H Adobe βγάζει την πρίζα για όλους τους χρήστες της Βενεζουέλας

Στην συνέχεια του εμπορικού πολέμου, η Adobe απενεργοποιεί όλους τους λογαριασμούς για το λογισμικό της όλων των λογαριασμών πολιτών της Βενεζουέλας.

Ακόμα και αν πλήρωσαν, δεν θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω, γιατί έτσι. (Ψίχουλα βέβαια μπροστά στο πετρέλαιο που επίσης δεν πληρώνουν).

https://helpx.adobe.com/la/x-productkb/policy-pricing/executive-order-venezuela.html

Η πειρατεία του Photoshop έκανε την Adobe μονόδρομο για κάποιο γραφίστα. Ένα μονοπώλιο και ας μπορείς ας κάνεις αλλιώς. Και πλέον δεν μπορείς καν να αγοράσεις το Photoshop, απλά το ενοικιάζεις. Και όπως τα γεγονότα δείχνουν ανά πάσα στιγμή σου κατεβάζουν την πρίζα.

1 Like

Μονοπώλιο??

Ελεύθερη αγορά, φίλος !!

Τι θέλεις, να γίνουμε σοβιετία ??

:crazy_face:

1 Like

'Ισως είναι μία αφορμή να γίνουν περισσότερο γνωστά τα εργαλεία του ελεύθερου λογισμικού…
Adobe Photoshop vs. GIMP – A Brief Comparison on Their Utility
Darktable vs Lightroom – Is Darktable Really Just as Good?
Adobe Lightroom vs Darktable - Battle of the RAW Editors

Μια φορά και έναν καιρό αγόραζες (ή σε άφηναν να το “αγοράσεις” μέχρι εξάρτησης από αυτό) το προγραμματάκι σου το έβαζες στον υπολογιστή σου και έκανες τη δουλειά σου. Μετά σου είπαν το cloud είναι πρόοδος, είναι εξέλιξη και λοιπές μπαρούφες. Έτσι σιγά - σιγά ανεβάζουν τα προγράμματά τους στο cloud και πληρώνεις ενοίκιο. Αλλά φταις και εσύ: “ελα μωρε που θα μάθω το Libreoffice αφού το office μαμάει, gimp τι μας λες τώρα, photoshop και ξερό ψωμί κλπ” Αλλά τι τα λέω σε εμάς εδώ μέσα… Εμείς τα ξέρουμε. Δεν είναι κακό το cloud φυσικά, η κουτοπονηριά των εταιρειών όμως βγάζει μάτι !!!

1 Like

Ειδικά για το photoshop το gimp δεν ειναι εναλλακτικό. Τουλάχιστον για επαγγελματικες δουλειές. Το photoshop έχει τρομερή ποιότητα στις φωτογραφίες ή όταν δουλεύουμε σε μέτρα καμβά ειδικά στο upscale όπως έχω ξαναπεί.

Δυστυχώς πολλά μη χορηγούμενα οpensource δεν ειναι δυνατό να σταθούν απέναντι στα εμπορικά προγράμματα. Η adobe είναι μια περίεργη περίπτωση μονοπωλίου που φυσικά υπάρχει απο το 1988~ χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο . Το πρόβλημα είναι οτι ενώ ήταν καθαρά επαγγελματικό πρόγραμμα, όλοι οι απλοί “θνητοί” θελαν να δουλεύουν σε photoshop, όπως και όλοι θέλουν, macbook κτλ…

Το blender π.χ. στέκεται πολύ καλύτερα απέναντι στο 3d studio γιατί υπάρχει απο πίσω αρκετή οικονομική στήριξη, αλλά και στήριξη απο κινηματογραφικά studio.

Τωρα για την αντίδραση της adobe στη Βενεζουέλα, δεν εχω να πώ κάτι γιατί είναι μια εταιρεία. Ετσι μπορούν να φέρονται οι εταιρείες (από άλλο θέμα Brave). Ο μόνος που μπορεί να αντιδράσει είναι τα δικαστήρια της χώρας και ίσως κάποιος διεθνής οργανισμός.

Παρ όλα αυτά δεν εχω καταλάβει γιατί στα “νεα του Linux” βρίσκεται θέμα για την adobe?

2 Likes

Για να λέμε την αλήθεια, ως Αμερικάνικη εταιρεία, λίγα περιθώρια είχε να πράξει αλλιώς. Αλλά να προσθέσω επίσης ότι, το στυλ που το κάνεις επίσης πάντα μετράει. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καν, έστω ένα PR, ευγενικό συγνώμη.

You’ve charged me, when will I get my refund?

We are unable to issue refunds. Executive order 13884, orders the cessation of all activity with the entities including no sales, service, support, refunds, credits, etc.

(Θα αφήσω στον καθένα να εκτιμήσει την γλαφυρότητα του λόγου και να βρει τι του θυμίζει)

Το θέμα δεν είναι γιατί το κάνει όμως. Το θέμα είναι πως με το συνδρομητικό είναι σε θέση να το κάνει. Κάθε περιφερειακή οικονομία λοιπόν θα πρέπει να διδαχθεί απο αυτό το παράδειγμα, και να αρχίσει να επενδύει σε λύσεις ανοικτού λογισμικού.

Όσο για την κατηγορία που μπήκε έχεις ένα δίκιο. Αρχικά ήταν στην κατηγορία καφενείο, αλλά επειδή υπάρχει ορατός κίνδυνος να γίνει όντως καφενείο η συζήτηση μεταφέρθηκε εδώ :innocent:

3 Likes

Τα πράγματα είναι απλά όσο οι κοινωνίες/ κοινωνία (αν την δούμε ως παγκόσμια) δεν έχουν τον έλεγχο πάνω στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών) οι μονοπωλιακές πρακτικές θα μας οδηγούν όλο και περισσότερο σε τέτοιες καταστάσεις.

Το ζήτημα του ελεύθερου (και ωραίου) λογισμικού έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε τέτοιες απολυταρχικές (πιστεύω ο άλλος όρος δεν θα γινόταν εύκολα δεκτός σε αυτό το φόρουμ) πρακτικές. Κάθε πρόγραμμα, κάθε τεχνολογική καινοτομία πρέπει να είναι δημόσιο κτήμα.

2 Likes