btrfs, zfs@linux ή zfs@freebsd για σπιτικό fileserver ?

Κοβιντο-χαίρετε!

Είμαι σε φάση που αναδιοργανώνω τη δικτυακή εγκατάσταση του σπιτιού μου. Σε αυτό το πλαίσιο σκέφτομαι να κάνω καινούριο fileserver.

Αρχικά θα έχει το δίσκο συστήματος και ένα ζεύγος σκληρών, και σε δεύτερο χρόνο θα προσθέσω και δεύτερο ζεύγος σκληρών. Συζητάμε δηλαδή για raid1/10.

Επειδή το θέμα του bit rot με απασχολεί και επί της αρχής αλλά και στην πράξη, νομίζω ότι οι μόνες μου επιλογές είναι btrfs και zfs (αν κάνω λάθος και αν υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, διορθώστε με).

Βέβαια, και το btrfs και το zfs στο debian (debian θα στήσω αν μιλάμε για λίνουξ) έχουν τα θεματάκια τους και δεν ξέρω ποια είναι καλύτερη επιλογή.

Υπάρχει βέβαια πάντα η δυνατότητα να στήσω ένα freebsd, όπου η υλοποίηση του zfs είναι αξιόπιστη - βέβαια από freebsd δεν έχω ιδέα, με ό,τι καλό (νέα γνώση, πρόκληση) και κακό (παίδεμα, μεγαλύτερη πιθανότητα λαθών) συνεπάγεται αυτό…

Στο fileserver θα έχω στημένα βασικά services, όχι τίποτα το εξεζητημένο… (sshd, κάνα nfs, καμιά σάμπα στο τσακίρ κέφι, κάνα wireguard κτλ).

Ποια είναι η γνώμη σας? Τι μου συστήνετε? Σπάω την κεφάλα μου και δεν μπορώ να καταλήξω κάπου…

1 Like

Εγώ θα πρότεινα κάποια ειδική διανομή για αυτήν την δουλεία και να πας με ότι αυτή συνιστά. Εκτός αν θέλεις να ψαχτείς για να μάθεις, οπότε ΟΚ :innocent: Το BSD είναι μια ωραία περιπέτεια.

Θα πρέπει να καταλάβεις πως τα προβλήματα που έχουν είναι περιφερειακά σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις με ειδικές συνθέσεις hardware. Και οι μεγάλες διανομές αλλάζουν γνώμη και πότε λένε νια και πότε όχι. Για εμάς τους ταπεινούς μια χαρά είναι και τα δύο. Θα πήγαινα με το btrfs μόνο και μόνο γιατί είναι ενσωματωμένο στον πυρήνα και γιατί το άλλο έχει πίσω ενα μεγάλο ρίσκο με το όνομα Oracle :cold_sweat:

και τι θα κάνει η Oracle. άμα βάλει πχ ο @tsapi ένα ωραιότατο FreeNAS με ZFS, θα του πιάσει το αυτί ? :slight_smile:

Πέρα από την πλάκα. Βάζεις το σύστημα αρχείων που ξέρεις να διαχειρίζεσαι όταν κάτι πάει στραβά. Μην βάζεις συστήματα αρχείων που δεν έχεις δοκιμάσει εκτενώς και δεν ξέρεις πως να επαναφέρει πράγματα όταν πάει κάτι στραβά.

Τέλος, το θέμα θα το προσέγγιζα διαφορετικά. Επειδή το RAID ΔΕΝ είναι σύστημα backup θα εστίαζα περισσότερο στο πως μπορώ να είμαι σίγουρος οτι ότι και αν συμβεί, θα μπορώ να επαναφέρω τα πράγματα όπως ήταν πριν την καταστροφή.

Αν το προσεγγίσεις έτσι τα συστήματα αρχείων, τα λογισμικά κλπ είναι δευτερεύοντα… Πρωτεύων είναι να έχεις λύσει το φαινόμενο “Schrödinger’s Backup”

3 Likes

Καταρχήν να ευχαριστήσω για το feedback!

Εννοείται ότι το backup είναι τακτοποιημένο και τακτοποιείται καθημερινώς! Εννοείται! Το redundancy στους δίσκους είναι απλά άλλο ένα επίπεδο ασφάλειας, ευκολίας και ταχύτητας. Προτιμώ χίλιες φορές να αντικαταστήσω έναν δίσκο και να κάνω rebuild ένα array από το να εγκαταστήσω / κάνω restore ένα backup - πέραν της ευκολίας είναι και το downtime (που δεν είναι crucial, αλλά παίζει το ρόλο του κι αυτό)…

Πέραν της πλάκας, αγαπητέ cerebrux, αν έβαζα το filesystem που ξέρω να διαχειρίζομαι όταν κάτι πάει στραβά, τότε μάλλον θα έβαζα fat ή hpfs, μιας και η τελευταία στραβή που μου έτυχε και διαχειρίστηκα χρονολογείται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90 (dos είχα ή os/2 - ούτε που θυμάμαι…). Αν χρησιμοποιούσαμε ό,τι ξέραμε, ακόμα στο χαρτί και στο μολύβι θα είμασταν…

Το ερώτημά μου ελπίζω ότι είναι σαφές: για ένα σενάριο που το backup είναι εξασφαλισμένο και ο χρήστης έχει τη διάθεση να κάτσει και να διαβάσει (και για να το στήσει αλλά και για να το φτιάξει, αν “κάτσει” η στραβή), επιθυμεί να αποφύγει το bit rot, επιθυμεί redundancy σε δίσκους και ευκολία μελλοντικής επεκτασιμότητας χώρου, ποια λύση είναι προτιμητέα: btrfs@debian (με backports), zfs@debian (με backports) ή zfs@freebsd ?

Ευχαριστώ για τα inputs και το brainstorming !

1 Like

Ε τότε η απάντηση είναι απλή : FreeNAS με ZFS (το οποίο όμως θέλει RAM :)

1 Like

5 posts were split to a new topic: Ελληνική εταιρεία που υποστηρίζει Void Linux

Να πω την αμαρτία μου: γενικώς έχω μία αλλεργία προς έτοιμες, καστομαρισμένες λύσεις τέτοιου είδους. Πχ ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μικροτίκια στο ασύρματο στη Θεσσαλονίκη, εγώ προτιμώ αγνό, παρθένο, έξτρα ραφιναρισμένο debian.
Ομοίως ενστικτωδώς βλέπω αρνητικά μία λύση τύπου freenas. Θα προτιμούσα να στήσω το λειτουργικό μόνος μου, να τα φέρω όλα στα μέτρα μου και να μην ασχολούμαι απλά με ένα καλογυαλισμένο gui.
Γούστα (ή βίτσια) ειν αυτά…

Γι αυτό λέω: btrfs@debian (με backports), zfs@debian (με backports) ή zfs@freebsd ?

3 Likes

Ωραίος !

Δεν έχω εικόνα της κατάστασης του ZFS στο Debian όποτε δεν μπορώ να σου απαντήσω.

Έχω εικόνα όμως από το ZFS στο Ubuntu 20.04 το οποίο το έχει built in και σε ρωτάει κατά την εγκατάσταση αν το θες.
Αυτή την στιγμή θεωρείται από την Canonical το ZFS experimental πράγμα που σημαίνει (λόγο συγγένειας) ότι και στο Debian δεν θα το συστήνω.

Όποτε μάλλον σε βλέπω για zfs@freebsd .

Υ.Γ. Το freenas είναι κάτι που είναι δοκιμασμένο και έχει φάει χρόνια «ξύλο» και έχει φτάσει σε enterprise level quality.
Όποτε μην το βλέπεις ως «ετοιματζίδικα» γιατί το αδικείς :slight_smile:

2 Likes

Έχεις δίκαιο - και για το μικροτίκι το ίδιο ισχύει.

Συνειδητοποιώ ότι είναι αφενός θέμα αλλεργίας.

Αφετέρου όμως, πέραν του αυτοματισμού, αν μάθεις μικροτίκι ξέρεις ένα router-os. Αν μάθεις debian, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Είναι λίγο φάση “αγοράζω ψάρι ή μαθαίνω ψάρεμα”…

Εν πάσει περιπτώσει, η ασφαλής λύση είναι προφανώς bsd+zfs. Όμως υπάρχει το καλό και το κακό ότι δεν ξέρω bsd, οπότε θα πρέπει να ασχοληθώ…

Από την άλλη μεριά, εδώ και χρόνια ακούω / διαβάζω για btrfs και openzfs, βλέπω ότι αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν σε διανομές ως επιλογή, οπότε αναρωτιέμαι πότε στα κομμάτια θα είναι production ready!

Δύσκολα τα πράγματα ακόμα για zfs , τουλάχιστον μέχρι να "ψηθεί " ο έλλισον να ανοίξει τον κώδικα και να τα βρεί τελικά με τον λάινους.
@tsapi τελικά τι έφτιαξες ;
Προσωπικά (λόγω χρόνου-στρουγκιάσματος) έκατσα και έφτιαξα και ακόμα τρέχω παράλληλα 2 τετραπύρηνα μια έκδοση omv και ένα freenas … το omv κατάφερα και το έσπασα lol (για λίγο ευτυχώς) , και ψιλοπειραματίζομαι με τα jails πάνω σε ένα άλλο freenas σύστημα που κάθεται στο proxmox.