"Λάθος" font (firefox, kde)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Ρίξτε λίγο μια ματιά στο παρακάτω screenshot. Είναι από το firefox μου (@kde, arch).
Μπορείτε να δείτε ότι κάποια γράμματα είναι σε “λάθος” font. Το ελληνικό γράμμα “π” εν προκειμένω.
Όπως επίσης ότι και οι λατινικοί χαρακτήρες είναι με άλλη οικογένεια fonts (όπως φαίνεται στη δεξιά στήλη, στο τετραγωνάκι περί ΕΛΑΣ).
To inspect element του firefox (κάτω παράθυρο) είναι από πρόταση με “π”.
Πώς προσπελαύνω το θέμα αυτό? Τι ψάχνω?

Χρόνια πολλά, το έχεις παρατηρήσει και σε άλλα site?

Ναι.
Πιθανολογώ ότι έχει να κάνει με font substitution… Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει η έννοια του corrupted font, ε? :skull_and_crossbones:
Επειδή συχνά - πυκνά το βλέπω, και επειδή με αυτό το κομμάτι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ιδιαίτερα, είπα να ανατρέξω στην collective wisdom (ωραία δικαιολογία για την τεμπελιά, ε?)…

Η γραμματοσειρά “System UI” που αναφέρεται ως πρώτη, είναι η San Francisco, default στα Mac. Ο λόγος που εμφανίζονται διαφορετικά το λατινικό με το ελληνικό αλφάβητο, είναι γιατί η San Francisco που έχει ενσωματώσει στη σελίδα αυτός που την έφτιαξε, είναι σε έκδοση με μόνο λατινικό αλφάβητο. Επομένως ο browser σου πρέπει να χρησιμοποιήσει μία fallback, εν προκειμένω τη Verdana. Το “π” σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά γιατί γίνεται λανθασμένη αντιστοίχισή του με το ‘π’ σαν σύμβολο στο Unicode.

2 Likes

Πρόσθεσε γραμματοσειρές για καλύτερο substitution. Τις γραμματοσειρές της Microsoft της Magenta και τα noto fonts.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει (νομίζω ότι συμβαίνει σε περισσότερα, διαφορετικά fonts, οπότε η ερμηνεία σου makes sense). Τι μπορεί κανείς να κάνει γι αυτό?

Έχω ttf-ms-fonts, έχω της magenta, έχω τα noto - πρόσθεσα και τα noto-extra. Συνεπώς δεν νομίζω ότι είναι αυτό.

Δώσε κάποιο site που εμφανίζεται το φαινόμενο, για να αναπαράγω το πρόβλημα.

Αυτό είναι το λινκ για το παραπάνω screenshot. Όλα τα π είναι κουκουρούκου.

Αν έχεις χώρο θα έλεγα να εγκαταστήσεις τα άπαντα για Latex.

Αν θέλεις, ανάλυσέ το αυτό λίγο παραπάνω. Τι ακριβώς να εγκαταστήσω και για ποιον λόγο? Πώς μπορεί να σχετίζεται η λάτεξ με το συγκεκριμένο πρόβλημα? (διευκρινίζω ότι οι γνώσεις μου περί λάτεξ είναι ελάχιστες)

Δυστυχώς δεν έχω βρει τη λύση γι’ αυτό… Κάποιες φορές συμβαίνει και με το ‘μ’, παρεμπιπτόντως.

αυτο συμβαινει, απο την εμπειρια μου σε online project, οταν η γραμματοσειρα που χρησιμοποιουμε εχει το π και το μ τα οποια ειναι μαθηματικα συμβολα και οχι ελληνικα γραμματα. Λυνεται συνηθως αλλαζοντας γραμματοσειρα, η εγκαθιστωντας αυτη που μπορει να λειπει. Βεβαια μπορει να ειναι λαθος και η γλωσσα. Οταν εγκαθιστουμε ελληνικα στις γλωσσες στο linux, θα δουμε οτι εχει το απλο το 220 το 437 και παει λεγοντας. Καθε γλωσσα ειναι διαφορετικη και χρησιμοποιει διαφορετικα τα γραμματα που υπαρχουν στον πινακα ASCII και φυσικα μπορει να εχει διαφορετικο αποτελεσμα οταν αλλαζουμε αυτες τις κωδικοσελιδες. Το ιδιο ισχυει και οταν αλλαζουμε την κωδικοποιηση στον browser που σχεδον παντα προσπαθουμε να ειναι unicode

Αυτα δεν ειναι καποιες συγκεκριμενες γνωσεις αλλα παρατηρησεις απο παρομοια προβληματα τα τελευταια χρονια. Δεν ξερω αν θα λυσει το δικο σου προβλημα κατι απο τα παραπανω