Cockpit: Το πιλοτήριο από τη RedHat για απομακρυσμένη διαχείριση υπολογιστών

To πιλοτήριο του Cockpit μας έρχεται από τη RedHat :redhat: και είναι ένα εργαλείο για την παρακολούθηση και τη βασική διαχείρισή απομακρυσμένων υπολογιστών. Αλλά κυρίως το χρησιμοποιώ για να κάνω τα ίδια στον τοπικό μου υπολογιστή. Με το Cockpit θα δω τα logs και θα ελέγξω την κατάσταση των υπηρεσιών ή τον φόρτο του συστήματος καθώς και το ιστορικό του για παράδειγμα.

Μερικά χαρακτηριστικά του, που μου αρέσουν και εκτιμώ

  • Δεν τρέχει σαν root και δεν επηρεάζει το σύστημα.
    Αν θέλεις να κάνεις το ίδιο πράγμα με άλλα εργαλεία δε θα μπει στη μέση.
  • Χρησιμοποιεί systemd socket.
    Δεν το χρησιμοποιείς, δεν τρέχει και δε δεσμεύει πόρους.
  • Είναι γραμμένο σε C.
    Ταχύτατο με ελάχιστες απαιτήσεις και εξαρτήσεις.
  • Δε θέλει καμία ρύθμιση
  • Μπορεί να επεκταθεί με plugins.
  • Έχει έτοιμο ένα τερματικό
  • Εύκολη διαχείριση κλειδιών SSH
  • Είναι όμορφο εμφανισιακά :rainbow_flag: :unicorn: :butterfly:.

Μερικές εικόνες

Μια εικόνα είναι περισσότερα από χίλια bytes, ας το δούμε μέσα από μερικά παραδείγματα.



Στον τοπικό μου υπολογιστή, με τα βασικά plugins



Διαχείριση σε ένα απομακρυσμένο σύστημα.
Έχουν προστεθεί πρόσθετα για διαχείριση εικονικών μηχανών και containers.



Ένα Raspberry το δίπλα δωμάτιο.
Η εμφάνιση είναι λίγο διαφορετική αλλά η λειτουργία είναι ίδια

Αν δεν έγινε κατανοητό όλα τα παραπάνω είναι εικόνες από το ίδιο παράθυρο, στον υπολογιστή μου. Είναι μια εφαρμογή Web και την τρέχω σαν WebApp. Και δεν τρέχω σε όλους τους υπολογιστές κάποια έκδοση του RedHat. Πρακτικά αν το μηχάνημα έχει systemd θα τρέξει.

Εγκατάσταση

Θα το βρούμε στα αποθετήρια. Ένα apt install cockpit ή ένα dnf install cockpit αρκεί. Αν μιλάμε για απομακρυσμένο υπολογιστή θα το κάνουμε αφού συνδεθούμε με ssh. Προαιρετικά εγκαθιστούμε πρόσθετα plugins που χρειαζόμαστε. Συνήθως η υπηρεσία είναι ενεργή, αν όχι θα πρέπει να την ενεργοποιήσουμε. Η πρόσβαση σε απομακρυσμένα συστήματα γίνεται μέσα από το SSH. Δε χρειάζεται να ανοίξουμε τη 9090 αν έχουμε το cockpit εγκατεστημένο και στον υπολογιστή μας.

Για απεγκατάσταση απλά αφαιρούμε τα σχετικά πακέτα αφού διακόψουμε την υπηρεσία. Προσοχή σε συστήματα τύπου RedHat που το έχουν προ εγκατεστημένο. Ίσως, παρασύρει μαζί βασικά πακέτα. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να το απενεργοποιήσετε, αν και ειλικρινά δε βλέπω τον λόγο.

Προαιρετικά για τα συστήματα που είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο παρέχουμε ένα SSL certificate. Οδηγίες θα βρούμε εδώ. Αν έχεις μόνο κάποια Raspberry σε τοπικό δίκτυο μην κάνεις τον κόπο.

Εκτέλεση

Δεν υπάρχει κάποιο εικονίδιο θα το βρούμε στη διεύθυνση http:\\localhost:9090. Χρήσιμο να το κάνουμε WebApp και να το κάνουμε να μοιάζει με κανονική εφαρμογή. Μετά τη σύνδεση αν θέλουμε να κάνουμε διαχείριση θα πρέπει να ανεβάσουμε τα προνόμια μας, ξαναδίνοντας τον κωδικό μας. Θα πρέπει να έχουμε δικαιώματα διαχειριστή στο σύστημα μας. Το cockpit δεν κάνει τίποτα από μόνο του, δεν μπορεί να κάνει, θα χρησιμοποιήσει τα δικά μας προνόμια.

Εν κατακλείδι

Το Cockpit δεν είναι ούτε η μόνη ούτε η πιο πλήρης λύση για απομακρυσμένη διαχείριση και παρακολούθηση. Κάνει λίγα πράγματα σε σχέση πχ με το Webmin, αλλά τα κάνει καλά. Προσωπικά το προτιμώ σε σχέση με άλλες λύσεις.

Για περισσότερα

Η σελίδα του Cockpit μπορεί να βρεθεί εδώ: https://cockpit-project.org

4 «Μου αρέσει»