Αργό bootάρισμα

Καλημερα σας, ειχα την εκδοση 19 και εβαλα την εκδοση 20 cinnamon. Ομως ξαφνικα το φορτωμα των linux εγινε πολυ αργο. Εκει που ηθελα με τα 19 περιπου 10 δευτερολεπτα, τωρα μιλαμε για περιπου 30 δευτερολεπτα οπου σχεδον ολος ο χρονος ειναι στο σημειο που πρεπει να πατησω το Del για να μπω στα bios.

Ο υπολογιστης ειναι καθνουριος Amd 2700x, 16gb ram, σκληρος nvme

Σας ευχαριστω…

Δώσε το αποτέλεσματα των εντολών

systemd-analyze
systemd-analyze critical-chain

Η φόρτωση του όποιου λειτουργικού ξεκινάει λίγο μετά από αυτό το σημείο. Οπότε δεν φταίει το λειτουργικό δεν έχει καν ξεκινήσει. Εκτός αν κάτι στον τερματισμό δεν έγινε σωστά. Δοκίμασε πρώτα να βγάλεις τον υπολογιστή απο την πρίζα ή να κλείσεις το τροφοδοτικό για 5-10 λεπτά να δούμε αν φταίει αυτό.

2 Likes

Συνήθως όταν αργεί στο POST είναι γιατί δεν εντοπίζει γρήγορα συσκευές αποθήκευσης. Αν έχεις καρφωμένο εξωτερικό δίσκο ή flash Drive αφαίρεσε το.

1 Like

Δεν έχω κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκος ή κάποιο Flash Drive επάνω. Το έκλεισα και έβγαλα το τροφοδοτικό και 15 λεπτά περίπου αλλά κανένα αποτέλεσμα. Σε ότι έχει να κάνει με τις εντολές πήρα σας αποτέλεσμα:

Λίγο πριν το format, νομίζω βρήκα λύση. Μπήκα στα bios και άρχισα να ψάχνω, είδα πως για κάποιο λόγο σαν boot options είχε μέσα usb sticks που δεν είναι πάνω στον υπολογιστή μου, ανοιξα λοιπόν τα linux και πήγα στους σκληρούς δίσκους και είδα περίπου 7 usb και τα έβγαλα όλα. Τέλος είδα και ένα βίντεο με παρόμοιο πρόβλημα όπου εκεί είχε θέμα επειδή δεν είχε αλλάξει το uuid. Το τσέκαρα και αυτό και πλέον ανοίγει περίπου στα 15 δευτερόλεπτα. Πολύ καλύτερα από πριν.

Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

  1. Εάν τα 15 δευτερόλεπτα είναι κανονικά?
  2. Στο video με το uudi είδα πως άλλαζε και το swap file uudi, όμως εμένα δεβν υπάρχει τέτοιο partition. Χρειάζεται να φτιάξω και εάν ναι τι μέγεθος?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το swap file είναι file και όχι partition. Δεν κάνεις τίποτα.

Για τα 7 usb δεν κατάλαβα τίποτα. Αφού.

Μια χαρά boot τα 15.

Ερώτηση. Samba γιατί φορτώνεις;

Samba φορτώνω γιατί έχω Nas Server σπίτι και τον συνδέω με samba. Στο παρελθόν έβαζα και έβγαζα διάφορα usb sticks με αρχεία και για κάποιο λόγο τα βρήκα μέσα στο “disks”. Από εκέι τα έκανα τερματισμό.

Θυμάμαι στα Ubuntu έφτιαχνα Swap και για αυτό ρώτησα εάν χρειάζεται και εδώ. :-)

Φίλε μου δοκίμασε να αλλάξεις καλώδιο δικτύου. Βγάλε και το καλώδιο τελείως και δώσε την ίδια εντολή. Εχεις καρφωτη ip??