Backup solution για Ubuntu server 18.04

Καλησπέρα σας,
Εδώ και έναν χρόνο έχουμε στήσει και λειτουργούμε καθημερινά backup και VPN server σε ένα λογιστικό γραφείο, με Ubuntu server 18.04. Αυτή τη στιγμή (ναι, έναν χρόνο μετά, που βλέπετε το πρόβλημα :smile:) αναζητούμε μια λύση για backup του setup του server ανά τακτά χρονικά διαστήματα (όχι των περιεχομένων).

Κάποια πράγματα που θεωρώ ως απαραίτητα:

  • Αυτοματοποιημένο backup (ίσως με κάποιο cron job αφού λειτουργεί 24/7)
  • Θα ήθελα να γίνεται πλήρης κλωνοποίηση του server ώστε αμα σκάσει ο δίσκος ή κάτι άλλο να μπορούμε σχετικά άμεσα να αλλάξουμε τον δίσκο.
  • Backup είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό δίσκο (αν και φαντάζομαι αυτό θα είναι σχεδόν παρόμοιο).
  • Στα συν θα έβαζα και την ύπαρξη web interface ώστε να τα ρυθμίζω από εκεί αμα δεν παίζει όρεξη για ssh. Ήδη υπάρχει και ένα Webmin GUI.

Όποια πρόταση είναι ευπρόσδεκτη!

1 «Μου αρέσει»

Δεν είμαι σίγουρος κατά ποσό μπορεί να επιτευχθεί σε baremetal η αυτόματη κλονωποιηση με corn job.

Δες μήπως το υποστηρίζει το

Μια άλλη λύση είναι να μετατρέψετε τον server σε Virtual όποτε θα μπορείτε να τραβάτε snapshots και full image σε εξωτερικό μέσο

1 «Μου αρέσει»

Αυτο θα μπορούσε να είναι λύση αλλά θα το έβαζα ως last resort δεδομένου ότι δεν σκοπεύουμε να κλιμακωθούμε ιδιαίτερα και το μηχάνημα είναι αρκετά οριακά ήδη οπότε φοβάμαι κάπως τη μετάβαση σε VM.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω είναι ότι θα ήθελα να γίνεται όσο είμαι booted στο σύστημα.

Δες και το time shift :

https://wp.me/pq2ce-gNh

Στο οποίο μπορείς να ορίσεις τα snapshots να γίνονται αυτόματα και όποτε θες σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης

1 «Μου αρέσει»

Η λύση για το backup του server (και όχι των περιεχομένων) ξεκινά κατ’ άρχήν έχοντας εξοπλισμό για server και όχι κάποιο υπολογιστή. Δηλαδή θέλεις κάποιο σύστημα που να είναι σε rack να έχει διπλά swapable τροφοδοτικά, και δίσκο raid.

Έτσι θα μπορείς κατ’αρχήν να αλλάξεις ένα δίσκο ή ένα τροφοδοτικό, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί ο server καθόλου. Οι υπολογιστές αυτής της κατηγορίας περιέχουν web πρόσβαση μέσω ξεχωριστού network interface ακόμα και σε επίπεδο BIOS Setup.

Οι υπολογιστές αυτοί είναι πανάκριβοι, αλλά μπορείς να βρεις καλούς μεταχειρισμένους. Είχα πάρει ένα IBM SYSTEM x3650 7979 με 2x QUAD-CORE XEON E5430 8GB πριν λίγα χρόνια με ~150€. Για να καταλάβεις τι περίπου είναι αυτό

Αν έχεις εξασφαλισμένο το υλικό, θέλεις να βρεις ένα εύκολο τρόπο να μπορείς αν τα φτύσει τελείως να επαναφέρεις το μηχάνημα σε ένα έο υπολογιστή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Η λύση για αυτό δεν είναι μαι λύση για backup, αλλά μια λύση σε devops. Το λειτουργικό της μηχανής είναι αδιάφορο. Αυτά που θα τρέχει θα είναι σε μια εικονική μηχανή ή σε κάποιο container.

Τα devops scripts θα τα έχεις σε κάποιο git server και αν θέλεις να σκαλήσεις κάποια ρύθμιση, αυτή θα την κάνεις μόνο μέσω αυτών και θα ενημερώνεις. Αν το κάνεις αυτό η δημιουργία μιας μηχανής θα είναι υπόθεση 1-2 εντολών. Οπότε δεν θέλεις κάποιο backup.

Για την αποθήκευση των backup η λύση είναι μια, το S3 Glacier Storage της Amazon. Δεν τα θέλεις στον χώρο σου και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι φτηνότερο

Έχω ακούσει καλά λόγια για το bacula

αλλά, μεταξύ μας, δεν θα λάμβανα καθόλου υπόψην τα λεγόμενα μου. Για ένα λογιστικό γραφείο θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον έμπειρο επαγγελματία και όχι με κάποιον τυχαίο σε κάποιο τυχαίο φόρουμ.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την απάντηση. Γνωρίζω ότι υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται συγκεκριμένος εξοπλισμός, όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την κλίμακα μιας επιχείρισης αυτή τη στιγμή.

Η λύση με το raid είναι μια αρκετά καλή λύση οπότε και σκέφτομαι την μετάβαση σε κάτι τέτοιο ( υπάρχει εξοπλισμός που υποστηρίζει RAID ) αυτή τη στιγμή.

Το θέμα του hot plug δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αφού μπορούμε να ανεχτούμε down time για οποιαδήποτε αλλαγή.

Επίσης το timeshift το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν με αποτυχία αλλά θα το ξαναδοκιμάσω γιατί φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Για την αποθήκευση των backup μάλλον πρέπει να κοιτάξω προς τα εκεί που λετε.

OEM Setup + Clonezilla, Duplicity, rsync, tar, bacula