Εγκατάσταση δεύτερου DE με ξεχωριστούς drivers

Τελευταία βλέπω ότι το forum εχει πάρει φωτιά σε ζητήματα που αφορούν το proton, dxvk κτλπ.
Ζήλεψα λοιπόν και αποφάσισα να δοκιμάσω στο σύστημά μου να κατεβάσω lutris και wine.
Το πρόβλημα είναι ότι έχω manjaro KDE με τους opensource drivers για την κάρτα nvidia gtx760.
Για να δουλέψει το dxvk θέλει τους proprietary, που για το kernel 5.7.0-3 ειναι η έκδοση nvidia-4400XX.
Όμως οι εν λόγω drivers δουλεύουν χειρότερα από τους opensource, τουλάχιστον σε εμένα (γενικά ανταποκρίνεται πιο αργά και τα animations του kde γίνονται “κινούμενες εικόνες”).

Με ένα σύντομο ψάξιμο στο ίντερνετ κατέληξα ότι ίσως να φταίει το kde, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω να κατεβάσω το gnome DE (κρατώντας παράλληλα το KDE).

Η ερώτηση είναι η εξής:
Γίνεται να φορτώνω το kde με τους opensource drivers, και το gnome με τους proprietary (χωρίς να χρειαστεί reboot ) ;

Δε γνωρίζω αν μια λύση με 2ο χρήστη θα δούλευε… Αν και νομίζω ότι κι έτσι, τους ίδιους drivers θα φόρτωνε.

1 Like

Όχι δεν είναι δυνατόν. Ακόμα και αν καταφέρεις να έχεις δυο διαφορετικές εκδόσεις της OpenGL στον δίσκο, κατά την εκκίνηση θα αρχικοποιηθεί η κάρτα γραφικών, από το ramdisk, πριν ακόμα αποκτήσεις πρόσβαση στο λειτουργικό. Και ο driver δεν μπορεί να αφαιρεθεί στην συνέχεια και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον, μιας και το σύστημα γραφικών είναι σε χρήση, ακόμα και αν είσαι σε περιβάλλον κονσόλας και δεν τρέχεις wayland/X11.

1 Like

Όπως τα λέει ο Talos

Αλλά αν έχεις δύο κάρτες γραφικών τότε εντελώς θεωρητικά μπορεί να τρέχει η μία με ανοικτούς οδηγούς και για τα παιχνίδια να χρησιμοποιείς την άλλη. Στην πράξη δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι.

Πάντως δεν δικαιολογούνται οι κακές επιδόσεις με τούς κλειστούς. Κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά. Το KDE ίσως είναι συχνά buggy με κλειστούς οδηγούς αλλά αυτό που αναφέρεις δεν είναι καθόλου το ίδιο.

Από την άλλη αν ζηλεύεις proton, dxvk κλπ έτσι και αλλιώς θα έλεγα καλό θα είναι να αναβαθμίσεις σε πιο καινούργια κάρτα γραφικών και amd αυτήν την φορά.

1 Like

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Η αλήθεια είναι ότι πριν μέχρι πριν ένα μήνα είχα amd κάρτα, την r7 260x 2gb, και ένας φίλος έκανε αναβάθμιση, οπότε μου έδωσε την κάρτα του, msi gtx760 4gb.
Αρχικά ήθελα να έχω και τις δύο κάρτες, όπως λέει ο @lucinos αλλά δεν έχω αρκετά καλώδια τροφοδοσίας από το psu.
Αυτό που θα κάνω τώρα, όταν βρω χρόνο, είναι να φτιάξω τους drivers της nvidia.

TLDR θες κάρτα γραφικών από 2016 και μετά για παιχνίδια στο λίνουξ.

Η κάρτα αυτή είναι επίσης πολύ παλιά και φυσικά πολύ χειρότερη από την gtx760.

Το θέμα είναι ότι αν θες καλή εμπειρία με dxvk θέλεις καινούργια κάρτα. Ιδανικά θες amd Polaris ή πιο καινούργια (σε συνδυασμό με manjaro!). Από nvidia θες gtx 10xx ή πιο καινούργια. 9χχ ίσως, 6χχ και 7χχ είναι προβληματικά παλιές αλλά τουλάχιστον υποστηρίζουν vulkan και ακόμα πιο πίσω δεν υποστηρίζουν καν. Καλύτερα βέβαια να αποφύγεις την nvidia, αλλά για nvidia αν κάτι έχει πάει στραβά στο manjaro ίσως να δοκιμάσεις άλλη διανομή να είναι απλούστερο από το να λύσεις το πρόβλημα.

Ένα μικρό update σχετικά με τον driver της nvidia στο manjaro με kde :

Αυτή την φορά πήγα στο site της nvidia, κατέβασα τον τελευταίο driver NVIDIA 440.100, και έκανα εγκατάσταση από tty. Τώρα φαίνεται να δουλεύει εντάξει (δεν υπάρχουν κολλήματα).

Δοκίμασα και δύο παιχνιδάκια, το ένα πολύ παλιό, street legal redline racing, και το άλλο πολύ καινούριο, overpass (2020). Και τα δύο έπαιξαν χωρίς πολλά-πολλά, χρειάζονται όμως λίγα tweaks για το τέλειο.

Πρέπει να αναφέρω ότι αυτό γενικά δεν θες να το κάνεις. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά στην κανονική σου προσπάθεια και δεν έχεις αναφέρει τίποτα για αυτό, αλλά γενικά θες για το σύστημά σου να φροντίζει η διανομή σου. Αν θες να κάνεις πειραματισμούς κανένα πρόβλημα αλλά μην έχεις την λάθος εντύπωση ότι είσαι μια χαρά.

1 Like