Επιλογή NAS Server

Έχετε καμία ιδιαίτερη προτίμηση για παλιό pc. Η μόνη εικόνα που έχω είναι από το openmediavault που για ένα σχετικά μέτριο pc είναι άψογο. Αν γίνεται 32 bit

Η κατανάλωση ρεύματος, ο θόρυβος, οι χαμηλές επιδόσεις και η αβεβαιότητα του πότε θα κλατάρει, δεν αξίζουν τον κόπο κατ εμέ. Θα πήγαινα σε ένα καινούργιο raspberry pi.

Αν θέλεις σε PC και βρεις μεταχειρισμένο κανένα Optiplex (σαν αυτά τα μικρά κουτιά που έχουν τα σουπερ μαρκετ) στα 100$

Αν σου πω ότι δεν έχω δει ποτέ από κοντά… η ερώτηση μου όμως ήταν για το software

Το καλύτερο από όλα είναι ένα ξερό linux ή ένα ξερό bsd (για να έχεις το καλό zfs).

Σχετικό thread πάντως είχε ανοίξει πριν λίγους μήνες με αρκετά ενδιαφέροντα μηνύματα. Τσέκαρέ το και αν δεν καλύπτεσαι, θα πρότεινα να κάνεις πιο στοχευμένη ερώτηση.

Εδώ μιλάει για raid και σοβαρό hardware εγώ θέλω 32 bit

Μάλλον πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά στο hardware σου.

Ο δικός μου ο fileserver (που είναι σε debian με 4 δίσκους σε raid 5 και 2 δίσκους σε raid 1) είναι σε μηχάνημα της σειράς 15ετίας - δεν το λες και σοβαρό hardware.

Αν το μηχάνημά σου είναι ντιπ αρχαιολογία, τότε μήπως να δεις να πάρεις σύγχρονο και φτηνό hardware… Τι σόι fileserver να στήσεις σε 80486@66? :yum:

Τα νέα μου λοιπόν βρήκα μια παλιά μητρική με έναν κακομοίρη core2duo έβαλα 4 Gb μνήμη και 3 σκληρούς ένα 250αρη ένα του 1 Tb και ένα 350 Gb . Στον 250αρη έβαλα το openmediavault . Εγκατέστησα τα ovm-extas ,plex και το shellinabox για ssh clamav
και τώρα κάνω το config

Έχω διαβάσει ότι αν δεν έχεις πολύ μνήμη δεν κάνει να το βάλεις .Χρειάζεται 1GB για κάθε TB και αν δεν ξεσκίσω την εγκατάσταση θέλω να βάλω σε σύνολο 6TB

Αυτό είναι υπεραπλούστευση. Αν δεν χρησιμοποιήσεις deduplication, οι απαιτήσεις σε μνήμη είναι πολύ μικρότερες.

Αυτό είναι μύθος και μπούρδα. Δεν ισχύει. Δεν έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μνήμη το ZFS από άλλα filesystems.

Γιατι υποστηριζετε το desuplication σε linux zfs??

Για ποιον λόγο?

Δες το πρώτο αποτέλεσμα εδώ :slight_smile:

Γενικώς το zfs θέλει αρκετό διάβασμα, για να στηθεί σωστά και efficiently. Έτσι όπως το βλέπω εγώ το πράγμα, αν αποφάσιζα για zfs σήμερα, θα έστηνα openbsd.

Σε ό,τι αφορά στο zfs στο linux ρίξε μια ματιά εδώ και εδώ

Πολύ FUD κυκλοφορεί για το ZFS και τα περισσότερα που λέγονται είναι μύθοι.

Ο Linus δεν προτείνει ZFS για νομικούς λόγους

If somebody adds a kernel module like ZFS, they are on their own. I can’t maintain it, and I can not be bound by other peoples kernel changes.

And honestly, there is no way I can merge any of the ZFS efforts until I get an official letter from Oracle that is signed by their main legal counsel or preferably by Larry Ellison himself that says that yes, it’s ok to do so and treat the end result as GPL’d.

Το ZFS είναι ίσως το κορυφαίο σύστημα αυτή τη στιγμή για την ασφάλεια των δεδομένων.

ίσως έχεις δίκιο δεν έχει τύχη να το δοκιμάσω