Archinstall σε VMware και μετά ML4W Hyprland dotfiles (2 parts)

Σε συζήτηση που είχαμε στο voice-channel στο telegram με τον συνφορουμίτη @Konstantinos με share screen σηκώσαμε κάποια ISO, και ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα video για να δείχνει πόσο εύκολο είναι πλέον να στηθεί ένα arch minimal installation και μετά να εγκατασταθούν τα ml4w hyprland dotfiles του Raabe

• Να σημειωθεί ότι στα παρακάτω βίντεο “έχει πέσει ψαλίδι” για να μην βλέπετε άδειες οθόνες κατά την λήψη, παρά μόνο τα σημεία που οδηγός ζητάει να επιλέξουμε κάτι κλπ. (προσπάθησα να κάνω και pause/play μουσική για πάρτη σας λέγω) :zany_face:

Οπότε παραθέτω το πρώτο Part, εγκατάσταση του Arch σε VM στο latest, και πλέον δωρεάν, VMware workstation, host OS είναι Nobara latest.

link to video #1

Σε δεύτερο χρόνο δείτε και (ψαλιδισμένο) την εγκατάσταση του πακέτου ml4w-hyprland αφού περαστεί πρώτα paru που είναι yay alternative (εγώ το προτιμώ)

link to video #2

Ελπίζω να βοηθήσει κάποιους να χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες για minimal installation, και για ml4w dot files, αλλά και για πως στήνεις ένα virtual machine με arch με χρήση του VMware.

Edit: περνάω και τις εντολές που χρησιμοποιήθηκαν

1. Μετά το boot του arch ISO
    ping gnu.org για να δούμε αν μιλάμε με internet και Ctrl+C το σταμάτησα στο βίντεο, θα μπορούσα να του δώσω ping gnu.org -c 2
  2. Εντολή archinstall και επιλογές για minimal installation (προσοχή στα partitions) και στο τέλος επιλογή Install και αναμονή
  3. Μετά με πέταξε μέσα σε chroot περιβάλλον του δίσκου που μόλις έγινε η εγκατάσταση και του έδωσα ένα update/upgrade με pacman -Syu και εγκατάσταση του cargo με pacman -S cargo που θα χρειαστεί γενικά.
  4. Μετά έκανα exit για να βγω από το chroot περιβάλλον και reboot για επανεκκίνηση
  5. Όταν ξεκίνησε το vm/υπολογιστής έδωσα το username + password μου και μπήκα μέσα
  6. Μετά δείχνω πως γίνεται εγκατάσταση των base-devel και του git διότι είναι χρήσιμα με την εντολή sudo pacman -S --needed base-devel git και πλέον με sudo διότι είμαστε με τον χρήστη μας μέσα, και το --needed για να φέρει τα απαραίτητα και όχι σκόρπια πακέτα
  7. Μετά ήθελα να δω λίγο fastfetch οπότε το τσίμπησα με την εντολή sudo pacman -S fastfetch και το είδαμε στο βίντεο

Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος και πάμε στο 2ο, όπου έχουμε

1. Εντολή για λήψη του paru διότι δε μου αρέσει “προσωπικά” το yay για λήψη μέσω git και να παραχθεί το πακέτο και να γίνει η εγκατάσταση, με τις εντολές
    git clone https://aur.archlinux.org/paru.git και μετά cd paru για να μπούμε τον φάκελο και μετά makepkg -i για να παραχθεί το πακέτο και να γίνει η εγκατάσταση
  2. Μετά από αρκετή ώρα τελείωσε το paru και έδωσα εντολή για λήψη και εγκατάσταση του πακέτου ml4w-hyprland με την παρακάτω εντολή paru -S ml4w-hyprland χωρίς sudo και ακολούθησα καταφατικά όλα τα βήματα με επιλογές μου.
  3. Όταν έγινε η λήψη έτρεξα την εντολή ml4w-hyprland-setup όπου ξεκίνησε να περνάει πακέτα που λείπουν από την εγκατάσταση Hyprland όπως portals και πολλά άλλα, και να ρυθμίζει σωστά τα dotfiles στα σημεία που πρέπει.
  4. Μετά την εγκατάσταση, ρωτάει αν θέλουμε να κάνουμε reboot, το κάνουμε και μετά από την επανεκκίνηση, συνδεόμαστε με username + password και μας βγάζει στο δικό μου παράδειγμα χωρίς greeter στο tty, είχα βάλει την επιλογή keep current setup διότι δεν ήθελα τον sddm καθόλου, οπότε..
  5. Με την εντολή Hyprland με κεφαλαίο Η άνοιξε το wlroots wayland session σηκώνοντας το Hyprland με τα σωστά Dotfiles.

Αυτά!

Ευγενική χορηγία φιλοξενίας των βίντεο από catbox.moe
Και Playlist από 80s/90s Japanese City Pop στο Spotify

Buy me a coffee :hot_beverage:

7 «Μου αρέσει»

Επίσημη ανακοίνωση της hyprland σχετικά με την απομάκρυνσή της από wlroots.
Good to know.

1 «Μου αρέσει»

Yes i know, αν κάποιος θέλει να σηκωθεί απευθείας στο προσεχές μέλλον ας βάλει ένα greeter, π.χ. sddm κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.

Πρωι πρωι καφε, μπαλκονι και ειχα live μεταδοση απο @SomniusX arch linux install δεν το περιμενα τοσο ευκολο…με εβαλες σε σκεψεις να κανω παλι format με Arch με hyprland , γαμωτο μολις τωρα εστρωσα το manjarο :grinning_face:

• Miki Matsubara ρε…man of culture :smiling_face_with_sunglasses:
1 «Μου αρέσει»

Τότε απλά μην το αλλάξεις!

Αλλά μπορείς να παίξεις σε ένα vm με το arch, δεν είναι βαρύ.

Ωραίος!!!

Ερώτηση: τα “base” & “base-devel” δεν παιρνιούνται ούτως ή άλλως με το minimal installation?

1 «Μου αρέσει»

Τα παίρνει, αλλά δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, επειδή διάλεξα minimal install, ήθελα να σιγουρευτώ για να γίνει σωστά το build, εξού και πριν τρέξω το OS ήμουν με chroot μέσα και πέρασα το cargo γιατί θα το ήθελα πιο κάτω

1 «Μου αρέσει»

Οκ κατάλαβα, γιατί το είχα δοκιμάσει το συγκεκριμένο setup πριν κάτι μήνες και με μπέρδεψε αυτό το σημείο γιατί δεν θυμόμουν λεπτομέρειες
Thanks!

1 «Μου αρέσει»

Soooooorry μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος.
Διαβάζεις εδώ

1 «Μου αρέσει»

Παιδιά να αναφέρω ότι το mylinuxforwork δεν είναι διαθέσιμο πλέον σε Aur παρά μέσω dotFiles Installer

Περισσότερα στο ml4w.com και μπορείτε να βρείτε το πακέτο στο Flathub