Διαμορφώστε το XTerm ως το καθημερινό τερματικό σας

Το XTerm είναι ένας terminal emulator που έρχεται προεγκατεστημένος στις περισσότερς διανομές Linux. Κάποιοι χρήστες μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί καν την ύπαρξή του στο σύστημά τους ενώ άλλοι δεν ασχολήθηκαν καν καθώς από την αρχική του εμφάνιση μοιάζει απαρχαιωμένος.

Ωστόσο, αποτελεί ένα πολύ δυνατό τερματικό με πληθώρα δυνατοτήτων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους σύγχρονους emulators…το μόνο που του λείπει είναι να είναι ελκυστικός αισθητικά και στη συνέχεια μπορεί να σεταριστει για τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη.

Σε αυτό το video μπορούμε να δούμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις στο configuration αρχείο του xterm (.Xresources) ώστε να τον κάνουμε εμφανισιακά καλαίσθητο και έτοιμο για καθημερινή χρήση. Στην περιγραφή του video θα βρείτε και κάποια link στα 2 πρώτα εκ των οποίων υπάρχουν και όλα τα διαθέσιμα options που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο config αρχείο.

Οι δυνατότητες που μπορούν να προστεθούν ως options στο configuration file του είναι πραγματικά πάρα πολλές και καθότι το official documentation είναι μεγάλο και ίσως κάπως στριφνό για έναν αρχάριο χρήστη, το .Xresources που διατίθεται στο video μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό αρχικό οδηγό για κατανόηση του τρόπου σύνταξης και για περαιτέρω προσαρμογές :wink:

Θα ακολουθήσουν και άλλα βίντεο για το XTerm στα οποία θα αναδειχθούν και επιπλέον δυνατότητές του όπως η προεπισκόπηση εικόνων. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, σχόλια κτλ. εννοείται ευπρόσδεκτες! :blush:

4 Likes

Συγκινήθηκα που υπάρχει κόσμος που ασχολείται ακόμα με το XTerm. Παραμένει ένα τερματικό, που μπορεί να εξομοιώσει πληθώρα φυσικών τερματικών και σε αυτό δεν το φτάνει κανένα gnome-terminal.

Το αρχείο .Xresources ήταν ο αρχικός τρόπος των Χ11 για ρύθμιση των προγραμμάτων πριν έρθουν οι μοντέρνες βιβλιοθήκες όπως το gtk, και τα πάνατ ηταν Χ11 atoms (υπήρχε και καιποιο gui που το όνομα του το έχω ξεχάσει). Με τα κλασσικά X11R6 έχουμε και τις παλιές καλές bitmap γραμματοσειρές. Είναι πανάσχημες, δεν κάνουν καμία εξομάλυνση και βλέπεις τα ξεχωριστά pixel στην οθόνη. Δίνουν ωραίο αισθητικά ρετρό αποτέλεσμα όμως :grin:

Δυστυχώς το Xterm είναι τόσο δεμένο με το κλασσικό X11 που είναι νεκρό με την έλευση του Wayland. Στα καλά νέα έχουν αρχίσει να βγαίνουν καινούργια τερματικά που και την GPU χρησιμοποιούν και αρχίζουν να κοιτάζουν και πέραν του VT100.

2 Likes