Η Mercedes το ψάχνει για το αν και που θα χρησιμοποιήσει ανθρωπόμορφα ρομπότ !

Κάπως αλλιώς ήταν ο τίτλος σε άρθρο που μόλις διάβασα αλλά , αυτό πάνω - κάτω κατάλαβα. Και δεν άντεξα να μην σχολιάσω…
Η χρησιμοποίηση των ρομπότ για εκτέλεση έργου εκεί όπου αδυνατεί ο άνθρωπος (π.χ. σε συγκεκριμένες διαστημικές αποστολές) ήταν η αρχική υψηλή θεωρία.

Μα και βέβαια θα μας αντικαταστήσουν όπου κρίνεται οικονομικά συμφερότερο…! Ακόμη και ταμίες σε Super Market θα τα δούμε…μιας και δεν είναι μόνον η απεργία που δεν κάνουν , είναι και άλλα “καλά” στοιχεία που θα έχουν τα οποία ίσως απουσιάζουν από κάποιους ανθρώπους ! Δεν είναι επιρρεπή σε λάθη , δεν θα κλέβουν , δεν θα λένε ψέμματα , δεν θα φοβούνται τίποτε, δεν θα έχουν οικογένειες να σκεφθούν , δεν θα έχουν προσωπικά προβλήματα , δεν θα επηρεάζονται ψυχολογικά από τίποτε, έτσι ώστε να πέφτει η απόδοσή τους. Θα είναι οι τέλειοι υπάλληλοι…

Αν χωρούσε η κοινωνική ηθική ή ο ανθρωπισμός στον επιχειρηματικό κόσμο θα είχαν όλα εξελιχθεί διαφορετικά πάνω στον πλανήτη που ζούμε. Όχι , ζούμε σε έναν κόσμο ασύμμετρης προόδου. Κι αυτή η ασυμμετρία που οφείλεται στην ανθρώπινη ματαιοδοξία είναι το ουσιώδες χαρακτηριστικό ενός γενικά χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου.

Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες τεχνητοί δορυφόροι τίθενται με ασφάλεια σε τροχιά γύρω από τη Γη με πυραύλους που πάνε κι έρχονται, κάποιοι το σκέπτονται για το αν θα μετακινηθούν με ασφάλεια σιδηροδρομικώς μέχρι το … Λιανοκλάδι ! Κι έχει βέβαια και άλλα πάρα πολύ χειρότερα να αναφέρει κανείς που κάμουν το σχήμα του απολίτιστου πολιτισμού μας ακόμη πιο οξύμωρο.

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει το παράδοξο του καπιταλισμού, όπου αντί να πανηγυρίζουμε που ήρθε κάποιος αυτοματισμός και θα μειώσει την ανάγκη για εργασία, αντί να χαιρόμαστε κλαίμε. Το άρθρο που διάβασες μάλλον είναι clickbait. Ποια η διαφορά αν ένα robot είναι ανθρωπόμορφο; Καμία ή μάλλον απλά το κάνει λιγότερο πρακτικό. Και είναι clickbait για τους παρακάτω λόγους:

  • Robot στην αυτοκινητοβιομηχανία; Μα είναι απο τις πρώτες εφαρμογές και έχουν αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό από τη δεκαετία του 80. Κάτι καλό κατά την γνώμη μου, αρκετά με τον Τεηλορισμός - Βικιπαίδεια.

  • Θα αντικαταστήσουν τους ταμίες; δη έχω ψωνίσει απο σουπερ μάρκετ χωρίς ταμία. Σκανάρεις μόνος σου τα προϊόντα και πληρώνεις με κάρτα. Για να μην πούμε για την Ιαπωνία που οι αυτόματοι πωλητές για τα πάντα αριθμήθηκα είναι περισσότεροι από τους Γιαπωνέζους.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία συνέβει πριν λίγα χρόνια στην Αυστραλία(;) Οι πόρτες και τα φώτα άνοιγαν αυτοματοποιημένα και μια μέρα το μαγαζί άνοιξε κατά λάθος χωρίς υπαλλήλους. Ο κόσμος μέσα μπήκε και ψώνιζε κανονικά χωρίς δε να υπάρξουν κλοπές. Μέχρι που τα αυτόματα ταμεία κλείδωσαν γιατι θέλουν ανθρωπινή επέμβαση για πωλήσεις αλκοοόλ. Αφήνω στην κρίση του καθένα τι θα έκανε στην συγκεκριμένη περίπτωση ή τι σημαίνει το παραπάνω για μια ανθρώπινη κοινωνία. Το συμβάν έγινε σε μια μικρή πόλη και υπήρχαν κάμερες.

Ναι η κορύφωση και η πληρότητά ενός ατόμου επιτυγχάνετε με το να δουλεύει 8 ώρες σαν ταμίας σε ένα σουπερ μαρκετ :slight_smile: Οπότε τα περί του ανθρωπόμορφου είναι απλά clickbait.

Στα σοβαρά τώρα ή ανθρωπότητα έχει μπροστά της δυο δρόμους. Είτε θα φτάσουμε σε τοιχισμένους οικισμούς όπου θα ζουν οι έχοντες θα έχουν γύρω στρατό και δε θα μπορούν να βγουν έξω, είτε θα επικρατήσει ή λογική και θα εφαρμοστεί το Βασικό άνευ όρων εισόδημα. Για το δεύτερο έχουν υπάρξει αρκετά ελπιδοφόρες πιλοτικές εφαρμογές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με μια ελπίδα ζει κανείς, αν και καπιταλιστικό σύστημα και λογική δεν πάνε πάντα μαζί. Τότε η Μαρία και ο Μάρκος που σήμερα δουλεύουν σαν ταμίες στο σουπερμάρκετ θα μπορέσουν ίσως να πραγματώσουν μια ζωή που θα προσφέρει τόσο στους ίδιους όσο και στα κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε επίσης το κλασσικό

3 «Μου αρέσει»

Γιάννη , επισκέπτεσαι έναν άρχοντα στο σπίτι του μια βραδιά του Αυγούστου. Σε υποδέχεται με το σμόκιν του και σε βάζει στο πολυτελές δροσερότατο σαλόνι.
Να σου και η ντυμένη στην τρίχα σύζυγος μαζί με το μεγάλο τους γιό , έναν επιτυχημένο τραπεζίτη. Είχαν κι άλλα παιδιά βέβαια αλλά απουσίαζαν. Έρχεται και το ΑΙ ρομποτάκι που ήξερε μέχρι και τι καφέ πίνεις και σας σερβίρει διακριτικά. Κι είσαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Μα έλα ντε που κάποια στιγμή θέλησες να πας στο WC. Κι ενώ σε συνόδευε το ρομποτάκι , είχες την ευκαιρία να δεις κι άλλα δωμάτια του σπιτιού. Είχαν τις πόρτες κλειστές αλλά εσύ ήσουν περίεργος. Κι εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις. Κάποια δωμάτια είχαν να βαφτούν εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον. Μαύροι οι τοίχοι από την υγρασία βρώμαγε ο τόπος. Πέφτει επιτέλους το μάτι σου και στο υπνοδωμάτιο των μικρότερων παιδιών του ζευγαριού… εκεί δεν υπήρχαν κρεββάτια, κοιμόντουσαν κάτω ή σε ράντσα , ένα ψηνόταν στο πυρετό - δεν ενδιαφερόταν κανείς, δεν υπήρχε ούτε ανεμιστήρας παρά τους 38 βαθμούς…και τα ρούχα των παιδιών ήταν κουρελιασμένα. Σου υποδεικνύει το ρομποτάκι την WC επισκεπτών αλλά, εσύ από περιέργεια ανοίγεις παραδίπλα μια άλλη πόρτα WC , εκείνη των παιδιών και τότε χάνεις το χρώμα σου διότι, η εικόνα ήταν επιεικώς απαράδεκτη από κάθε άποψη.
Αυτό εννοώ όταν λέω με δυο λόγια : ασύμμετρη πρόοδος !
Όταν αυτό το ζευγάρι αποφάσισε να δαπανήσει τεράστια ποσά για το υπέροχο σαλόνι και για τα πανάκριβα ρούχα και για το υπέροχο ρομποτάκι , έπραξε ένα ανεύθυνο άλμα !
Δεν είναι τυχαίο που τα 2/3 του πλανήτη έχουν επονομασθεί 3ος κόσμος. Κατά λέξη παραθέτω το εξής από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ : “Εντούτοις στις μέρες μας η χρήση του όρου αφορά τις χώρες του πλανήτη με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το πολιτικό καθεστώς που κυριαρχεί σε αυτές και είναι συχνά ισοδύναμη με την έννοια “οι φτωχές χώρες”. Οι χώρες στις οποίες αναφέρεται ο όρος συνιστούν κατά προσέγγιση τα δύο τρίτα του πλανήτη.”
Φεύγοντας αργότερα Γιάννη μου από το σπίτι αυτό , θα χαιρετίσεις ευγενικά την κυρία (που ψηνόταν ένα της παιδί κι εκείνη έπινε καφέ στο δροσερό σαλόνι) και τους κοστουμαρισμένους κυρίους αλλά, πολύ αμφιβάλλω για το αν θα τους επισκεφθείς εκ νέου ή για το αν θα πεις τα καλύτερα για δαύτους εκεί παραέξω…!
Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι η Μαρία και ο Μάρκος που ανέφερες…για τους οποίους κανείς δεν φρόντισε να έχουν κάποια άλλα προσόντα - δεδομένης της ασύμμετρης προόδου και των ανεύθυνων τεχνολογικών αλμάτων - θα υποφέρουν αβάσταχτα !! Και αφορά πολλές Μαρίες και πολλούς Μάρκους…
Και ναι , θα τα δούμε τα ρομποτάκια σε καθώς πρέπει super market , καλοντυμένα , πρόσχαρα κι ευγενέστατα με τους πελάτες της επιχείρησης.
Θα τα δούμε και σαν οδηγούς οχημάτων ΤΑΧΙ και Γ.Χ. , σαν χειριστές μηχανημάτων πάσης φύσεως και σαν … μα δεν τελειώνει η λίστα…
Ας είμαστε έτοιμοι !

Πως το εννοείς; Τα ρομπότ στην παραγωγή γιατί να είναι αντίθετη πρακτική σε σχέση με τον Τεηλορισμό;

Ναι έτσι όπως τα αναφέρει στο λινκ, το συζητάμε σίγουρα. Ομως εκτός από τυρί υπάρχει και φάκα στο συγκεκριμένο θέμα περί βασικού εισοδήματος. Για αυτό και ο πρώτος που πρότεινε κάτι τέτοιο ήταν ο υπουργός οικονομικών της Θάτσερ (ελπίζω να είναι κατανοητό τι σημαίνει αυτό). Για αυτό κάθε φορά που ακούμε για βασικό εισόδημα κλπ, να είμαστε σίγουροι τι ακριβώς λέει ο καθένας, όπως έγινε εδώ με το παραπάνω λινκ…