Έλεγχος της υγείας του σκληρού δίσκου με το HDSentinel

O δίσκος είναι SMART

Κάθε σκληρός δίσκος περιέχει μέσα του ένα μικρό υπολογιστή, με δικό του bios (που μπορεί να θέλει και αναβάθμιση). Και ο υπολογιστής αυτός κρατάει λεπτομερή δεδομένα χρήσης του δίσκου. Αν ο δίσκος δυσκολευτεί να διαβάζει δεδομένα θα χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο κομμάτι. Και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να συσσωρεύονται τα λάθη και θα έρθει η στιγμή που ο δίσκος θα χαλάσει και θα χάσει τα πολύτιμα αρχεία μας (και τι τσόντες).

Ευτυχώς ο δίσκος ξέρει να εκτιμήσει πόσος χρόνος ζωής του έμεινε. Και με το πρωτόκολλο SMART θα μας ειδοποιήσει αν θέλει αλλαγή. Κάτι καλό για να αρχίσουμε να μαζεύουμε λεφτά για τον επόμενο. Ένας δίσκος όμως όσο τέλειο και να λέει το SMART πως είναι είναι πάντα έτοιμος να χαλάσει. Το SMART δεν ξέρει τιποτα για την ελληνική ΔΕΗ. Το σωστό προγραμμα backup είναι πάντα απαραίτητο.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα να δεις αυτή την πληροφορία. Αλλά η ερμηνεία των στοιχείων αυτών δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Το HDsentinel, είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα κλειστού λογισμικού που είναι το καλύτερο για αυτή την δουλεία. Έχει όμως και μια δωρεάν Linux έκδοση με λιγότερες δυνατότητες μεν από την κανονική έκδοση, αλλά για να δείς την κατάσταση του δίσκου μόνο, είναι μια χαρά.

Εγκατάσταση

Σε ένα τερματικό δίνουμε τις εντολές

wget https://www.hdsentinel.com/hdslin/hl64bit.tar.gz
tar xvfz hl64bit.tar.gz
pushd HDSentinel_light_install/
sudo ./install.sh 
popd 
rm -r HDSentinel_light_install/

και θα κατεβάσει και εγκαταστήσει το πρόγραμμα. Εναλλακτικά απλά το κατεβάζουμε, αποσυμπιέζουμε και το τρέχουμε. Δεν θέλει εγκατάσταση.

Εκτέλεση

Μπορούμε να το βρούμε στα μενού, ή απο ένα τερματικό

/usr/share/bin/HDSentinel_light

και θα μας δείξει την κατάσταση των δίσκων με γραφικό τρόπο.

image

Η αναφορά είναι απλή και ξεκάθαρη.

Υπάρχει βέβαια και το Gnome Disks που δεν είναι τόσο άμεσο στο πως επικοινωνεί με εσένα

Αλλά το HDSentinel κάνει μια καλύτερη ανάλυση των στοιχείων. Ίσως βρεις να δίνει στον δίσκο μικρότερο χρόνο ζωής, κάτι που είναι ενα καλό πράγμα.

Περισσότερα στοιχεία

Μπορούμε να έχουμε όλλα τα δεδομένα του smart; Καλά που ρώτησες.

 xdg-open /usr/share/bin/report.html

και θα δούμε μια πλήρη και λιγο ποιο κατανοητή λεπτομερή αναφορά της κατάστασης του δίσκου.

3 Likes