Γιατί linux και τι γνώσεις χρειάζονται από εκεί και πέρα

Καλησπέρα ,έχω βασικές γνώσεις java και sql που έμαθα απο την σχολή… έχω λίγο χρόνο το καλοκαίρι και σκέφτηκα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω , ακούω από πολλούς βάλε linux ,γιατί linux απο την στιγμή που μπορείς να κάνεις παρόμοια δουλειά με windows ; και. απο εκει και πέρα για να ξέρεις εντολές linux τι γνώσεις χρειάζονται ;

3 «Μου αρέσει»

Ένα καλό μικρό αρθράκι γενικά ειναι αυτό : https://itsfoss.com/linux-better-than-windows/ . και ένα στα ελληνικά που μιλάει μόνο για τα Ubuntu , αλλά γενικά ισχύει για όλα: γιατί ubuntu. Καλύτερα διάβασε πρώτα αυτό πριν το υπόλοιπο σχόλιο.

Σε γενικές γραμμές μιας που ασχολήσαι και λόγο αντικειμένου με προγραμματισμό (συνάδελφε), θα σου πω το εξής. Τι καλύτερο από το να έχεις ένα σύνολο εργαλείων (προγράμματα) για ότι μπορεί να χρειαστείς, εντελώς ελέυθερα με 5 κλικ ή 3 εντολές σε γραμμή εντολών. Τέρμα πια στην πειρατεία προγραμμάτων για windows, στους κινδύνους των ιών που αυτά μπορεί να έχουν, στην ταλαιπωρία να βάλεις το crack και ότι άλλο. Ειδικά για επιχειρήσεις που τα πειρατικά υπόκινται σε υψηλά πρόστιμα σε πιθανό έλεγχο εφορίας, αν θες να μειώσεις τα κόστη τα linux είναι μονόδρομος. Προσωπικά για τα windows είχα γύρω στα 15 πειρατικά προγράμματα για να κάνω κάποιες δουλειές καθώς η αγορά τους ξεπερνούσε τα 2000 χιλιάρικα (4 φορές την αξία του υλικού του υπολογιστή μου), τις οποίες στα linux τις κάνω με εντελώς ελέυθερα προγράμματα.

Συνέχεια

Από εκεί και πέρα. Η λογική του ανοιχτού κώδικα είναι πάρα πολύ ωραία. Έχεις ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που δεν αναπτύσσεται μόνο από μία κλειστή ομάδα προγραμματιστών, αλλά αντιθέτως ο οποισδήποτε στον πλανήτη έχει τις τεχνικές γνώσεις μπορεί να συνεισφέρει. Αυτό συντελεί σε μία κατάσταση όπου οποιδήποτε σφάλμα διορθώνεται πολύ γρήγορα καθώς περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και διορθώνουν τον κώδικα. Αυτό δεν αφήνει χώρο σε ιούς και λοιπά να εκμεταλλεύονται κενά ασφλαείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα αν θες να ασχοληθείς με προγραμματισμό, ένα πρότζεκτ ανοικτού κώδικα είναι ότι πρέπει για να αρχίσεις μπαίνωντας κατευθείαν στα βαθυά και να αποκτήσεις καλή εμπειρία πάνω στο θέμα.

Επιπλέον, με τα linux είσαι πραγματικά admin του υπολογιστή σου. Τέλος τα update που σου εγκαθιστά εξαναγκαστικά η microsoft και οι διεργασίες που τρέχουν στο background και δεν μπορείς να τις απενεργοποιήσεις, ενώ αυτές καταγράφουν κάθε σου κίνηση παραβιάζωντας κάθε ηθικό κανόνα ιδιωτικότητας και στέλνουν τα πάντα πίσω στην μαμα εταρία. Στα linux κανείς δεν μπορεί να να βάλει στον κώδικα στοιχεία που θα παρακολουθούν τους χρήστες, λόγω ανοικτού κώδικα μία τέτοια κίνηση θα παίζει πρώτη είδηση την επόμενη μέρα. (βέβαια αυτό δεν ισχύει και τόσο για την Canonical που έχει τα Ubuntu, τα οποία και έχω εγκατεστημένα) Ότι τρέχει στον linux υπολογιστή σου τρέχει πάντα με την άδεια σου, αυτό βέβαια σημαίνει πως έχεις και την ευθύνη του αποτελέσματος. Θα κάνεις ένα λάθος στα linux, θα κάτσεις θα διαβάσεις για αυτό και θα το διορθώσεις ή θα ζητήσεις βοήθεια από την αρκετά μεγάλη κοινότητα. Μάλιστα η εμπειρία μου έχει δέιξει πως πιο εύκολα θα βρεις βοήθεια για το πρόβλημα σου στα linux από ότι στα windows. Αν δεν υπάρχει σχετική βοήθειά στα διάφορα φόρουμ και το πρόβλημα σου είναι μοναδικό, τότε ίσως αξίζει να το ερευνήσεις και να γράψεις εσύ πρώτος για την λύση του.

Η μετάβαση τον πρώτο καιρό είναι πάντα κάπως δύσκολη, γιατί πρέπει να αλλάξεις κάπως συνήθειες, αλλά εντός 1 μήνα δεν έχεις ξεπεράσει τα περισσότερα προβλήματα. Γνώμη μου είναι να κάνεις μία ολική μετάβαση και όχι dual boot, γιατί αν δεν πεις να ξεπεράσεις τις συνήθειες σου ποτέ δεν θα δεθείς με τα linux. Δοκίμασε πρώτα μερικές διανομές linux με live USB και διάλεξε ποια σου αρέσει περισσότερο από τις πιο γνωστές είναι τα Ubuntu, Arch ,Debian.

Για το θέμα των εντολών αν θες μπορείς να μην τις χρησιμοποιήσεις και ποτέ. Όπως και στα windows μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις το cmd ποτέ. Αλλά αν θες πραγματικά να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου μπορείς να συμβουλευτείς αυτή την βίβλο εδώ εντολές linux. Μάλιστα στα linux οι εντολές έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για να κάνεις διάφορα σε σχέση με το cmd.

Σχετικά με τα παιχνίδια, για να είμαστε ειλικρινείς, τα πράγματα δεν είναι τόσο κάλα όσο στα windows, από προσωπική εμπειρία με amd oι αποδόσεις της κάρτας μου είναι πεσμένες σε παλιότερους τίτλους ή σε τίτλους που δεν έχουν όρεξη οι εταιρίες τους να ασχοληθούν, αλλά αυτό δεν σε αποτρέπει από το να παίξεις τα παιχνίδια που θες. Ειδικά τα σύγχρονα παιχνίδια και ιδιαίτερα όσα βασίζονται σε vulkan τρέχουν ακριβώς όπως και στα windows πχ Doom. Τόσο το Wine όσο και το Steam με την εισαγωγή του proton προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα συμβατότητας που υπάρχουν και να τρέξουν στα linux τα περισσότερα Windows games.

7 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!Επειδή είμαι αρχάριος και θέλω να δοκιμάσω κάποιες διανομές linux , αξίζει να τα τρέξω πρώτα με virtual box ; Με συγχωρείς αν γίνομαι κουραστικός…

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα χωρίσω την χρήση υπολογιστή σε δύο κυρίως κατηγορίες.

α) κοινή χρήση
Αυτό περιλαμβάνει σερφάρισμα, επεξεργασία εγγράφων, παιχνίδια (ναι και εννοώ σύγχρονα), ταινίες, κλπ

Το λίνουξ καλύπτει 100% αυτές τις ανάγκες και όχι μόνο αυτό αλλά απλοποιεί πολύ την χρήση (ναι είναι ευκολότερο από τα windows) τού υπολογιστή, είναι ασφαλέστερο κλπ.

β) εξειδικευμένη χρήση
Εδώ είναι ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να κυμαίνεται από το λίνουξ να σού λύσει τα χέρια μέχρι να είναι απολύτως αναγκαία η χρήση windows.
Εδώ συνήθως (ειδικά από την σκοπιά τών windows) βρίσκονται συγκεκριμένα εμπορικά προγράμματα (πχ Adobe), ή αν σε ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι κλπ

Αν σε ενδιαφέρει η επιστήμη υπολογιστών, απλά ασχολήσου με το λίνουξ, θα καταλάβεις στην πορεία γιατί.

Τις «εντολές», δηλαδή το «τερματικό» όπως το λέμε οι λινουξάδες, μην τις βλέπεις σαν εντολές. Σκέψου το τερματικό σαν έναν εναλλακτικό τρόπο να τρέχεις προγράμματα. Πχ γράφεις στο τερματικό
vlc
και ανοίγει ο VLC. Φυσικά τον VLC μπορείς να τον τρέξεις και από το γραφικό περιβάλλον κλικάροντας στο εικονίδιο
αλλά υπάρχει ένα μεγάλο σετ προγραμμάτων που δεν χρειάζονται καν γραφικό περιβάλλων και αυτό είναι εξαιρετικά ισχυρός τρόπος επικοινωνίας με τον υπολογιστή.

Αν θες μια απλή δοκιμή το πιο πρακτικό είναι να τρέξεις από ένα Live USB.

2 «Μου αρέσει»

Βασικά, και αν ασχοληθείς θα το καταλάβεις, δεν θα κάνεις την ίδια δουλεία με τα Windows. Ο προγραμματισμός έχει περάσει στο cloud και στις υπηρεσίες και όλα τα εργαλεία και καινούργιες γλώσσες προγραμματισμού που βγαίνουν είναι Lnux.

Σαν απόδειξη των παραπάνω είναι πως πλέον τα Windows έχουν τερματικό εντολών που έχει από κάτω ένα κανονικό Ununtu και κανονικό πυρήνα Linux για να πάρει πίσω η Microsoft τους προγραμματιστές. Αλλά γιατί να πας στο γιαλατζί και να πάρεςι και μερικούς ιούς δώρο και να μην πας στο γνήσιο προγραμματιστικό περιβάλλον ;

5 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!

Επίσης τα linux είναι πολύ ελαφριά καθώς δεν έχουν περιττά κομμάτια κώδικα. Δεν υπάρχει καλύτερο λειτουργικό για να αναστήσεις παλιό υπολογιστή και να μπορείς να φορτώσεις σύγχρονα και ενημερωμένα προγράμματα.

Έχω Vaio λαπτοπάκι του 2010 με διπύρηνο Atom. Με windows 7 starter προεγκατεστημένα που απλά σέρνεται, κάνει 1.30 λεπτά να ανοίξει με ssd. Με την διανομή Point Linux, απλά τρέχει τα πάντα (εκτός facebook, youtube) σε βαθμό που μπορώ να κάνω άνετα την δουλεία μου για την σχολή (ακόμα και Android studio).

1 «Μου αρέσει»

Για να μιλάμε πρακτικά, έστω πως θέλεις να φτιάξεις μόνος σου κάτι σαν αυτό εδώ το φόρουμ.

Για να τρέξεις θα χρειαστείς

  • Την γλώσσα προγραμματισμού Ruby και το Rails
  • Την βάση δεδομένων Postgress
  • Την βάση δεδομένων Redis
  • Μια ουρά εργασιών όπως το sidekiq
  • Πιθανά ένα memcached για caching και ένα Varnish για reverse web proxy

Για την ανάπτυξη

  • asset managment tools: CSS and javascript compression etc
  • Κάτι για devops, varnish ansible etc
  • testing, profiling, code coverage ruby tools
  • git
  • Editor

Και πιθανά να αφήνω και κάτι απέξω. Δοκίμασε να τα στήσεις σε καθαρά Windows και να τα έχεις να δουλεύουν μεταξύ τους και θα δεις την γλύκα. Και πολλά απο αυτά απλά δεν υπάρχουν.

Ναι υπάρχουν ακόμα κάποια προγράμματα που θα τα αναπτύξεις στα Windows. Τα παιγνίδια είναι ένα από αυτά (και για τα επόμενα 5 χρόνια σίγουρα). Επίσης κάποια για Windows (αλλά γιατί να μην τα αναπτύξεις στο Linux αν δεν χρησιμοποιείς ειδικά api στο mono και να ξέρεις πως θα παίξουν παντού;)

2 «Μου αρέσει»

καλά πόσο χάλια είναι οι Atom (και μάλιστα διπύρηνοι). Έχω τρέξει youtube σε υπολογιστή 20αετίας (είχα βάλει καθαρό Debian με JWM)

1 «Μου αρέσει»

Πίστεψε το συγκεκριμένο μόλις ανοίξεις broswer γενικά κολλάει το σύμπαν. Αλλά εδώ youtube και ειδικά facebook ώρες ώρες τρώνε κολλήματα στον σταθερό μου με i5-6500 και rx 460. Εντέλει με τον atom θα μπεις, αλλά θα πάρει πολύ ώρα.

1 «Μου αρέσει»

Μπορείς είτε να στήσεις vm ναι ή ακόμα καλύτερα και πιο έυκολα φτιάχνεις ένα Live USB και κάνεις boot με αυτό. Οι οδηγίες αυτές λειτουργούν για κάθε διανομή linux

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους ,πιστεύω πω με καλύψατε αρκετά με τις απαντήσεις σας!

μήπως έχεις χάσει επεισόδια; Γιατί από το 2018 που έχει στρώσει η κατάσταση με τούς ανοικτούς οδηγούς πλήρως, εγώ λέω AMD και ξερό ψωμί για παιχνίδια στο λίνουξ.

2 «Μου αρέσει»

Το λέω από προσωπική εμπειρία με το σύστημα μου (gigabyte rx 460 ) να πω την αλήθεια και όχι με κάποια γενικότερη εικόνα. Για τα 5-6 παιχνίδια που παίζω ότι έχει από πίσω εταιρία που στηρίζει σοβαρά τα linux παίζει πένα περίπου (Όλα της Paradox και της Valve), εκτός Cities skylines αν έχω ανοιχτό youtube στην δέυτερη οθόνη απλά freezeάρει όλο το σύστημα. War thunder παίζω με επιλογή Old video card support και πάλι ζορίζεται να κρατήσει γύρω στα 60 fps, ενώ στα Windows σήκωνε χαλαρά τα medium. Έχω δοκιμάσει τόσο padoka όσο και oibaf και το official της amd και δεν έχω δει τρομερές βελτιώσεις.

1 «Μου αρέσει»

κανόνας 1ος ξέχνα το amdgpu-pro. Δεν είναι καλό για παιχνίδια, νόμιζα ότι όλοι το ξέρουν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παιδευτεί με αυτά που λες για τον απλό λόγο ότι χρησιμοποιώ Arch ή Manjaro.

Cities Skylines όσο το είχα δοκιμάσει όταν ήταν το δωρεάν σαββατοκύριακο δεν είχα κανένα πρόβλημα. War thunder δεν έχω δοκιμάσει. Γενικά τα πάντα σχεδόν που έχω δοκιμάσει είναι άψογα. (RX 560)

1 «Μου αρέσει»

Εννοείτε αυτό. Εγώ τρέχω Ubuntu πάντως και το gaming το έχω ως δευτερεύουσα ασχολία. Κατα τα άλλα η καρτούλα τρέχει άψογα, οπότε δεν έχω λόγο να στεναχωριέμαι.

1 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες @noobidi στην παρέα μας :hugs:

3 «Μου αρέσει»

Ο απλός χρήστης μπορεί να μην χρησιμοποιήσει ποτέ το τερματικό που είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο.τα πιο πολλά πράγματα στις σύγχρονες διανομές γίνονται από το γραφικό περιβάλλον.Η εγκατάσταση μιας διανομής είναι παιχνιδάκι ακόμα και για τον πιο αρχάριο πιστεύω.από εκεί και πέρα θα έχεις ένα σταθερό σύστημα χωρίς τα ψυχολογικά των παραθύρων. Βέβαια όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον υπολογιστή του το linux Είναι μονόδρομος.

1 «Μου αρέσει»

Με μία φράση : “Close to the metal!”

1 «Μου αρέσει»

Βασικά δεν χρειάζεται να έχεις κάποια πρότερη γνώση. Όλα τα μαθαίνεις πάνω στο λειτουργικό, όπως έκανες και με τα windows. Λίγο το forum , λίγο το google θα τα μάθεις όλα. Ξέχασε τι λέγανε παλιά, σαν απλός χρήστης, σήμερα υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξεις ποτέ σου τερματικό και να μην χρειαστεί να πληκτρολογήσεις ούτε μια εντολή, αφού το σύνολο τον κλασσικών λειτουργιών έχουν πλέον γραφικό περιβάλλον. Από κει και πέρα τα πάντα είναι θέμα συνήθειας και πόσο είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις μερικές από τις δικές σου συνήθειες. Αν δεν σε βολέψει για την καθημερινότητα μπορείς να το δουλεύεις σε VM για να κρατήσεις μια επαφή. Εντάξει να βλογάμε τα γένια μας, αλλά μην μασάς μια χαρά λειτουργικό είναι τα windows, έχει τα καλά και τα κακά του όπως όλα τα λειτουργικά. Τίνουμε να μεγαλοποιούμε λίγο τα προβλήματα τους και πίστεψε με το 99% των σφαλμάτων του αφείλεται σε χειρισμό του χρήστη. Για μένα, το linux θα έπρεπε να είναι mainstrem (όπως το android) και τα windows για geeks.

3 «Μου αρέσει»