Εγκατάσταση virt-manager σε Fedora/Nobara

Παιδιά, θέλω να στήσω virt-manager σε Fedora/Nobara – να πώς το έκανα:

Καλησπέρα σε όλους! :victory_hand:

Για όσους παίζουν Fedora ή κάποιο Fedora-based distro όπως το Nobara (που btw γ@μ@ει για gaming), αν θέλετε να στήσετε εύκολα virtual machines με GUI, το virt-manager είναι ό,τι πρέπει. Έχει γράψει και ο @GNUTechie ένα 3 part guide για αυτό με πρώτο μέρος εδώ, αλλά δείτε τι έκανα εγώ στη περίπτωσή μου:

:wrench: Εγκατάσταση virt-manager:

Ανοίγεις τερματικό και δίνεις:

sudo dnf install virt-manager

Τίμιο, απλό, καθαρό. Τραβάει ό,τι dependencies χρειάζονται, δεν χρειάζεται πολλά-πολλά.

:gear: Εκκίνηση του libvirtd:

Για να τρέχει όλο αυτό σωστά στο background, πρέπει να ενεργοποιήσεις τον libvirtd daemon:

sudo systemctl enable --now libvirtd

Και αν θες να σιγουρευτείς ότι τρέχει:

systemctl status libvirtd

:bust_in_silhouette: Πρόσβαση χωρίς sudo:

Για να μην χρειάζεται να δίνεις συνέχεια sudo κάθε φορά που ανοίγεις το virt-manager, πρόσθεσε τον εαυτό σου στο group libvirt:

sudo usermod -aG libvirt $(whoami)

Και μετά κάνε logout/login ή ένα reboot για να πιάσει.

:desktop_computer: Τρέξιμο του virt-manager:

Μπορείς να το ανοίξεις κανονικά από το μενού σου (ψάξε για “Virtual Machine Manager”) ή από το τερματικό:

virt-manager

Αν σκοπεύετε να παίξετε με Windows VMs, passthrough GPU ή έχετε φαντασιώσεις τύπου Proxmox σε desktop, στείλτε, να κάνουμε κουβέντα :grin:

Ελπίζω να βοήθησα,
τα λέμε σε virtualization περιβάλλον :cloud: :zany_face:

2 «Μου αρέσει»

Για windows χλωμό γιατί δεν έχω επαφή :) :squinting_face_with_tongue:

Παλεύω δύο μέρες να ξεκινήσω:

1. chrome-os-flex
    Το κατάφερα με QEMU/KVM. Με libvirt-manager τζίφος.

2. fydeos
    Τζίφος με QEMU/KVM αλλά και virt-manager.

Μάλλον θα πάω να καθαρίσω άντερα για το κοκορέτσι. Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχω.

ΥΓ
Και σε arch μάλλον απλό είναι με sudo pacman -Syu virt-manager

2 «Μου αρέσει»

Για δοκίμασε με #quickget #quickemu και το gui του #quickgui, θα βρεις και αρκετές πληροφορίες εδώ στo forum

1 «Μου αρέσει»

Το quickget δεν υποστηρίζει fydeos.

Το quickemu δεν διαφέρει από το σισύφειο qemu-system-x86_64. Απλώς χρησιμοποεί ένα config file. Μπερδεμένες τράπουλες είναι.
Το ζήτημα είναι οι παράμετροι.

Ες αύριον τα σπουδαία διότι έχω κατορθώσει να τρυπώσω στο shell και να ξεκινήσω το bootx64.efi.
Κάτι θα βρω ελπίζω για να προχωρήσει.

2 «Μου αρέσει»

Για GPU Passthrough από τα άρθρα που διαβάζω χρειαζόμαστε 2 GPU και αυτό διότι αν κάνουμε Passthrough στην κύρια GPU μας μόλις επιτευχθεί θα δωθεί στην εικονική μηχανή και όχι στον host.

Θέλουμε τουλάχιστον μία καλή GPU για τον host και μίνιμουμ μια integrated για τις εικονικές μας μηχανές.

Με 2 GPU θέλουμε και δύο οθόνες και κατά πάσα πιθανότητα 2 πληκτρολόγια και 2 ποντίκια ( εκτός και αν κάνω λάθος ή μου λείπουν τίποτα λεπτομέρειες ).