουσια πρεπει για το Τ480 να φλασαρεις 2 τσιπακια, το BIOS και το Thunderbolt τσιπ, για να το κανεις να δουλεψει σωστα. Θελει να εχεις ωρα και ορεξη αυτη η ιστορια δυστηχως δεν ειναι ενα bios flash οπως τα απλα bios updates.

1 «Μου αρέσει»

Δεν απαντάω ακριβώς στην ερώτηση σου αλλά δες λίγο αυτό εδώ. Είναι Chromebook για τα οποία βγάζουν Custom coreboot firmware. Εγώ έχω το Asus Chromebook Flip C214 με coreboot και fedora και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Η διαδικασία ήταν πολλή εύκολη και το site έχει documantation για τη μέθοδο φλασαρίσματος του coreboot για κάθε υποστηριζόμενο chromebook. Στη λίστα όσο κατεβαίνεις είναι νεότερες γενιές επεξεργαστών. Έχει μέχρι και amd να επιλέξεις. Βέβαια περιμένεις ενημερώσεις από τον developer και δεν παίρνεις απευθείας από το coreboot. Απο την άλλη όμως μπορείς να βρείς πιο ισχυρά και νεώτερα laptops με φοβερή διάρκεια μπαταρίας.

1 «Μου αρέσει»

Φαντάσου έχω όλα τα τσουμπλέκια και παίζει αυτή τη Κυριακή σε φίλο που έχει εργαστήρι να το κάνουμε και με top-to-desk camera να το γράψουμε για τη φάση.. θα δούμε.

Κοίτα να δεις, τα laptop διότι είναι 2 τεμ, αγοράστικαν ίδια για να πάρουν LibreBoot που είναι Fork του CoreBoot λίγο πιο γυμνό.

Τώρα δε θα πάω σε άλλη λύση διότι μας αρέσει και το σασί των ThinkPad! ;-)

2 «Μου αρέσει»

Τελικά δεν έκατσε σήμερα.. :neutral_face: :frowning:

Θα δούμε για την επόμενη εβδομάδα..

Υ.Γ. και μου έφεραν και ένα λάθος raspberry pico, είχα βάλει ένα pico απλό με header pins, και ένα pico W με ασύρματη χωρίς headers, και ήρθε και το 2ο σκέτο χωρίς wireless.. Αύριο θα πάω για αντικατάσταση.. :unamused_face:

1 «Μου αρέσει»

Τελικά αύριο πρωί προς μεσημέρι παίζει να γίνει η μόντα, θα προσπαθήσω να τραβήξω φωτό και βίντεο.

Θα βασιστούμε στο βίντεο

Πλήρης οδηγός σε ξεχωριστό άρθρο εδώ.

4 «Μου αρέσει»