Δεν ξέρεις; Ρώτα το Apropos

apropos

Το Apropos , ένα σπουδαίο εργαλείο/μηχανή αναζήτησης Διαδικτυακής Έρευνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια μηχανή αναζήτησης γενικής χρήσης, εκμεταλλευόμενη τα εργαλεία του IPduh.
Η δουλειά του Apropos είναι να καθοδηγεί το ερώτημά σου στο κατάλληλο εργαλείο. Υπάρχουν όμως οδηγοί-τελεστές που αλλάζουν την πρεπρογραμματισμένη συμπεριφορά του Apropos καθώς και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν τον Apropos.

Το Apropos διαλέγει το εργαλείο του IPduh που θεωρεί καταλληλότερο για το ερώτημά σου. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις το IPduh για να διαπιστώσεις πόσο ανώνυμος (δεν) είσαι όταν χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο. Πού στεγάζεται ο ιστοτόπος ο οποίος σ’ αρέσει ή ο ιστοτόπος του ανταγωνιστή σου ή πού στεγάζεται ή ποιοι είναι πίσω απ’ το x Διαδικτυακό καζίνο ή τουλάχιστον κάποιο πρώτο σημείο επαφής κλπ.
Εκτός αυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου, δίνοντας ακριβή και καθαρά αποτελέσματα (και όχι επαναλαμβανόμενα).

Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις. Μια που μπορεί να φανεί χρήσιμη, είναι να το χρησιμοποιήσετε στο Linux desktop σας ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε εφαρμογές για κάτι που θέλετε και που φυσικά είναι αδύνατο να ξέρετε ποια και πόσα λογισμικά υπάρχουν και προφανώς την ονομασία τους.
To apropos είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή στο Linux και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω του τερματικού / κονσόλας σας και είναι παραπάνω από απλό.

Ας το δούμε στην πράξη με ένα παράδειγμα:

  • Ανοίξτε το τερματικό / κονσόλα σας, γράψτε apropos και πατήστε Enter.
apropos
  • Αυτό θα σας επιστρέψει το παρακάτω, ρωτώντας τι θέλετε να σας βρει:

apropos what?

Ας πούμε πως ψάχνετε κάτι που έχει σχέση με εικόνες. Θα δώσετε κάτι τέτοιο:

apropos picture

και αυτό θα σας επιστρέψει μια λίστα με διαθέσιμες εφαρμογές, με μια μικρή περίληψη δίπλα στην κάθε μια για το τι είναι (δείτε το αρχικό screenshot).
Μπορείτε να ανοίξετε στη συνέχεια τον Διαχειριστή Πακέτων / Κέντρο Λογισμικού της διανομής, να κάνετε αναζήτηση με το όνομα αυτής / αυτών που επιλέξατε, να δείτε αναλυτικότερα τι είναι και να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Αντίστοιχα, μπορείτε να αναζητήσετε ό,τι άλλο θέλετε (πχ: video, network κλπ).

Ή, και για πολλά διαφορετικά επίσης, όπως για υπενθυμίσεις εντολών και ου το καθεξής.

Για παράδειγμα:

apropos dmesg
apropos dmesg whereis
apropos firewall

Προφανώς, δε δίνει επακριβείς απαντήσεις, μα περιλαμβάνει οτιδήποτε περιέχει τη λέξη που εισάγατε (πχ: picture), μα σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φανεί χρήσιμο ή έστω η αρχή μιας αναζήτησης.
Μπορείτε φυσικά να πειραματιστείτε προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα όλες τις λειτουργίες του.

Επίσης, αν θέλετε δοκιμάστε και το εργαλείο αναζήτησης ipduh-apropos.

Όπως θα διαπιστώσετε, τα αποτελέσματα που επιστρέφει είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική Μηχανή Αναζήτησης.

3 «Μου αρέσει»