Δεν εκτελούνται τα βίντεο στο Lubuntu

Γεια σας και συγχαρητήρια για το φόρουμ!
Πρόσφατα εγκατέστησα το Lubuntu 19.10 σε ένα λάπτοπ (Dell Latitude E5440) και παρουσιάζει το εξής : δεν ανοίγει τα βίντεο που έχω στον σκληρό δίσκο. Έψαξα για λύση και βρήκα μια ανάρτηση στο linuxquestions.org με παρόμοιο θέμα . Από εκεί πήρα κι εκτέλεσα sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras και μετά από αυτό τα βίντεο είτε δεν ανοίγουν είτε ανοίγουν και κλείνουν αμέσως (η αλήθεια είναι ότι πριν δεν άνοιγαν καν). Δοκίμασα με live usb το Xubuntu και τα ίδια βίντεο άνοιγαν κανονικά οπότε θεώρησα πως δεν είναι θέμα υλικού.
Τί θεωρείτε πως πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ!

Καλώς ήρθες @terilias στην παρέα μας :hugs:

Συγκεκριμένα εφόσον μιλάμε για lubuntu πρέπει να δώσεις στο τερματικό

sudo apt-get install lubuntu-restricted-extras

Με τι browser ανοίγεις το youtube;

1 Like

Μιλάει για βίντεο στον δίσκο άρα μάλλον όχι για youtube, οπότε το ερώτημα θα ήταν αν τρέχει τα βίντεο με VLC. Το πιθανότερο είναι αυτό, απλά δεν έχει προεπιλεγμένο το VLC το lubuntu. Αν δοκιμάσει με VLC θα δουλέψει.

Εγώ θα σχολίαζα ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι από το 2010 οπότε εντελώς ανεπίκαιρη. Και την τάση μου την ξέρετε, δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να παιδεύεται κανείς με τέτοια θέματα, είναι πιο απλό να βάλει άλλη διανομή που δουλεύει out-of-the-box. Εκτός φυσικά από το να δοκιμάσει πρώτα αν παίζουν με VLC.

1 Like

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
Αναφερόμουν στα βίντεο τοπικά, από το youtube δεν υπάρχει πρόβλημα. Δοκίμασα την εντολή που προτείνατε @billniakas αλλά πάλι τα ίδια … ίσα που ανοίγει κάποια βίντεο και μετά από 1-2 δευτερόλεπτα κλείνουν. Σχετικά την πρόταση του @lucinos κι εγώ την σκέφτηκα και μάλλον θα καταλήξω εκεί , αλλά καθώς δοκίμαζα το Xubuntu που ανέφερα παραπάνω εκεί αυτό που με δυσκόλεψε ήταν η σύνδεση με την οθόνη μέσω hdmi (η ρύθμιση είναι πιο εύχρηστη στο lubuntu). Αλλά θα δοκιμάσω ξανά και αν δω ότι παιδεύει κι αυτό θα δω άλλη διανομή μάλλον…
Παρεμπιπτόντως το laptop έχει 4GB ram και intel i3 4ης γενιάς οπότε μπορεί να πάω και σε πιο “βαριά” διανομή (π.χ. Kubuntu ή Mint).

Δοκίμασες κάποιο άλλο πρόγραμμα όπως το VLC;

Ναι. Αλλά το πρόβλημα εμφανιζόταν κι εκεί.

Δοκιμασε smplayer

sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins
2 Likes

Ανοιξε ενα τερματικο, γραψε: /usr/bin/vlc

Πατα Enter

και μολις ανοιξει το παραθυρο του VLC, ανοιξε ενα βιντεο και μολις κλεισει, βγαλε μια φωτο το τερματικο και στειλε την για να δουμε τι προβλημα σου βγαζει.

2 Likes

Εντάξει, ευχαριστώ!

Περιέργως το πρόβλημα λύθηκε! Αρχικά εγκατέστησα τον smplayer και άνοιγε τα βίντεο (απλώς δεν φόρτωνε σωστά τους υπότιτλους αλλά άλλο θέμα αυτό ). Μετά είπα να δοκιμάσω το vlc και πλέον τα ανοίγει όλα (και τους υπότιτλους σωστά).
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

1 Like

Δεν είναι και τόσο περίεργο γιατί προφανώς κάποια βιβλιοθήκη έλειπε που έλυσε το πρόβλημα (μπορεί να εγκαταστάθηκε από τον smp αλλά δεν έχει σημασία αν τρέχεις από vlc. Ίσως βοήθησε και κάποια επανεκκίνηση.

Δεν ήμουν και πολύ φανατικός τής αναζήτησης (πχ από το τερματικό) τού προβλήματος γιατί πχ παίζει πολύ red herring σε αυτά που βγάζει και δεν είχες δείξει διάθεση να δώσεις λεπτομέρειες μηχανήματος (δεν έχει ο καθένας διάθεση να γουγλάρει για το κάθε όνομα μηχανήματος) και ποιούς player είχες δοκιμάσει.

1 Like

@lucinos εντάξει, θα ξέρω για άλλη φορά να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες.Ευχαριστώ και πάλι.

2 Likes

για να παιζουν ΟΛΑ τα φορμα βιντεο στον SMPlayer πηγαινε στις Ρυθμισεις και εκει που λεει Multimedia engine τσεκαρε usr/bin/mpv
e74e8e75629bfea39f494b286dcc42f097e68f1f_2_675x500

για τους υποτιτλους δοκιμασε κωδικοποιηση Ελληνικα ISO-8859-7

4 Likes