Flatpak και Snap

Ποια η γνώμη σας για Flatpak και Snap και ποιο πιστεύετε είναι καλύτερο?

1 «Μου αρέσει»

Είμαι πολύ εχθρικός και στα δύο. Ίσως λίγο περισσότερο εχθρικός στο Snap λόγω canonical.

Ίσως γράψω μια γενικότερη γνώμη για το θέμα αργότερα.

3 «Μου αρέσει»

Flatpak δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω, Snap μερικά, με το οποίο δεν είμαι και απόλυτα ευχαριστημένος.

Η γνώμη σας για τα Appimage;
Έχω μία τέτοια εφαρμογή (MuseScore 3) στην οποία έχω ένα πρόβλημα που δεν ξέρω αν οφείλεται στο sandboxing ή είναι τυχαίο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή: δεν μπορώ να βάλω τόνους στα ελληνικά αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσω ειδικούς λατινικούς χαρακτήρες (πχ με τόνους ή διαλυτικά).

Θα έλεγα ότι τα snaps είναι αρκετά εύχρηστα, όμως εισάγουν κάποιους προβληματισμούς. Ας πούμε, και ας με διορθώσει κάποιος αν λόγω άγνοιας είμαι λάθος, εκτός του ότι μάλλον δεν χρησιμοποιούν αποδοτικά τον αποθηκευτικό χώρο για λόγους isolation, από το snapcraft δεν σου δίνεται η δυνατότητα να δείς με ποιά dependencies έρχονται πακεταρισμένα τα snaps.
Αν λοιπόν υπάρχει κάποιο security issue με ένα dependency ενός snap, εσύ δεν μπορείς να ξέρεις αν αυτο έρχεται ή όχι πακεταρισμένο με το συνολικό πακέτο.

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει μέρος για αυτούς τους τύπους των πακέτων, αλλά για συγκεκριμένα εμπορικά λογισμικά. Δυστυχώς γίνετε κατάχρηση τους. Μου κάνεις τέτοιο πακέτο το gnome-calculator, γιατί ρε άνθρωπε ποιος ο λόγος; Έχεις μήπως μετοχές σε εταιρεία που φτιάχνει σκληρούς δίσκους; Έχουμε ήδη περισσότερα από όσα κάποιοι θα ήθελαν τρόπους να το πακετάρουμε και είναι μια χαρά.

Για ελεύθερο λογισμικό τα υπάρχοντα πακέτα είναι μια χαρά, θέλεις κάτι άλλο για τις παρακάτω περιπτώσεις

  • Για εκείνο το πρόγραμμα του 2001 που είναι σε Qt3 και θέλεις να το τρέξεις. Το ξέρεις πως είναι τρύπιο και ανασφαλές, αλλά τι μπορείς να κάνεις; Να πα να μάθεις C++ και να το ξαναγράψεις ρεμάλι!! Τι δεν θέλεις να το κάνεις; Το ίδιο και κανένας άλλος ξέρεις. Θα το έχουμε μια ζωή έτσι γιατί όλοι θα είναι σαν εσένα. Θα έχουμε λοιπόν αρχαίο λογισμικό να μας παιδεύει για χρόνια, κακή περίπτωση. Καλά να πάθεις.

  • Για εκείνο το πρόγραμμα που δεν έχει γραφτεί ακόμα Διάβασες για το superduper και την έκδοση 2.69 και η διανομή σου έχει κολλήσει στην έκδοση 2.42. Θέλεις την καινούργια αλλά δεν ξέρεις γιατί, ε μπορείς να την βάλεις και να απολαύσεις την απώλεια των αρχείων σου μιας και η έκδοση 2.69 δεν έχει γραφτεί ακόμα, γραφτηκε μόνο ο κώδικας δηλαδή, μισή δουλεία ή άλλη μισή είναι να τον κάνεις και να δουλεύει. Καλά να πάθεις.

  • Για εκείνο το τρύπιο πακέτο που έχει μια τρύπια βιβλιοθήκη, αλλά παρόλα αυτά δουλεύει και θα συνεχίσει να δουλεύει και τα επόμενα 10 χρόνια. Αν δεν ήταν έτσι θα χρησιμοποιούσε την βιβλιοθήκη του συστήματος, και θα έπρεπε να το φροντίζει κάποιος συνεχώς. Γιατί να μπαίνουμε στον κόπο; Ας το αφήσουμε να σαπίζει, τι πειράζει; Καλά να πάθεις.

  • Για αυτό το εμπορικό προγραμμα το πλήρωσες με το δικό σου ζεστό χρήμα. αλλά αυτοί που το φτιάξανε και πήρανε τα λεφτά σου, δεν τους νοιάζει να υποστηρίξουν την διανομή σου, ή να εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις καινούργιες εκδόσεις της στο μέλλον. Οι μάγκες τα πήρανε τα λεφτά τους. Εσύ πάλι έχεις κάτι να βολευτείς και σίγουρα ποιο ελαφρές τσέπες. Ας πρόσεχες! Καλά να πάθεις.

Πέραν αυτών υπάρχει θέση για αυτές τις τεχνολογίες. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να έχω οποιαδήποτε από αυτές στο σύστημα μου, αλλά αν ήταν να απορρίψω μία αυτή θα ήταν τα snaps.

Οι λόγοι δεν είναι τεχνικοί. Παρακάτω θα βρεις μια αναλυτική σύγκριση αυτών των τεχνολογιών για να αποφασίσεις. Και θα βρεις πως τα snaps έχουν σημαντικά προβλήματα να λύσουν, αλλά αυτά θα λυθούν κάποια στιγμή.

Όχι επίσης το πρόβλημα δεν είναι που είναι της Cannonical, το πρόβλημα είναι που τα snaps από σχεδιασμό μπορούν να έχουν μόνο ένα αποθετήριο. Σκέψου πως θα ήταν η κατάσταση αν στο mint που έχεις δεν θα μπορείς να βάλεις κανένα ppa ή να έχεις repos απο την google, ή το ubuntu. Θα σου άρεσε;

Μπορεί να μην είναι της Cannonical και να φτιάξει πχ το debian ένα δικό του, αλλά τότε θα πρέπει να διαλέξεις. Και επιλέγω το debian. Δίνω την ομάδα του debian τον έλεγχο για ότι χρησιμοποιώ; Για ποιο λόγο παρακαλώ; Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Οτιδήποτε συγκεντρωτικό και όχι κατανεμημένο μου προκαλεί δυσπεψία.

Επίσης σαν κατασκευαστής λογισμικού θα πρέπει να το βάλω και στα δυο, κάτι που ακυρώνει τον σκοπό της ύπαρξης αυτών των πραγμάτων.

5 «Μου αρέσει»

Flatpack ούτε εγω εχω χρησιμοποιήσει, εχω snap λογω του ότι έχω ubuntu και σε γενικες γραμμές είμαι οκ.
Ενα προβλημα που ειχα ήταν οτι είχα κατεβάσει ενα extension στο visual studio code για να δείχνει στο discord ποιό αρχείο κάνω edit και επειδή το vscode ήταν εγκατεστημένο κανονικά απο αποθετήριο ενω το discord απο snap, δεν λειτουργούσε μάλλον για λόγους isolation.

Συμφωνώ, αλλά με δεδομένο ότι αυτές είναι οι λογικές τής Canonical για μένα το «λόγω Canonical» είναι συντόμευση για το παραπάνω.

3 «Μου αρέσει»

Αν ο παρακάτω πίνακας είναι ακριβής (κάθε τέτοιος πίνακας έχει ένα συγκεκριμένο bias και το bias εδώ είναι το flatpack) η απάντηση είναι προφανής.

Τα τεχνικά ζητήματα είναι δευτερεύοντα και θα λυθούν κάποια στιγμή. Το app isolation είναι μια ωραία ιδέα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο το θέλω πάντα τουλάχιστον στο desktop

Αν το λινκ δεν παίζει πατήστε εδώ

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για της απαντήσεις σας, αλλά αν πρέπει να χρησιμοποιήσω υποχρεωτικά ένα από αυτά, ποιο είναι προτιμότερο?

Νομίζω το appimage είναι αυτό που συγκεντρώνει τα περισσότερα προτερήματα και τα λιγότερα προβλήματα. Αλλά το λέω με επιφύλαξη λόγω μικρής εμπειρίας.

4 «Μου αρέσει»

https://forum.manjaro.org/t/does-anyone-actually-use-snaps/92715 Συμπτωματικά έπεσε το μάτι μου σε αυτή την ανάρτηση στο forum του Manjaro.Στην νέα έκδοση του λειτουργικού θα υποστηρίζονται το Snap από default και βλέπω ότι έχει υπάρξει αναστάτωση.

1 «Μου αρέσει»

Το snap το θεωρώ λίγο περιττό σε διανομές arch και arch-based

Ναι, αλλά στην ανάρτηση βλέπω ότι έχουν ξεσηκωθεί όλοι…Τόσο κακό είναι πια?

Δεν είναι κακό, αλλά στις arch διανομές υπάρχει το AUR και μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν της Cannonical

2 «Μου αρέσει»

Είμαι από τους χρήστες που χρησιμοποιώ αρκετά αυτού του είδους πακετάρισμα των εφαρμογών…προσωπικά με βολεύουν, μ αρέσει στην ιδέα ότι εφαρμογές που βάζω είναι πιο απομονωμένες και αναβαθμίζονται πάντα χωρίς να μ πλέκεις με ppas κλτ.
Όσον αφορά τα 2 αυτά έχω χρησιμοποιήσει μόνο snap γιατί είναι πιο οργανωμένα…έχεις ένα κεντρικό hub το snapcraft που είναι όλα εκεί…ενώ στο flatpak έχεις περισσότερες επιλογές από αποθετήρια αλλά πρέπει να κάθεσαι να ψάχνεις, άσε που έχει νομίζω λιγότερες εφαρμoγές συνολικά από το snap…
Ένα άλλο ενδιαφέρον που είχα δει επίσης είναι ότι τα flatpac πακέτα καταναλώνουν λιγότερη μνήμη στη ram και είναι πιο γρήγορα κατά την εκκίνηση σε σχέση με τα snap…για Appimage δεν έχω άποψη

2 «Μου αρέσει»

Επίσης μόλις βρήκα αυτό το βίντεο με μια ενδιαφέρουσα σελίδα που τα έχει όλα μέσα snap, flatpak , appimage και απλά σε ανακατευθύνει στο αντίστοιχο store, για να μην ψάχνουμε στο τέλος, παίζει να βγει και σαν desktop εφαρμογή.

4 «Μου αρέσει»

το πιο ενδιαφερον απο αυτα για μενα ειναι μακραν τα appimages. Με snap δεν εχω ασχοληθει ποτε και ουτε προκειται.
Για οποιον χρησιμοποιει appimages (και ειδικα σε κανονικη εγκατασταση) θα προτεινα να τις τρεχει μεσω του firejail για περισσοτερη ασφαλεια. Εκτος βεβαια και αν καποιος εχει καλλιτερη γνωμη για αυτο.

1 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ αναγκαστικά snap/flatpak για apps όπως Spotify, Skype (λόγο δουλειάς) και πολλά άλλα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Είναι και τα 2 intergrated με τον Software manager (Fedora).

3 «Μου αρέσει»

flat και snap μέχρι να βάλεις zsh

a new meme is born

4 «Μου αρέσει»