Dual Channel RAM και επιδόσεις

Καθώς σκόπευα να αναβαθμίσω τη μνήμη RAM ενός λάπτοπ από 1 x 8 GB σε 2 x 8 GB = 16 GB, σκέφτηκα να κάνω benchmark στους επεξεργαστές γραφικών Intel HD 630 / Nvidia GTX 1050 που φέρει, ώστε να συγκρίνω τις επιδόσεις πριν και μετά την αναβάθμιση.

Αν και η ίδια αύξηση της RAM από 8 σε 16 GB δεν πιστεύω να επηρεάζει υπολογίσιμα τις επιδόσεις σε benchmark γραφικών, το γεγονός ότι υπάρχουν 2 αρθρώματα μετά την αναβάθμιση θέτει τη RAM σε κατάσταση διπλού καναλιού διπλασιάζοντας το bandwidth της μνήμης.

Ιδιαίτερα ήθελα να προσέξω τις επιδόσεις των ενσωματωμένων γραφικών της Intel, καθώς χρησιμοποιούν τη RAM του συστήματος και φημίζεται ότι αποτελεί bottleneck.

Για benchmark χρησιμοποίησα το phoronix-test-suite:

phoronix-test-suite default-benchmark openarena xonotic tesseract gputest unigine-valley

Συνολικά έχω 4 αποτελέσματα, πριν και μετά την αναβάθμιση για τα ενσωματωμένα και ανεξάρτητα γραφικά.

(Το #1 είναι με dual channel, ενώ το #2 με single channel)

Μπορεί να μην είναι σημαντική διαφορά (<10 %) αλλά υπάρχει σε όλα τα τεστ.

Στη συνέχεια η σύγκριση με ενσωματωμένα γραφικά. Για απροσδιόριστο λόγο, στο τεστ με dual channel ενώ είχα την ενσωματωμένη Intel HD 630, όπως βλέπετε έγραψε την Nvidia στις προδιαγραφές συστήματος, πάντως είμαι σίγουρος ότι εκείνη τη στιγμή έτρεχε η Intel και αν συγκρίνετε τις επιδόσεις αυτού του τεστ με ένα τις Nvidia μπορείτε να το επαληθεύσετε αυτό.

Θα ξανατρέξω το τεστ όταν έχω χρόνο και θα διερευνήσω γιατί δεν δήλωσε σωστά το μοντέλο της κάρτας.

Πάντως η διαφορά σε ενσωματωμένα γραφικά είναι αρκετά σημαντική ώστε να αξίζει όσοι προσπαθούν να τρέξουν βιντεοπαιχνίδια να έχουν dual channel μνήμη.

Σε benchmark του επεξεργαστή, δοκίμασα το cinebench σε windows και δεν υπήρχε διαφορά. Επίσης σε καθημερινές διεργασίες (browsing κλπ) από όσο έχω ακούσει δεν βοηθάει το dual channel.

2 «Μου αρέσει»