Blender media viewer: ο απόλυτος βασιλιάς για παρουσιάσεις, αλλά και για προβολή Video

Τι είναι το Blender Media Viewer

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να αντικαταστήσει το vlc, το eye of gnome, το Libre Office Impress/powerpoint …

Επίσης, είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο για την προβολή περιεχόμενου multimedia, για γραφίστες, αρχιτέκτονες, δασκάλους . Είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί η ομάδα του Blender Studio για να συζητάει την πρόοδο τους στις ταινίες που φτιάχνει.

Μια παρουσίαση περιέχει πολλά και διάφορα αρχεία με κείμενο, ήχο, βίντεο, εικόνες, αλλά και κώδικα ή κείμενα. Και μπορεί να τα δείξει όλα

Είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, που μάλλον θα αντικαταστήσει το vlc και τους image viewers που συνήθως χρησιμοποιώ.

Στο παράδειγμα αριστερά βλέπω τα βίντεο που περιέχει κάποιος φάκελος, σε thumbnails και όχι σαν κείμενο όπως το VLC. Και με shift μπορείς να τα επιλέξεις όλλα και θα παίξει το ένα μετά το άλλο, αλλά σαν ένα βίντεο με κοινό timeline. Καθώς επίσης zoom και pan σε βίντεο. Δεν είναι λίγες οι φορές ου έκανα maximze ένα βίντεο για να δω μια λεπτομέρεια. Αντίο VLC (έκτος αν θέλεις υπότιτλους γκρρρ…) .

Επίσης, μπορείς να κάνεις annotation. Ποιος θέλει ένα Power Point/LibreOffice ?

image

Δυστυχώς, δε δείχνει 3D μοντέλα, αλλά μόνο τα Renderings :sweat_smile:

Εγκατάσταση του Blender μέσω steam

Ο καλύτερος κατ εμέ τρόπος να εγκαταστήσεις το Blender είναι με τη βοήθεια του steam. Έχεις αμέσως την τελευταία έκδοση. Το θέμα είναι πως το τρέχεις εύκολα. Θα μας βοηθήσει το παρακάτω σκριπτάκι.

#/bin/bash

# If steam is installed using deb
blender_dir="${HOME}/.steam/debian-installation/steamapps/common/Blender"

# If blender is installed using flatpak
# blender_dir="${HOME}/.var/app/com.valvesoftware.Steam/.local/share/Steam/steamapps/common/Blender"

cd "${blender_dir}"
./blender $@

Ζητάμε από το steam να φτιάξει ένα launcher και διορθώνουμε το αρχείο:
~/.local/share/applications/Blender.desktop

[Desktop Entry]
Name=Blender (by Steam)
Comment=Play this game on Steam
Exec=/home/asfodelus/.local/bin/blender-steam
Icon=steam_icon_365670
Terminal=false
Type=Application
Categories=Game;

Τώρα μπορούμε να τρέξουμε το Blender ανεξάρτητα από το Steam.

Γιατί μέσω Steam; Γιατί η έκδοση 3.4 βγήκε πριν 4 μέρες απο την στιγμή που έγραφα το παρόν.

Εγκατάσταση του Blender Media Viewer

git clone git://git.blender.org/blender-studio-tools.git
cd blender-studio-tools/blender-media-viewer

mkdir -p  ~/.config/blender/3.4/scripts/startup/bl_app_templates_user
cp -r blender_media_viewer ~/.config/blender/3.4/scripts/startup/bl_app_templates_user/

Τρέχω την έκδοση 3.4, αν βγει κάποια καινούργια θα πρέπει να αλλάξει ο φάκελος.

Δημιουργία Launcher

Στον φάκελο θα βρούμε και ένα αρχείο blender_media_viewer.desktop. Κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, συγκεκριμένα αλλάζουμε εκεί που λέει

Name=Blender Media Viewer
Type=Application
Terminal=false
Exec=/home/asfodelus/.local/bin/blender-steam --app-template blender_media_viewer -- %F
Icon=steam_icon_365670

και αντιγράφουμε

cp blender_media_viewer.desktop ~/.local/share/applications/

Δυστυχώς, ανοίγει μαζί και ένα τερματικό που δεν κατάφερα να το ξεφορτωθώ. Αλλά ευτυχώς υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Απλά ξεκινάμε το Blender και:

image

Βασική χρήση

Πριν σβήσουμε ότι κατεβάσαμε με το git ρίχνουμε μια ματιά στο φάκελο docs/videos για να δούμε τις δυνατότητες του. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τα δείξω μέσα από το φόρουμ. Μην αμελήσετε δείτε κάποια από αυτά εδώ:

Για κάποιο λόγο δε βρήκα και τίποτα στο youtube.

Μια βασική γνώση του Blender είναι χρήσιμη, επίσης δείτε το αρχείο Readme γιατί περιέχει κάποιες χρήσιμες συντομεύσεις του πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, το T θα δείξει το TimeLine για κάποιο βίντεο ή για ένα φάκελο με image sequences. Δε θα βρούμε τίποτα σε μενού, στην τελική είναι ένα μεταμφιεσμένο Blender, που είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο που κάνει βαριά χρήση του πληκτρολογίου. Αλλά δεν emacs, εύκολα θα τα μάθεις :innocent:

Η τεχνολογία που υπάρχει από πίσω

Όταν είδα το Interface του Blender το λάτρεψα. Οκ, όχι την πρώτη φορά που το άνοιξα. Τότε όπως όλοι δεν έβγαλα άκρη, χωρίς λίγο διάβασμα. Αλλά όταν το έμαθα και είδα τη δύναμη του κοίταξα μήπως υπάρχει σαν βιβλιοθήκη να το χρησιμοποιήσω σε άλλες εφαρμογές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ξεχωριστά. Αργότερα έμαθα να φτιάχνω τα δικά μου plugins και να αλλάζω το Blender δραστικά, αλλά πάντα ήταν ένα Blender με κάποια plugins.

Αλλά πρόσφατα η κατάσταση άλλαξε και μπορείς να έχεις τα λεγόμενα Blender Apps που πάνε ένα βήμα παραπέρα και το τροποιούν αφαιρώντας στοιχεία απο το UI και σε συνδυασμό με λίγη Python μπορείς να το κάνεις να μοιάζει σαν μια διαφορετική εφαρμογή. Το Blender Media Viewer είναι η πρώτη από αυτές. Δεν βρήκα άλλη, αλλά κάτι μου λέει πως σύντομα θα υπάρξουν πολλές.

Διαβάστε περισσότερα για αυτήν την τεχνολογία εδώ:

4 «Μου αρέσει»

Καλημέρα @Asfodelus.
Υπάρχει και η λειτουργία IPTV player;

Μπορεί να μου αρέσει σαν αντικαταστάτης του Video Player, τουλάχιστον για την κύρια χρήση που του κάνω, αλλά δεν αντικαθιστά κάτι σαν το VLC ή κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Το ιδανικό σενάριο χρήσης του είναι για το τι φτιάχτηκε. Για να συζητήσει μια ομάδα μεταξύ της ή για τον πελάτη για κάποιο δημιουργικό Project. Μια αρχιτεκτονική παρουσίαση με σχέδια, renderings και βίντεο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα

1 «Μου αρέσει»

Ένας οδηγός για αρχάριους :

3 «Μου αρέσει»

Blender αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία ελεύθερα λογισμικά εφόσον είναι πολύ ικανό σε πολλαπλές λειτουργίες. Στο θέμα στην αρχή νόμιζα πως κατάφεραν να διαχωρίσουν το custom UI toolkit από την υπόλοιπη εφαρμογή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σε άλλα projects. Κάπως απογοητεύτηκα που δεν ήταν αυτό (το ωστόσο αρκετές φορές αποκαλούμενο αδύνατο εγχείρημα).

For this reason, a Blender App can bundle Blender and a small executable (e.g. {app_name.exe}) that will check for an //app/app.blendx file and run it with the Blender version included in the bundle.

Αυτό φέρνει λίγο σε Electron. Οπότε αν και το εκτελέσιμο είναι, το bundle δεν θα είναι τόσο “small”.

Για τις παρουσιάσεις σε lectures χρησιμοποιώ αυτό το emacs-mode μιας και όλες οι σημειώσεις μου είναι σε org mode. Αλλά τώρα που βλέπω ότι το blender ακολουθεί emacs philosophy θα το ψάξω καλύτερα :rofl: ! Ίσως μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα για το blender με hy αντι για python :thinking: