Εγκατάσταση σε BIOS από UEFI στικάκι

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω μια φίλη που της έδωσα ένα στικάκι με Linux Mint για να περάσει στον υπολογιστή της με Windows 7, όμως μόλις συνειδητοποίησα ότι της έδωσα στικάκι που είναι γραμμένο με GPT/UEFI και αυτή έχει MBR/BIOS. Άμα όσο ανοίγει διαλέξει να ανοίξει σε BIOS Mode και όχι σε UEFI Mode η εγκατάσταση θα γίνει κανονικά σε BIOS Mode με MBR στον δίσκο; Ή θέλει καινούργιο στικάκι; Θα διαγράψει τα Windows 7 ούτως ή άλλος.

Όχι το ίδιο στικάκι πιστεύω ότι θα κάνει μια χαρά τη δουλειά.

1 Like

Ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσουμε τώρα το ΣΚ και θα πω πως πήγε.

2 Likes

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν ξεκινήσεις από UEFI θα δουλέψει για UEFI, αν ξεκινήσεις από BIOS θα δουλέψει για BIOS, τα στικάκια γενικά είτε υποστηρίζουν και τα δύο, είτε μόνο BIOS. Ο κανόνας δεν είναι απόλυτος νόμος.

Επίσης καλό είναι να συνδυάζει κανείς UEFI με gpt και BIOS με msdos(ΜBR), ειδικά BIOS με gpt είναι λίγο επικίνδυνος συνδυασμός. Οι μητρικές uefi έχουν legacy για υποστήριξη BIOS, και το uefi θέλει λίγη προσοχή γιατί μπορεί να δουλεύει σαν BIOS.

Αν ο υπολογιστής είναι πολύ-πολύ παλιός, τότε ίσως υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας με το στικάκι αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα. (αποκλείεται να έχεις πρόβλημα αφού ο υπολογιστής είναι εποχής win7 και όχι winXP)

1 Like