Faugus Launcher / Windows παιχνίδια μέσω UMU-Launcher (κάτι σαν Wine/Proton layer)

Το Faugus Launcher είναι ένα απλό και ελαφρύ open-source εργαλείο για Linux, φτιαγμένο για να τρέχετε Windows παιχνίδια μέσω UMU-Launcher (κάτι σαν Wine/Proton layer).

Υποστηρίζει και native Linux games, με έξυπνα features όπως διαχείριση prefixes, δημιουργία shortcuts (και Steam integration), και ενσωματωμένα tools: Winetricks, Winecfg, MangoHud, Feral GameMode, και manager για GE-Proton.

Βασικά Χαρακτηριστικά

• Τρέχει games κατευθείαν από .exe ή τα προσθέτεις manual.

• Tools για tweaks απόδοσης (FPS overlay, controller fixes) και experimental Wayland/Wine + HDR.

• Κατέβασμα/αφαίρεση Proton-GE για custom compatibility.

Εγκατάσταση σε Debian-based

Το PikaOS μου είναι Debian-based (sid), οπότε δοκίμασα .deb ή PPA από GitHub. Πρώτα ενεργοποίησε i386:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo add-apt-repository -y ppa:faugus/faugus-launcher
sudo apt update && sudo apt install -y faugus-launcher.

Εναλλακτικά Flatpak [ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ]: flatpak install flathub io.github.Faugus.faugus-launcher.

Σημειώσεις Χρήσης

Τα prefixes πηγαίνουν σε ~/Faugus/, runners σε ~/.local/share/Steam/compatibilitytools.d/. Δημιουργεί αυτόματα desktop shortcuts για KDE Plasma κλπ.

Στο Flatpak έχει κάποιους περιορισμούς, π.χ. χωρίς Gamescope.

Πηγή: https://github.com/Faugus/faugus-launcher.

Δοκιμάστε το, αναμένω τα σχόλιά σας!

3 «Μου αρέσει»

Ένα παράδειγμα να τρέχει τυπική Win32/64 εφαρμογή, το Total Commander

Διότι ναι, μπορεί και κανονικά Apps :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Έχει δυνατότητα για backup των εφαρμογών ή/και των παιχνιδιών που εγκαταστάθηκαν με το Faugus; Το PlayOnLinux από αυτή την άποψη είναι βολικό γιατί πακετάρει ότι χρειάζεται για να τρέξει το κάθε παιχνίδι και εφαρμογή σε ένα βολικό αρχείο και όταν το ξανάχρειαστείς το αντιγράφεις και το ξεπακετάρεις και το τρέχεις με λίγες ή καμία αλλαγές και δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς πολύ χρόνο.

Θα ήταν κάτι που θα με έκανε να το δοκιμάσω να πω την αλήθεια.

2 «Μου αρέσει»

Κοίτα από τη στιγμή που τα βάζει στο ~/Faugus δεν σε εμποδίζει κανείς να τα πάρεις backup, το θέμα είναι να κρατήσεις τα .desktop files και με κάποιο τρόπο να κρατήσεις τα entries στο app.

Θέλει σχετική έρευνα, αν το βρεις νωρίτερα γράψε εδώ.. μόλις βρω περισσότερο χρόνο θα το δοκιμάσω.

Το ήθελα μόνο για το Soft1 της δουλειάς, έβαλα τα fonts στο [prefix]\drive_c\windows\fonts\ και όλα καλά..

2 «Μου αρέσει»

Faugus Launcher 2.0 rolls out with a new UI and many other enhancements

Link: Faugus Launcher 2.0 rolls out with a new UI and many other enhancements | GamingOnLinux

1 «Μου αρέσει»

Faugus Launcher 2.4.0 adds a backup system, new game overviews and more customization

Link: Faugus Launcher 2.4.0 adds a backup system, new game overviews and more customization | GamingOnLinux