H FOSSCOMM '23 στο Ηράκλειο

Το συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ομαδα που διοργάνωσε τη συνάντηση του 2018, επανενώνεται και σας προσκαλεί το Σαββατοκυριακο 21-22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στο χώρο του ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού, να ανταλλάξουμε γνώσεις και ιδέες γύρω από τις ανοιχτές τεχνολογίες και τον τρόπο που επηρεάζουν τις ζωές μας, να γνωριστούμε και να γιορτάσουμε το πάθος που μας ενώνει.

Το συνέδριο θα έχει θεματικές ενότητες για τεχνικά ζητήματα, κι ελπίζουμε οι παρουσιάσεις να καλύψουν όλα τα γούστα και επίπεδα τεχνικής δυσκολίας/πολυπλοκότητας, θα έχει όμως και ενότητες για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που άπτονται των ανοιχτών τεχνολογιών. Σκοπός της ομάδας είναι το συνέδριο να είναι φιλόξενο στον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα απ’ το γνωστικό του υπόβαθρο και φυσικά χωρίς καμία διάκριση.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τους κεντρικούς ομιλητές, το κάλεσμα για παρουσιάσεις και μερικές εκπλήξεις που έχουμε σχεδιάσει (hint: Open HW, RISC-V, ρακές). Μέχρι τότε μπορείτε να μας βρείτε στο facebook, και να επικοινωνήσετε μαζί μας με mail (βλ. links στο τέλος της σελίδας).

Επειδή θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις ομάδες/κοινότητες και τα open source projects, ο χώρος για booths και posters θα είναι αποκλειστικά γι’ αυτή τη χρήση και όχι για recruiting / διαφήμιση κλπ εταιρειών, αν είστε εταιρεία μπορείτε να παρουσιάσετε κανονικά τα open source project σας στο συνέδριο με κάποιο poster ή ομιλία αλλά δεν θα προβλέπονται booths για εταιρίες.

Αν εκπροσωπείτε κάποια ομάδα/κοινότητα/project ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και θέλετε να έχετε παρουσία στο χώρο με κάποιο booth ή posterm, με swag κλπ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με mail.

Εικόνα από Satheesh Sankaran από το Pixabay, τροποποιημένη από εμάς.

Πηγή: H FOSSCOMM '23 στο Ηράκλειο

6 «Μου αρέσει»

Κεντρικός ομιλητής: Αλέξανδρος Σταματάκης

RAxML: 20 χρόνια ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την εξελικτική βιολογία

Σε αυτήν την ομιλία θα ανατρέξω σε 20 χρόνια ανάπτυξης του λογισμικού RAxML για τον υπολογισμό φυλογενετικών δέντρων. Θα εξηγήσω γιατί είναι ανοιχτός κώδικας, τι υπολογίζει, ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, και γιατι ξανάγράψαμε το RAxML από την αρχή πριν 4 χρόνια

2 «Μου αρέσει»

Κεντρική ομιλήτρια: Holly Cummins

Το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού: Οι δουλειές μας γίνονται δυσκολότερες ή ευκολότερες;

Στις αρχές της πληροφορικής, οι προγραμματίστριες/ές χρειαζόταν να κωδικοποιούν τα προγράμματά τους σε διάτρητες κάρτες και να τις μεταφέρουν με το χέρι. Μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησαν τη χαρά του να χρησιμοποιούν πληκτρολόγια και οθόνες. Δυστυχώς όμως, αυτές/οί οι καταπιεσμένες/οι προγραμματιστριες/ές έπρεπε να φορούν παντελόνια, να δουλεύουν σε C και να διαχειρίζονται τη μνήμη των προγραμμάτων τους. Μέχρι το 2000 το θέμα της διαχείρισης μνήμης είχε λυθεί, αλλά τα παντελόνια ήταν αναμφισβήτητα χειρότερα και οι προγραμματίστριες/ές έπρεπε να συντηρούν το δικό τους υλικό…

Bio

Η Holly Cummins είναι Senior Principal Software Engineer στην ομάδα ανάπτυξης του λογισμικού Quarkus στην Red Hat. Πριν εργαστεί στην Red Hat, η Holly εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην IBM, σε μια σειρά από ρόλους από σύμβουλος cloud, full-stack προγραμματιστής javascript, αρχιτέκτονας devops με χρήση του WebSphere Liberty, μηχανικός απόδοσης JVM μέχρι ηγέτης καινοτομίας.

2 «Μου αρέσει»