GPU: AMD ή Nvidia (11/2021)

Ζητώ την άποψή σας, επειδή κατακλύζομαι από ανήθικες σκέψεις και προθέσεις…

Αν κανείς κάνει σήμερα λινουξοPC για όλες τις δουλειές, τι να διαλέξει για κάρτα γραφικών: nvidia ή amd?

To PC θα είναι daily driver αλλά θα παίζει και παιχνίδια (ή GPU θα είναι από τις “καλές”). Οπότε μας ενδιαφέρει όλο το εύρος των δυνατοτήτων που είναι απαραίτητες για όλα τα σενάρια (και για καθημερινή δουλειά γραφείου αλλά και για παιχνίδια) σε επίπεδο scaling (για ρεύμα, θόρυβο κτλ), εκμετάλλευσης του hardware από τον driver κτλ.

Δεν έχω πρόβλημα με το είδος των drivers (open ή closed source κτλ).

Για να κάνεις αυτή την ερώτηση φαντάζομαι ότι τώρα δεν έχεις nvidia αλλιώς θα ηξερες την απάντηση ήδη. Εγώ έχω nvidia και αν και μπορείς πάντα με τους κλειστού κώδικα drivers να την δουλέψεις είναι διάφοροι άλλοι λόγοι που πρέπει να την αποφύγεις. Ενδεικτικά, λόγω της nvidia δεν έχω Wayland αλλά x11 και θυμάμαι μια φορά που οι drivers της nvidia δεν δούλευαν με τον τελευταίο kernel και χρειάστηκε να γυρίσω σε LTS kernel ενώ ήμουν στον τελευταίο. Ας μην αναφέρω εγώ που είμαι σε laptop τα προβλήματα που πρέπει να λύσω για να την χρησιμοποιώ μόνο σε επιλεγμένες εφαρμογές και όχι σαν κύρια και μου αδειάζει την μπαταρία. Συνοψίζοντας, εγώ όταν φτιάξω υπολογιστή θα πάω σε AMD. Δεν έχω and αλλά από ότι διαβάζω είναι πολύ καλύτερα απο nvidia σε linux και δουλεύει με ανοιχτού κώδικα drivers. Ξέρω ότι οι nvidia για κάποιες εργασίες υπερτερούν πολύ απο τις and οπότε τότε πας σε αυτές. Για θόρυβο δεν ξέρω ας πεί κάποιος άλλος αλλά νομίζω αυτό είναι άσχετο απο την μάρκα και έχει να κάνει με τήν υλοποίηση της κάθε εταιρίας που τελικά τις πουλάνε.

Κι εγώ για Linux είμαι υπέρ της AMD. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια, είχα nvidia κάρτες σε Linux και πολύ συχνά αντιμετώπιζα πρόβλημα με τον κλειστό οδηγό. Η αναστολή σπάνια δούλευε σωστά και αρκετά συχνά χρειαζόταν reboot απ’ το κουμπί του υπολογιστή. Δεν ήταν και λίγες οι φορές που μετά από κάποιο update δεν έμπαινε σε γραφικό περιβάλλον και χρειάζονταν πρόσθετες ενέργειες για να γίνει αυτό. Ίσως η κατάσταση να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη διαβάζω για παρόμοια προβλήματα με τις nvidia κάρτες. Όσον αφορά τον ανοιχτό οδηγό, είναι ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ουσιαστικά άρχρηστος. Αντίθετα ο ανοιχτός οδηγός της AMD είναι στα ίδια επίπεδα με τον κλειστό(ίσως και καλύτερος) κι έτσι τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα. Η αναστολή σπάνια δημιουργεί προβλήματα και το wayland(αν και δεν το χρησιμοποιώ αλλά το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς) λειτουργεί μια χαρά.

Εκτός των απαιτήσεων του ερωτώντος, αλλά επειδή κάποιος στο μέλλον μπορεί να μπει στο νήμα:

Αν μέσα στις χρήσεις είναι νευρωνικά δίκτυα, computer vision και επιστημονική έρευνα δαγκωτό NVidia. Δεν υπάρχει καν η σύγκριση, το έτος της συγγραφής αυτού, δαγκωτό.

Για τις απαιτήσεις του ερωτώντος θα έλεγες amd?

Προσωπικά έχω μια RX 460 από το 2016 στον σταθερό και μία Nvidia / που μπορεί να εναλλάσσετε με την on-board Intel σε ένα DELL laptop με προεγκατεστημένα Ubuntu που πήρα πέρσι.
Το λάπτοπ η αλήθεια είναι πως πάντα παγώνει αν πάει να μπει σε Sleep mode, αν το αφήσεις πολύ ώρα χωρίς να το χρησιμοποιείς και θέλει κλείσιμο από το κουμπί. Από driver δεν έχω ασχοληθεί να τον πειράξω και μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει πολλά προβλήματα, πέρα από 1-2 φορές που δυσκολεύτηκε να ανοίξει με την πρώτη. Ωστόσο είναι ο δεύτερος υπολογιστής και δεν τον χρησιμοποιώ και τόσο.

Για την RX 460 μπορώ να πως πειραματίστηκα πολύ. Και με τον amdgpu driver της AMD και με drivers της κοινότητας και με αυτόν που φορτώνει από μόνο του το Ubuntu. Μετά από ένα πρόβλημα που είχα μια φορά που δεν άνοιγε ο υπολογιστής, όταν είχα έναν driver της κοινότητας που πήρε κακό update, το παράτησα το σπορ του να παίζω με αυτούς και πλέον έχω αυτόν που βάζει το Ubuntu.

Η αλήθεια είναι πως στη μετάβαση Windows σε Linux ένιωθα πως η κάρτα δεν αποδίδει το ίδιο, κυρίως σε παιχνίδια. Ενώ πολλές φορές και σε συγκεκριμένα παιχνίδια έχω έως και artifacts. Ωστόσο αυτό έχει να κάνει με το κάθε παιχνίδι και το πόσο καλά το φτιάχνουν οι προγραμματιστές του για Linux (θα αναφερθώ μόνο σε παιχνίδια με native linux υποστήριξη). Πχ με τα παιχνίδια της Paradox Interactive δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα. Ενώ με το War thunder έχω κάθε φορά που παίζω Artifacts που εμφανίζονται και μέσα στο παιχνίδι, αλλά φεύγουν σχετικά εύκολα και στην δεύτερη οθόνη όταν κάνω alt-tab , αλλά και αυτά φεύγουν στο επόμενο refresh της εικόνας.

Επίσης η AMD δεν έχει η τουλάχιστον δεν έχω βρει κάποιο control panel αντίστοιχο με αυτό των Windows. Η ρύθμιση των ανεμιστήρων της κάρτας γραφικών είναι πλέον αδύνατη, ενώ τα 3 χρόνια που έχω το ubuntu αμφιβάλλω αν έχουν δουλέψει ποτέ οι ανεμιστήρες, γιατί όταν δούλευαν στα Windows τους άκουγα αρκετά έντονα, ενώ στο Linux δεν τους άκουσα ποτέ, τουλάχιστον δεν έχει καεί. H Nvidia παρέχει το δικό της κλασικό panel στο λάπτοπ αλλά με λιγοστές επιλογές σε σχέση με το Windows, ωστόσο δεν ξέρω αν για αυτό ευθύνεται απλά το μοντέλο της κάρτας.

Παρόλα αυτά και κρίνοντας και από την κατάσταση των τιμών πριν τη μεγάλη κρίση του τελευταίου χρόνου προσωπικά η επόμενη κάρτα μου θα ήθελα να είναι πάλι AMD. Δεν ξέρω με την Nvidia και το Linux νιώθω πως δεν πάει τόσο καλά το πράμα.

Συγνώμη για το χαοτικό τρόπο που γράφω το παραπάνω. Όσα μεταφέρω είναι απλά η προσωπική μου εμπειρία και μπορεί να απέχει σε πολλά από μια αντικειμενική πραγματικότητα.

Μερικά έργα, ενημερωτικά:

Δεν έχω συστάσεις για κανένα από αυτά, απλά τα αναφέρω. Χρησιμοποιήστε με δική σας ευθύνη κλπ. κλπ.

Εγώ χρησιμοποιώ το radeon-profile:
https://awesomeopensource.com/project/marazmista/radeon-profile

BTW, το wayland σίγουρα δεν τρέχει με nvidia?

Στο archwiki μου δίνεται η εντύπωση ότι με drivers >495 το wayland τρέχει.

Ενώ με επηρεάζει θετικά το γεγονός ότι η amd έχει native open source υποστήριξη στο linux, έχω την εντύπωση ότι η nvidia είναι best bang for the buck, έχει και το dlss που είναι μεγάλη υπόθεση, θα τρέχω πιθανότατα dual boot win για παιχνίδια και γενικά στην αγορά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε nvidia κάρτες. Οπότε ενώ ρέπω προς amd συνειδητοποιώ ότι η nvidia τελικά ίσως είναι καλύτερη λύση.

Το δοκίμασα σε Laptop Lenovo με Nvidia 1050 + drivers 475 και “τρέχει”.
Δεν το χω ελέγξει αν “τρέχει” καλύτερα, το ίδιο ή χειρότερα από Χ11.
Διάφορες εφαρμογές όπως libre office, firefox, onlyoffice λειτουργούν, παιχνίδια δεν δοκίμασα γιατί κατά κανόνα κάνω login σε Χ11. Σε Wayland “μπαίνω” σε ταξίδια που που το γυρνάω στην Intel.

1 «Μου αρέσει»

Για να τρέχει σε Wayland πρέπει να εχεις τους 495 και gnome 42. Όμως αν έχεις και δεύτερη κάρτα γραφικών όπως εγώ (λάπτοπ intel-nvidia) τότε μένεις πάλι με x11. Out of the box δεν ξέρω κάποια διανομή που να σου προσφέρει weyland με nvidia. Αν κάποιος ξέρει ας την αναφέρει.