Ερώτηση για εκτέλεση σεναρίου σε σημειωματάριο (colab)

Παιδιά είδα ένα βίντεο που έπαθα πολιτισμικό σοκ. Δεν μπορώ να καταλάνω πως γίνεται και αυτό μου προκαλεί ανησυχίες.
Το βίντεο είναι αυτό Έφτιαξα ένα Bίντεο από 100% Α.Ι. [Democratizing A.I.] - YouTube. Κάποια στιγμή (στο 2:41) μας προτρέπει να πάμε στη σελίδα του στο github και κει να πατήσουμε άνοιγμα στο colab.
Όλα καλά;
Τι στα κομμάτια είναι αυτή η φάση; Βλέπω εντολές που είναι python και θυμάμαι τα scriptάκια και τις εφαρμογούλες που βλέπω κατά καιρούς. Αλλά αυτά που λέω ότι βλέπω κατά καιρούς, είναι γραμμένα σε ένα αρχείο και εγώ απλά εκτελώ το αρχείο, είτε με εντολή από κονσόλα είναι με κλικ.
Εκεί στο colab τι φάση είναι αυτό; Είδα το λέει “Σημειωμαστάριο” και την όλη φάση, “εκτέλεση σημειματαρίου”. Ποιος εκτελεί; Το δικό μου σύστημα ή ο server τους;
Αυτό π[ου βλέπω έιναι ότιθ απλά πατάς το ένα κουμπί μετά από το άλλο ποπυ τα έχει στη σειρά. Αυτό το πράγμα κάνει αλλαγές στο κομπιούτερ μου; Αποθηκεύει αρχεία; Εγκαθιστά πακέτα; Γενικά αν είστε γνώστρερες ή αν απλά αντολαμβάνεστε σωστά, κάντε μια μίνι περιγραφή για το τι είναι αυτό το πράγμα.
Ευχαριστώ.

Εδώ εξηγεί τι είναι:

Καμία αλλαγή δε γίνεται στον υπολογιστή σου και τίποτα δεν γράφεται εκτός αν κατεβάσεις/αποθηκεύσεις κάτι(όπως αναφέρθηκε στο βίντεο για την εικόνα που δημιουργήθηκε για παράδειγμα).

3 «Μου αρέσει»

Ένα διάσημο πρόγραμμα είναι το Mathematica. Αυτό είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα για μαθηματικά. Όταν το τρέχεις έχεις 2 προγράμματα να τρέχουν το Mathematica Kernel που είναι κάτι σαν μια γλώσσα προγραμματισμού που τρέχει στο παρασκήνιο και το Mathematica Notebook που είναι ένας παράξενος συνδυασμός λογισμικού φύλου και επεξεργαστή κειμένου. Έχεις μια σειρά απο “κελιά” που μπορεί να περιέχουν είτε μορφοποιημένο κείμενο, είτε εντολές, είτε την έξοδο τους που μπορεί να είναι μαθηματικά ή γραφικές παραστάσεις. Με τις εξόδους μπορείς να αλληλεπιδράσεις πχ να έχεις αλληλεπιδραστικά γραφικά.

Μια μεταφορά του παραπάνω με χρήση τεχνολογιών web είναι τα jupiter notebooks. Έχεις ένα Web server που κάνει τον επεξεργαστή κειμένου και έχεις πάλι κελιά που περιέχουν κείμενο ή εντολές. Όταν δίνεις μια εντολή αυτή στέλνετε σε κάποιον kernel που την εκτελεί και βλέπεις πίσω το αποτέλεσμα. Ο kernel κρατάει επίσης μια “κατάσταση των πραγμάτων” όπως μεταβλητές που έχουν οριστεί συναρτήσεις κλπ. Ο ποιο συνηθισμένος kernel είναι η γλώσσα Python αλλά υπάρχουν πολοί άλλοι. Να σημειωθεί πως όταν αποθηκεύεις το Notebook αυτό είναι μια σελίδα HTML και δεν κρατάει αυτή την κατάσταση. Αν θέλεις να συνεχίσεις την επόμενη μέρα θα πρέπει να επαναυπολογήσεις όλλα τα κελιά απο την αρχή.

Τα Jupiter Notebooks είναι βασικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με μηχανική μάθηση, υπολογιστική όραση και data enginnering. Πολλές πανεπιστημιακές σημειώσεις και δημοσιεύσεις είναι σε αυτή την μορφή. Έχουν και τα προβληματάκια τους όπως πχ κακή ενσωμάτωση με το git.

Μπορείς να τα έχεις τοπικά στον υπολογιστή σου και ο καλύτερος τρόπος είναι με το anaconda.

Με αυτό έχεις την δυνατότητα να εγκαταστήσεις διάφορους πυρήνες (όπως πχ το R) , να στήσεις εύκολα περιβάλλοντα Python για νευρωνικά δίκτυα (έχει ένα δικό σύστημα για python venvs που το λέει conda), διάφορα notebooks interfaces καθώς και ειδικά εργαλεία για ανάλυση δεδομένων.

Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές υπηρεσίες που το τρέχεις απομακρυσμένα, όπως αυτή που ανέφερες.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ και τους δυο σας. Τροφή για μελέτη. :slightly_smiling_face: :+1: