Αναβάθμιση απο legacy bios σε UEFI system

Σε μερικές μέρες πρόκειται να κάνω μια αναβάθμιση cpu-mobo-ram στο υπάρχον σύστημα το οποίο είναι 3ple boot με windows/archlinux/archcraft. To σύστημα αυτή τη στιγμή είναι με παλαιού τύπου Bios ενώ η νέα μητρική έρχεται με UEFI. Τα windows είναι σε δικό τους δίσκο ό οποίος δεν είναι gpt ενώ οι linux διανομές βρίσκονται σε gpt δίσκο. Η ερώτηση είναι αν και πως θα λειτουργήσουν τα υπάρχοντα λειτουργικά όπως είναι ή αν χρειάζονται επιμέρους ενέργειες με βασικό σκοπό την αποφυγή επανεγκατάστασης.

Τα 2 λινουξάκια αποκλείω το να μην μπουτάρουν (ειδικά απο την στιγμή που ο δίσκος είναι gpt), μόνο ερωτηματικό κατ’ εμε τα windows…

Υπάρχουν προγράμματα για τα windows όπως το aomei που γυρίζουν έναν δίσκο απο mbr σε gpt (όχι πάντα επιτυχημένα, εκτιμώ οτι την αντίστροφη διαδικασία την κάνουν καλύτερα) αλλά ο mbr διαμερισμός ίσως να μην είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό πρόβλημα, μετά απο αλλαγή μητρικής είναι ερωτηματικό το αν θα μπουτάρουν τα windows ούτως ή άλλως (μου έχουν τύχει μέσα στα χρόνια και τα δύο σενάρια, με επικρατέστερο το να μην τα καταφέρουν, στις νέες εκδόσεις 10/11 ίσως είναι διαφορετικά)…

1 «Μου αρέσει»

Όσον αφορά τα linux, είναι σε δίσκο gpt, αλλά χωρίς EFI boot διαμερισμά. Είχα δημιουργήσει ένα μικρό διαμέρισμα 64ΜΒ με σύστημα αρχειών grub2 core.img και flag bios_grub, ώστε να λειτουργήσει ο bios legacy grub σε gpt δίσκο. Γι’ αυτό δεν ξέρω αν θα μπουτάρουν αρχικά. Αν ναι, λογικά θα μπορέσω μετά να δημιουργήσω διαμέρισμα EFI και να κάνω εγκατάσταση του bootloader εκεί.
Όσον αφορά τα windows, δεν είχα πρόβλημα πριν αρκετά χρόνια με τα 10 όταν αναβάθμησα στην υπάρχουσα μητρική. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει κυρίως είναι να μπορώ να μπω στα λειτουργικά σε πρώτη φάση. Αν έχω πρόσβαση μπορώ να κάνω τις αλλαγές μετά μάλλον(για παράδειγμα να μετατρέψω το δίσκο των windows σε gpt από το archlinux). Απλά δεν ξέρω αν μπορούν να μπουτάρουν(ειδικά το archlinux που είναι και το βασικό μου λειτουργικό) χωρίς κάποια ρύθμιση αρχικά. Υποθέτω βέβαια ότι θα πρέπει να απενεργοποιηθεί το secure boot από το BIOS τουλάχιστον.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό αλλάζει κάπως τα δεδομένα, αλλά ακόμα κι έτσι με ένα boot repair live (που περιλαμβάνει και το gparted, εκτός απο το ομώνυμο εργαλείο) ή ακόμα και με ενα live usbάκι του mint που περιλαμβάνει και τα δύο αυτά εργαλεία, πιστεύω θα μπορέσεις εύκολα να αποκαταστήσεις οποιοδήποτε πρόβλημα… Στην τελική ένα EFI parition θες με το σωστό mount point (λογικά /boot/efi) και τα σωστά flags (λογικά boot, esp).

Εξακολουθώ να προβληματίζομαι περισσότερο για τα windows…

2 «Μου αρέσει»

Από μια μικρή αναζήτηση που έκανα, πρώτον, αν έχεις bitlocker πρέπει να το απενεργοποιήσεις.
Δεύτερον υπάρχει ο παρακάτω οδηγός:
https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10.
Όταν είχα dual boot τα windows 11 ξεκινούσαν κανονικά και δεν μου εμφανιζόταν η εκκίνηση των linux, εκτός αν άλλαζα τη σειρά των συστημάτων, από, ότι θυμάμαι.

3 «Μου αρέσει»