Δωρεά 100.000$ σε Ether από τον Vitalik Buterin προς το GrapheneOS

image

Κατά την διάρκεια συζήτησης μας με τον @Ippo_Cratis, συζητούσαμε σχετικά με τις δωρεές που δέχονται σημαντικές FOSS εκδόσεις- custom ROMs του Android με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των συσκευών των χρηστών.

Και ξαφνικά, ενώ κοιτούσαμε τις δωρεές του GrapheneOS σε Ether, διαπιστώσαμε ότι ο Vitalik Butrerin, ο CEO του Ethereum Blockchain, έκανε αρκετά πρόσφατα μία δωρεά των 100.000$ (δολλαριών) σε Ether, στο GrapheneOS, ένα ποσό αρκετά σημαντικό.

Τι είναι το GrapheneOS;

Το GrapheneOS είναι ένα Android Based λειτουργικό σύστημα για κινητά με έμφαση στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα την διατήρηση της συμβατότητας με διάφορες εφαρμογές Android που απαιτούν ορισμένα configurations.

Η Graphene επικεντρώνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων ουσιαστικών βελτιώσεων στο sandboxing, στην μείωση των υπαρκτών exploits καθώς και στην διαχείριση των permissions στις συσκευές Android.

Το GrapheneOS βελτιώνει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος προσφέροντας ασφάλεια σε πολλαπλά layers, με στόχο την μείωση της πιθανότητας ύπαρξης ευπαθειών αλλά και χρήση τους από κακόβουλα λογισμικά.

Χαρακτηριστικά του GrapheneOS

Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του GrapheneOS, βλέπουμε πώς πέρα από τον hardened linux kernel καθώς και hardened webview, έρχονται διάφορα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως:

 • By Default επανεκκίνηση έπειτα από 72 ώρες, έτσι ώστε αν η συσκευή έχει χαθεί/ κλαπεί, να πρέπει και πάλι να αποκρυπτογραφηθεί ώστε να είναι λειτουργική.
 • Network permission toggle
 • Sensors permission toggle
 • Storage Scopes
 • Contact Scopes
 • Broad carrier support without invasive carrier access
 • LTE-only mode
 • Wi-Fi privacy
 • Private screenshots
 • Closed device identifier leaks
 • PIN scrambling
 • Sandboxed Google Play : Ένα από τα σημαντικότερα features του GrapheneOS είναι το γεγονός των Sandboxed Google Play Services. Σκεφτείτε να έχετε κανονικά πρόσβαση στις Google υπηρεσίες σας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν τα Google Play Services ως εφαρμογή συστήματος… με απεριόριστα δικαιώματα! Ένα πραγματικά εξαιρετικό χαρακτηριστικό, εναλλακτική στο microG, ενός open source Google Play Services implementations (θα μιλήσουμε για το microg σε άλλο οδηγό).
 • Relock your Bootloader: Το GrapheneOS έπειτα από την εγκατάστασή του, κλειδώνει και πάλι τον bootloader με δικό του κλειδί, έτσι ώστε να μην είναι δυνατές οι φυσικές επιθέσεις, αλλά και τροποποιήσεις στο σύστημα.
  *WebInstaller: Θυμαστε τις εποχές που έπρεπε να κατεβάσετε την ROM που θέλετε, να περάσετε κάποιο custom recovery όπως το TWRP, OrangeFox κτλπ.; Τώρα το Graphene φέρνει έναν Web Installer ο οποίος αναλαμβάνει όλη την δύσκολη δουλειά για εσάς. Απλά ενώστε την συσκευή σας στον υπολογιστή σας, λάβετε το unlocking key και η μαγεία ξεκινάει.

Φυσικά αυτά είναι μια λίστα από κάποια ενδεικτικά features του GrapheneOS, στην ιστοσελίδα του μπορείτε να βρείτε αρκετά περισσότερα.

Τα αρνητικά του GrapheneOS;;

Δυστυχώς το GrapheneOS κυκλοφορεί αποκλειστικά για τις συσκευές που είναι δυνατόν να κλειδωθεί ξανά ο bootloader της συσκευής και συνεπώς είναι συμβατό με ελάχιστες συσκευές, κυρίως συσκευές Google Pixel.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πολιτκή του GrapheneOS επιτρέπει την δημιουργία νέων ενημερώσεων σε συσκευές που λαμβάνουν vendor updates από τους κατασκευαστές τους. Μόλις μία συσκευή σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις από τον κατασκευαστή της, τότε το GrapheneOS κάνει drop την υποστήριξη της συσκευής αυτής, κάτι που όπως καταλαβαίνουμε περιορίζει σημαντικά την διαθεσιμότητα του GrapheneOS σε πάρα πολλές συσκευές.

Όμως, το GrapheneOS παράγει πάρα πολλές λειτουργίες, ιδέες και implementations τις οποίες τις χρησιμοποιούν άλλες security-focused Android ROMs όπως το DivestOS, CalyxOS κ.α. και συνεπώς, το Graphene έστω και έμμεσα, φέρνει εξελίξεις σε όλους τους τομείς του Android για πιο hardened εφαρμογές και συστήματα.

To DivestOS για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας αρκετές λειτουργίες και hardened configurations του GrapheneOS, αλλά και προσθέτοντας και αρκετές δικές του, χτίζει Android εκδόσεις για πάρα πολλές συσκευές, ακόμα και αν δεν κλειδώνει ξανά ο bootloader τους με custom ROM.

Τελικό Συμπέρασμα:

Πιστεύω πώς η δωρεά του Vitalik θα δυναμώσει σημαντικά την κοινότητα του Android FOSS Community στην παραγωγή security-by–design λογισμικού για κινητές συσκευές καθώς και θα δημιουργήσει κίνητρα για περισσότερες δωρεές, και περισσότερες ιδέες. Μέσα από τις χρηματοδοτήσεις, ακόμα και με μικρές δωρεές, οι δημιουργοί νιώθουν ότι αναγνωρίζεται ο κόπος τους και είναι περισσότερο παραγωγικοί και καινοτόμοι. Επιπλέον, αν χρειαστούν επιπλέον βοήθεια, διαθέτουν οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν άτομα στο να τους επιλύσουν ορισμένα προβλήματα.

4 «Μου αρέσει»

Ένα installation video και κάποιες απόψεις σχετικά :

1 «Μου αρέσει»

Τον “ξηλώσανε” τον drama king από αυτά λίγες εβδομάδες μετά από του Rossmann, ωστόσο θα επιμείνω και σε αυτό που έγραψα στο αρχικό άρθρο:

...το GrapheneOS παράγει πάρα πολλές λειτουργίες, ιδέες και implementations τις οποίες τις χρησιμοποιούν άλλες security-focused Android ROMs όπως το DivestOS, CalyxOS κ.α. και συνεπώς, το Graphene έστω και έμμεσα, φέρνει εξελίξεις σε όλους τους τομείς του Android για πιο hardened εφαρμογές και συστήματα.

Σίγουρα οι τοξικές κοινότητες κάνουν απίστευτο κακό στον κλάδο, δεν τίθεται θέμα συζήτησης, από την άλλη όμως, όσο ορισμένα άτομα είναι σε θέση να παράξουν πράγματα που δεν είναι σε θέση να παράξουν άλλα άτομα, η μέθοδος του “κάνω στα στραβά μάτια” παραμένει μονόδρος.

Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε περισσότερα άτομα να ασχολούνται σε τέτοιο βάθος για hardening στο λογσιμικό του Android.

1 «Μου αρέσει»