Kobo Clara eBook reader με Calibre

Αγόρασα πρόσφατα ένα eBook Reader. Όσοι προσπαθείτε να διαβάσετε κάποιο eBook απο κινητό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και αγοράστε μια ποιοτική συσκευή. Αξίζει τα λεφτά της.

Για την διαχείριση της συσκευής θα χρησιμοποιήσουμε το Calibre

Την πρώτη φορά που το σύνδεσα δεν είδε καμία συσκευή, μετά από λίγο ψάξιμο κατάφερα να την κάνω να δουλέψει, και μεταφέρω εδώ την εμπειρία για να μην ταλαιπωρηθεί ο επόμενος. Θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν μέσα από το πρόγραμμα δυο plugins

Το πρώτο είναι το απαραίτητο, ενώ με το δεύτερο μπορείς να κάνεις αναβαθμίσεις του firmware. Δεν γνωρίζω αν είναι απαραίτητο, το έβαλα όμως. Επίσης χρησιμοποιώ την τελευταία έκδοση κατεβασμένη από το site του Calibre και όχι αυτή των αποθετηρίων. Είχα κάνει την αναβάθμιση πριν βρω πως έπρεπε να ενεργοποιήσω και κατεβάσω τα plugins.

Χρήση

Μετά από αυτό συνδέουμε την συσκευή σε μια θύρα usb και ζητάμε να ανοίξει με το Calibre. Διαλέγουμε κάποια βιβλία και πατάμε το κουμπί send to device.

Θα ξεκινήσει να τα μετατρέπει και να τα στέλνει στο παρασκήνιο, και αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Είναι καλύτερο να στέλνεις τα βιβλία σιγά σιγά, 2-3 κάθε φορά και δεν χρειάζεται να περιμένεις για να στείλεις το επόμενο πακέτο. Απλά βεβαιώσου πως έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες πριν μέσα από το calibre αποσυνδέσεις την συσκευή.

Χρήση των συλλογών

Αν τα βιβλία είναι πολλά βολεύει να τα έχεις οργανωμένα σε συλλογές. Αυτό μπορείς να το κάνεις μέσα από το Clara, αλλά είναι καλύτερα να το κάνεις μέσα από το Calibre. Μέσα από τις ρυθμίσεις θα προσθέσουμε μια νέα στήλη ως εξής:

ο τύπος πρέπει να είναι “Comma seperated text…”. Στην συνέχεια θα ρυθμίσουμε το πρόσθετο. Προσέξτε την χρήση του “#” μπροστά από το όνομα

Στην συνέχεια επιλέγουμε τα βιβλία και πατάμε “Edit Metadata”

Συμπεράσματα

Όποιος δεν έχει πιάσει στα χέρια του ένα eReader δεν ξέρει πραγματικά τι χάνει. Καμία σχέση με τις οθόνες των κινητών (ή τα φτηνά “eReaders” των 40€ απο το eBay). Αν στο κινητό η μπαταρία κρατάει ώρες, πλέον μετράμε τον χρόνο σε εβδομάδες.

Στα αρνητικά η έλλειψη χρώματος και η μικρή οθόνη (τουλάχιστον στο μικρό μοντέλο που αγόρασα). Αν τα βιβλία είναι σε μορφή pdf, τουλάχιστον στην μικρή μου συσκευή, απλά δεν διαβάζονται και δεν δοκίμασα ακόμα τις δυνατότητες του Calibre να τα μετατρέψει. Αλλά στα βιβλία σε κατάλληλη μορφή η ανάγνωση είναι ξεκούραστη και ευχάριστη. Ευτυχώς σχεδόν ότι έχω αγοράσει υπάρχει και σε μορφή epub και τα κατέβασα. Η συσκευή διαθέτει και σύστημα ανάλογο του redshift για τους βιβλιοσκόληκες της νύχτας.

Με το Calibre η διχείρηση της συσκευής είναι παιγνιδάκι, αν και θα με ενδιέφερε να ακούσω κόλπα που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα στα σχόλια.

1 Like

Έχω περίπου εδώ και 5 χρόνια το kindle paperwhite με τον φωτισμό, ο οποίος είναι εμπρόσθιος και δεν “χτυπάει” στα μάτια, έτσι μπορείς να διαβάσεις παντού χωρίς να χρειάζεσαι φως, χωρίς σκιές και χωρίς να ενοχλείς κανέναν ακόμα και κάτω από τα σκεπάσματα. Η εμπειρία της e-ink είναι φανταστική αφού πραγματικά δεν έχει διαφορές από το έντυπο συν ότι έχεις όλα τα καλούδια του “e” (αύξηση γραμματοσειράς, σημειώσεις, σελιδοδείκτες κτλπ)
Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό με τα pdf όπου στην 6" οθόνη δεν εμφανίζονται σωστά. Υπάρχουν μερικά τρικς, πχ reflow με το https://www.willus.com/k2pdfopt/ αλλά το αποτέλεσμα (τουλάχιστον στο kindle) είναι απογοητευτικό. Οπότε αναγκαστικά μετατρέπω τα pdf με ocr σε txt ή html και μετά τα μετατρέπω σε .mobi/azw3 με το calibre, καμιά φορά το αποτέλεσμα είναι περίεργο ειδικά αν έχω κατεβάσει βιβλίο το οποίο είναι σκαναρισμένο και όχι γραμμένο σε pdf, αλλά και πάλι είναι καλή η εμπειρία διαβάσματος.