Forum συζητήσεων για το ΕΛ/ΛΑΚ

Θα σας ενδιέφερε ένα forum συζητήσεων για το ΕΛ/ΛΑΚ; Χωρίς Q&A και ερωτήσεις βοήθειας, μόνο καθαρές συζητήσεις για θέματα που άπτονται του ΕΛ/ΛΑΚ. Αν ναι, παρακαλώ ψηφίστε την πλατφόρμα που θα προτιμούσατε. Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή για διάστημα ενός μήνα. Ευχαριστώ.

  • phpBB (μου λείπει η χρυσή εποχή)
  • Discourse (προτιμώ τη μοντέρνα τεχνολογία)
  • Άλλο (αναφέρετε την πρότασή σας)

0 ψηφοφόροι

2 «Μου αρέσει»

Ένας χώρος συζήτησης κατ αρχήν είναι οι άνθρωποι, όχι τά λογισμικά.

Ανεξάρτητα από την τεχνολογία που θα επιλέξετε, από εμάς καλή επιτυχία !

ΥΓ: Αν επιλέξετε το discource από εμάς, αυτονόητο είναι ότι, θα παρέχουμε, αν χρειαστεί, κάθε τεχνική βοήθεια.

1 «Μου αρέσει»

Λίγα λόγια για το background.

Να διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι (αν και εφόσον η ιδέα μετουσιωθεί σε πράξη, θα) είναι ατομικό εγχείρημα της αφεντιάς μου, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι που θα αναλάβουν το στήσιμο, χορηγοί που θα πληρώνουν τα έξοδα κλπ.

Παραβλέποντας το τεχνικό σκέλος, που δεν αφορά τον κόσμο, να πω ότι η ιδέα γεννήθηκε από την (εν πολλοίς αυταπόδεικτη, θεωρώ) παρατήρηση ότι οι άνθρωποι δε συζητούν πλέον στο Διαδίκτυο. Μιλάνε, ναι, αλλά δε συζητούν.

Ίσως είναι έλλειψη χρόνου/ενδιαφέροντος. Ίσως είναι η σταδιακή social-οποίηση των πάντων και η μετατροπή της γραπτής έκφρασης σε προτάσεις με όριο χαρακτήρων και «μοντέρνα ιερογλυφικά» (βλέπε emoji). Ίσως είναι όλα αυτά μαζί ή/και κάτι άλλο.

Ειδικότερα οι νεότερες γενιές, δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν τα fora στην ακμή τους και να βιώσουν το ζεστό κλίμα και τις πραγματικά απολαυστικές συζητήσεις που λάμβαναν χώρα ακόμα και για ολόκληρους μήνες. Αυτά είναι που θέλω να (προσπαθήσω να) αναβιώσω με αυτό το μικρό εγχείρημα.

Ως προς τις τεχνολογίες, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα νέου τύπου fora τείνουν αρκετά προς τη social-οποίηση που ανέφερα* και η μορφή τους δε βοηθά και τόσο τις πραγματικές συζητήσεις. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι οι καταβολές της εκάστοτε τεχνολογίας δεν προσδιορίζουν απόλυτα και τον τρόπο χρήσης της και αυτή η ψηφοφορία δε θα υπήρχε αν είχα ήδη προαποφασίσει.

Αυτά από εμένα.


*Ένα τυπικό δείγμα αυτού είναι η ενσωμάτωση συστήματος βαθμολογίας, όχι όμως με τρόπο που να αναδεικνύει το κύρος/την προσφορά του εκάστοτε μέλους ή την ποιότητα του λόγου και του περιεχομένου του αλλά που πατάει σε βασικά ανθρώπινα ένστικτα και στο κυνήγι της ανάδειξης και του «κέρδους» πόντων που επιφέρει η συμμετοχή. Το γνωστό «gamification».

3 «Μου αρέσει»

Επειδή αν και μικρός έχω δοκιμάσει πολλά fora και παλιά και καινούργια, μπορώ να πω πως το Discourse είναι το καλύτερο στο βαθμό που το αντιλαμβάνομαι ως χρήστης. Πέρα από μοντέρνο και όμορφο, είναι πολύ δυνατό εργαλείο για συγγραφή με τις επιλογές που δίνει (τουλάχιστον εδώ το φόρουμ μας είναι το καλύτερο στο οποίο έχω γράψει από άποψη δυνατοτήτων του κειμενογράφου) και η παρουσίαση του φόρουμ είναι ξεκούραστη και ευχάριστη προς την ανάγνωση.

Τώρα για τους ανθρώπους και την κοινωνικοδικτυοποίηση ( :laughing: ένα λεκτικό τέρας :laughing: ) αυτό δυστυχώς είναι το ρεύμα της εποχής. Το παράδοξο που παρατηρώ εγώ είναι πως η τάση των ατόμων είναι να αντιστέκονται στη λογική των ΜΚΔ και τα όρια λέξεων. Ναι η πολιτική σήμερα γίνεται μέσω Twitter και αυτό ίσως δείχνει και τα πλαίσια αναφοράς των κυβερνώντων ως προς την πραγματική τους σχέση με την ίδια την πολιτική σκέψη και συζήτηση. Αλλά όταν δεν έφτανε ο χώρος για τους ανθρώπους να εκφραστούν, κάνανε και 10 συνεχόμενα Tweets για να γράψουν κάτι μεγαλύτερο και τελικά αναγκάστηκε η ίδια η πλατφόρμα να αυξήσει το όριο. Στο Facebook δημιουργήθηκε ο όρος “σεντόνι” για να αναφερθεί στην ανάγκη κάποιου να γράψει ένα μεγάλο κείμενο το οποίο ξέρει ότι θα φαίνεται άσχημο σαν κολώνα στη μέση του δρόμου, αλλά δεν μπορεί να μην το πει και να μην αναπτύξει το συλλογισμό του.

Το ζήτημα δεν είναι νομίζω στο μέγεθος του γραπτού, αλλά κυρίως στη συνήθεια. Δεν θα μπω σε ένα φόρουμ, γιατί σήμερα τους διαδικτυακούς μου φίλους τους έχω στο Facebook. Πριν τα ΜΚΔ τους διαδικτυακούς του φίλους ο άνθρωπος τους είχε στα fora και τα IRC. Όταν βγήκαν τα ΜΚΔ και γίναν όλα σε ένα, μαζέψανε και τον κόσμο από αλλού. Ίσως αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να πάει μια βόλτα στον καφενέ, να μην γεμίζει εδώ το νήμα.

2 «Μου αρέσει»

Πολύ φοβάμαι πως η παρατήρηση αυτή δεν αφορά μόνον το διαδίκτυο, αλλά είναι μια γενική παρατήρηση. Οι άνθρωποι σήμερα γενικά δεν ξέρουν πως να συζητάνε. Ίσως να φταίει η κουλτούρα του ΚΛΙΚ και του φενεσθαι, με την ταυτόχρονη απαξίωση του διαβάσματος και της πολιτικής. Ίσως να φταεί η τηλεόραση που δεν αφήνει χρόνο σε κανένα να αναπτύξει ένα επιχείρημα, κάνοντας τα πάντα twitter πριν το twitter.

Πέραν από τα φόρα μπορείς να ανατρέξεις σε οποιοδήποτε αρχείο και θα δεις μια σταδιακή φθορά του πολιτικού λόγου αλλά και της ποσότητας του από δεκαετίας σε δεκαετία. Και έχουμε μάθει να μιλάμε με meme και σε συναισθηματικό επίπεδο ατάκας. Οπότε καλή τύχη σε μια τέτοια προσπάθεια.

Ίσως όμως ο καιρός να είναι ώριμος (αν και με τόσους ψεκασμένους εκεί έξω έχω τις επιφυλάξεις μου). Για να ευλογήσω τα γένια μας εδώ καταφέραμε να έχουμε μια διαφορετική κατάσταση από ένα φόρουμ της προηγούμενης δεκαετίας. Αλλά έχουμε παραμείνει κολλημένοι σε 500 άτομα (με πολύ αργές τάσεις αύξησης) και με τα τυπικά ποσοστά συμμέτοχης. Ίσως κάτι να μην κάνουμε καλά και να τα καταφέρει καλύτερα ο επόμενος ή ίσως αυτό να είναι το ταβάνι.

Να προσθέσω τέλος κάτι για το gamification. Είναι ένα εργαλείο της εποχής και σαν κάθε εργαλείο κρίνετε από την χρήση του. Εδώ προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε. Αν πχ κάποιος απαντήσει και αυτή η απάντηση επισημανθεί ως λυμένη υπάρχει κάποιο παράσημο. Στα 10 και στα 50 επίσης. Η λογική είναι να ζηλέψει κάποιος και να προσπαθήσει να το πάρει, αντί να περιμένει να απαντήσει κάποιος που “ξέρει καλύτερα”. Πιστεύουμε πως εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.

Αλλά discourse δεν σημαίνει απαραίτητα και gamificcation, και αν αυτό ενοχλεί μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ίσως στα φόρουμ του μέλλοντος τα νευρωνικά δίκτυα να μπορούν να κρίνουν και την ποιότητα της κάθε δημοσίευσης και όχι μόνο την ποσότητα. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μου άρεσε μια τέτοια εξέλιξη :sweat_smile:

3 «Μου αρέσει»

Πάνε οι εποχές που τα fora είχαν χιλιάδες μέλη. Τα μόνα τέτοια που επέζησαν έχουν ιστορία δεκαετιών και έχουν την κριτική μάζα που χρειάζεται για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ειδικότερα για ένα forum που παρέχει και υποστήριξη, καλώς ή κακώς, κάποιος θα μπει όταν χρειαστεί βοήθεια και μετά μην τον είδατε.

Εγώ θα ήθελα έναν χώρο όπου κάποιος δε θα φοβάται να αναπτύξει τον συλλογισμό του μήπως κατηγορηθεί για «σεντόνι» (τι χαζός όρος) και όπου το ίδιο το κλίμα θα «προκαλεί» τη συμμετοχή. Έχω κουραστεί να διαβάζω απαντήσεις των 2-3 σειρών και :weary: :mask: :point_right: :woman_teacher: :woman_playing_handball: :dromedary_camel: :butterfly:. Θεωρώ ότι δεν είμαι ο μόνος.

Εδώ είναι η ένστασή μου. Έτσι καλλιεργείται (από την τεχνολογία) η συμμετοχή για την επιβράβευση και όχι γιατί κάποιος βρίσκει ενδιαφέροντα τον χώρο, τα μέλη και τα γραφόμενα. Ένα άλλο forum script παρέχει τη δυνατότητα «check in», όπου κερδίζεις πόντους όσο πιο συχνά συνδέεσαι, ακόμα κι αν δεν κάνεις καμία ανάρτηση. Δεν είναι αστείο;

4 «Μου αρέσει»

Η αξία μιας συζήτησης με επιχειρήματα δε συγκρίνεται με τίποτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από τις διαφωνίες παράγεται γνώση χωρίς να είναι αναγκαία η σύγκλιση των 2 πλευρών. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχω άδικο χαίρομαι που με ορθό και πολιτισμένο τρόπο αναδεικνύεται η σωστή άποψη/οπτική.

Όπως λέει και ο @Asfodelus

“θα χαρώ να έχω λάθος γιατί με τη διόρθωση θα έχω μάθει περισσότερα από όσα ήξερα πριν”

Στην εποχή των ΜΚΔ έχουμε παραμερίσει τη γνώση και έχουμε επιδοθεί σε μια μανία να αποδείξουμε ποιος την έχει μεγαλύτερη (…τη γνώση) και η κατάληξη σχεδόν πάντα οδηγεί σε Βατερλώ.

Ένας χώρος που θα δομηθεί πάνω στην ανάγκη να συνυπάρξουν οι αντίθετες απόψεις πιστεύω ότι θα βρει ανταπόκριση (όχι αμέσως αλλά σε βάθος χρόνου).

2 «Μου αρέσει»

σας ζητώ απλά να μην ξεχνάτε το γεγονός ότι οι τελευταίες δεκαετίες (από τις οποίες αντλούμε την μέτρηση ποιότητας) μαστίζονται αλύπητα από οικονομικές σφαλιάρες. όλες τους, αλύπητα όμως! κι όχι μόνο από '08-'10 κ μετά. (όποιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά γνωρίζει την πλούσια πριν βιτρίνα που απο πίσω είχε σκάψιμο μέχρι εξουθένωσης). οπότε αποδίδω αυτή την αποστεωμένη δήθεν επικοινωνία (των 3 σειρών και μετά γκρίνια για “σεντόνι”) στην βιοποριστική ΠΙΕΣΗ!

εξηγώ γρήγορα: η γενιά μεγάλωσε, μπούκαρε σε παραγωγική ηλικία, έκανε κουτσούβελα, χώθηκε σε δάνεια, κουτούλησε σε ευρώ, σφαλιαρίστηκε με μνημόνια, ζαλίστηκε μη μπορώντας να πιστέψει στην πολιτική προδοσία …ΕΝΩ ταυτόχρονα έχανε την βόλεψη του δημοσίου κ του βύσματος για το εξοχικό (δεν συνεχίζω).

κάπου εκεί “ακούμπησε” στο fast food, fast σχέσεις, fast επικοινωνία, fast μήπως κ ζήσουμε κάτι χαρούμενο. παίδες, είναι χοντρά τα αγγούρια αλλά κάποτε θα ξεπεραστούν. και τότε (αν δεν έχει ήδη χαθεί η μπάλα**), θα υπάρξει ξανά το περιθώριο ν’ αφομοιωθεί η έκφραση, η ορθογραφία κι η ποιότητα επικοινωνίας. φιλοσοφούμε πάντα ΜΟΝΟ μετά το γεύμα! ;)

.
(**αν έχει χαθεί ανεπανόρθωτα, τότε το λιγότερο που θα μας απασχολεί είναι η προχειρότητα στα ηλεκτρονικά μέσα. αφού “ο άνθρωπος ζει στο μυαλό του που λειτουργεί με τις σκέψεις του, που εκφράζονται με επικοινωνία. ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει την έκφραση, ζει μια εκπληκτικά υποβαθμισμένη ζωή” …που παίρνει άσχημη σβάρνα την κοινωνία όλη).

JR: αυτός που δεν μπορεί να εξηγήσει στην γυναίκα του με λόγια πόσο σημαντική του είναι, απλά της φέρνει λουλούδια. όμως αυτά ποτέ δεν θα πουν “είσαι ότι ομορφότερο υπήρξε στην ζωή μου, μαζί σου θέλω να γεράσω”, απλά… μυρίζουν ωραία. δλδ μιλάμε για κοινωνική κατάντια πχ του θεσμού της οικογένειας, …ΤΙ να λένε μετά κ τα forums κι η κολοβή αποσπασματική πληροφορία που αυτά θα ποτίσουν :( ;)

Εξυπακούεται ότι πρωταρχικός λόγος δημιουργίας είναι η ανταλλαγή απόψεων.

Η σκέψη μου είναι να υπάρχουν ενότητες ώστε να μην είναι όλα τα θέματα συγκεχυμένα. Πχ. μια ενότητα όπου θα μπορεί κάποιος να αναδημοσιεύει ένα άρθρο και να σχολιάζεται το περιεχόμενό του, άλλη μια ενότητα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πραγματάκια που διαβάσαμε κάπου, μια τρίτη ενότητα όπου κάθε μέλος θα μπορεί να εκφράζει τη σκέψη του για κάτι (λ.χ. η πορεία ανάπτυξης του Linux, η υιοθέτηση του ΕΛ/ΛΑΚ στον δημόσιο τομέα) κλπ.

2 «Μου αρέσει»