🚀 EndeavourOS + Beelink: The Arch-Ascension

Το Hardware:

-Intel N100: Ο “φονέας” των γιγάντων. Τέσσερις πυρήνες που καίνε ψίχουλα (TDP για γέλια) αλλά αποδίδουν σαν workstation.

-16GB DDR4 & 500GB SSD: Το sweet spot για multitasking χωρίς ανάσα.

-Form Factor: Μικρό στο μάτι, αλλά με το EndeavourOS μεταμορφώνεται σε “πύραυλο” τσέπης.

Γιατί θεωρώ το EndeavourOS είναι “Next-Gen”

-Rolling Release Supremacy: Δεν περιμένεις ποτέ για update. Είσαι πάντα στην αιχμή (Bleeding Edge), με τον τελευταίο Kernel πριν καν κυκλοφορήσει καλά-καλά.

-Zero Bloat: Έρχεται “σπαρτιάτικο”. Εσύ αποφασίζεις τι θα μπει. Το σύστημα είναι ελαφρύ, γρήγορο και responsive, κάνοντας το Beelink να πετάει.

-The Arch Way (χωρίς τον πόνο): Έχεις τη δύναμη του AUR (Arch User Repository). Αν υπάρχει ένα software στον πλανήτη Γη, το έχεις με μία εντολή.

Το Case Study: Overscan – Ο “Φονέας” των Distros

Εδώ είναι που το EndeavourOS έριξε “σφαλιάρες” στον ανταγωνισμό. Ενώ τα Mint, Pop!_OS και Fedora “σήκωσαν τα χέρια ψηλά”, το EndeavourOS έδωσε τη λύση στο Overscan της δεύτερης οθόνης.

Το Πρόβλημα: Τα παράθυρα “έφευγαν” έξω από τα όρια, τα menu εξαφανίζονταν στις μαύρες τρύπες των pixels και η παραγωγικότητα πήγαινε περίπατο.

Η Λύση: Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν με GUI tools της πλάκας, το EndeavourOS με το σωστό configuration και το “καθαρό” implementation των drivers, κούμπωσε το scaling στο pixel.

• Pixel-Perfect Precision: Τέρμα τα κομμένα παράθυρα.

• Multi-Monitor Management: Πλήρης έλεγχος των displays χωρίς artifacts ή περίεργα offsets.

Γιατί “Κούμπωσε” Τόσο Καλά;

Το setup δείχνει το απόλυτο Power User Rig:

-Tailored Performance: Το EndeavourOS εκμεταλλεύεται πλήρως τα instruction sets του N100.

-Terminal-Centric Flow: Με το EndeavourOS νιώθεις ότι οδηγείς manual supercar

-Endless Customization: Το φέρνεις στα μέτρα σου, και το Beelink μου πλέον δεν “τρέχει” απλά Linux… αναπνέει EndeavourOS.

Το EndeavourOS δεν είναι απλά ένα OS, είναι δήλωση.

Status: Overscan solved. System optimized. Beelink ascended.

6 «Μου αρέσει»

Παιδιά, το πείραμα πέτυχε. Το EndeavourOS έκανε format όχι μόνο στους δίσκους μου, αλλά και στις προκαταλήψεις μου. Όταν είδα το workstation στο laptop να πετάει και το Beelink να συμπεριφέρεται σαν supercomputer, κατάλαβα ότι το Windows Registry είναι πλέον ο “αρχαιολογικός χώρος” της πληροφορικής. Το τελευταίο οχυρό (το PC του μοντάζ) έπεσε και επίσημα. 2026 και ακόμα απορώ πώς αντέχαμε το bloatware τόσο καιρό!» Υπήρχαν κάποιοι δισταγμοί επειδή κάποιες εφαρμογές που δούλευα στα WIN δεν υπήρχαν σε Linux, αλλά μόλις βρήκα τους αντικαταστάτες τους, δεν υπήρχε πλέον τίποτα να με κρατάει. Μπήκε παντού EndeavourOS. Ακόμη και στο λαπτοπάκι που το workstation εκεί θέριζε.

4 «Μου αρέσει»

Για το μοντάζ που κάνω, το Kdenlive αποδείχθηκε η ευχάριστη έκπληξη. Μπορεί να μην είναι Resolve, αλλά είναι “εκεί” σε κάθε κλικ, χωρίς τα βάρη των Windows. Τελικά, η μετάβαση στο Linux είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας: Χάνεις το “διαστημόπλοιο” (Dopus), κερδίζεις ένα τίμιο “εργαλείο” (Dolphin) και ξεφορτώνεσαι μια για πάντα το “βαρίδι” (Microsoft). Το deal είναι παραπάνω από καλό!

3 «Μου αρέσει»