Αναβάθμιση απο legacy bios σε UEFI system

Σε μερικές μέρες πρόκειται να κάνω μια αναβάθμιση cpu-mobo-ram στο υπάρχον σύστημα το οποίο είναι 3ple boot με windows/archlinux/archcraft. To σύστημα αυτή τη στιγμή είναι με παλαιού τύπου Bios ενώ η νέα μητρική έρχεται με UEFI. Τα windows είναι σε δικό τους δίσκο ό οποίος δεν είναι gpt ενώ οι linux διανομές βρίσκονται σε gpt δίσκο. Η ερώτηση είναι αν και πως θα λειτουργήσουν τα υπάρχοντα λειτουργικά όπως είναι ή αν χρειάζονται επιμέρους ενέργειες με βασικό σκοπό την αποφυγή επανεγκατάστασης.

Τα 2 λινουξάκια αποκλείω το να μην μπουτάρουν (ειδικά απο την στιγμή που ο δίσκος είναι gpt), μόνο ερωτηματικό κατ’ εμε τα windows…

Υπάρχουν προγράμματα για τα windows όπως το aomei που γυρίζουν έναν δίσκο απο mbr σε gpt (όχι πάντα επιτυχημένα, εκτιμώ οτι την αντίστροφη διαδικασία την κάνουν καλύτερα) αλλά ο mbr διαμερισμός ίσως να μην είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό πρόβλημα, μετά απο αλλαγή μητρικής είναι ερωτηματικό το αν θα μπουτάρουν τα windows ούτως ή άλλως (μου έχουν τύχει μέσα στα χρόνια και τα δύο σενάρια, με επικρατέστερο το να μην τα καταφέρουν, στις νέες εκδόσεις 10/11 ίσως είναι διαφορετικά)…

1 «Μου αρέσει»

Όσον αφορά τα linux, είναι σε δίσκο gpt, αλλά χωρίς EFI boot διαμερισμά. Είχα δημιουργήσει ένα μικρό διαμέρισμα 64ΜΒ με σύστημα αρχειών grub2 core.img και flag bios_grub, ώστε να λειτουργήσει ο bios legacy grub σε gpt δίσκο. Γι’ αυτό δεν ξέρω αν θα μπουτάρουν αρχικά. Αν ναι, λογικά θα μπορέσω μετά να δημιουργήσω διαμέρισμα EFI και να κάνω εγκατάσταση του bootloader εκεί.
Όσον αφορά τα windows, δεν είχα πρόβλημα πριν αρκετά χρόνια με τα 10 όταν αναβάθμησα στην υπάρχουσα μητρική. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει κυρίως είναι να μπορώ να μπω στα λειτουργικά σε πρώτη φάση. Αν έχω πρόσβαση μπορώ να κάνω τις αλλαγές μετά μάλλον(για παράδειγμα να μετατρέψω το δίσκο των windows σε gpt από το archlinux). Απλά δεν ξέρω αν μπορούν να μπουτάρουν(ειδικά το archlinux που είναι και το βασικό μου λειτουργικό) χωρίς κάποια ρύθμιση αρχικά. Υποθέτω βέβαια ότι θα πρέπει να απενεργοποιηθεί το secure boot από το BIOS τουλάχιστον.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό αλλάζει κάπως τα δεδομένα, αλλά ακόμα κι έτσι με ένα boot repair live (που περιλαμβάνει και το gparted, εκτός απο το ομώνυμο εργαλείο) ή ακόμα και με ενα live usbάκι του mint που περιλαμβάνει και τα δύο αυτά εργαλεία, πιστεύω θα μπορέσεις εύκολα να αποκαταστήσεις οποιοδήποτε πρόβλημα… Στην τελική ένα EFI parition θες με το σωστό mount point (λογικά /boot/efi) και τα σωστά flags (λογικά boot, esp).

Εξακολουθώ να προβληματίζομαι περισσότερο για τα windows…

2 «Μου αρέσει»

Από μια μικρή αναζήτηση που έκανα, πρώτον, αν έχεις bitlocker πρέπει να το απενεργοποιήσεις.
Δεύτερον υπάρχει ο παρακάτω οδηγός:
https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10.
Όταν είχα dual boot τα windows 11 ξεκινούσαν κανονικά και δεν μου εμφανιζόταν η εκκίνηση των linux, εκτός αν άλλαζα τη σειρά των συστημάτων, από, ότι θυμάμαι.

3 «Μου αρέσει»

Επανέρχομαι μετά από αρκετό καιρό, μιας και σήμερα έκανα την αναβάθμιση τελικά(αφού λόγω προβληματος μητρικής επέστεψα την προηγούμενη παραγγελία). Παράλληλα είχα πρόβλημα και με έναν ssd, οπότε αναγκάστηκα να μεταφέρω τα λειτουργικά σε άλλο δίσκο.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν windows και archlinux βρίσκονται σε έναν ssd ο οποίος όμως είναι σε msdos και όχι σε gpt. Επίσης λόγω της αλλαγής ssd είχα θέμα με τον grub και τον εγκατέστησα τότε αναγκαστικά σε άλλο δίσκο(δυστυχώς δε θυμάμαι το λόγο, οπότε ίσως και να μπορώ να τον εγκαταστήσω στον ssd με τα λειτουργικά τώρα).
Μετά την αναβάθμιση μπήκα κανονικά στα λειτουργικά αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι ο δίσκος είναι σε msdos και κανένα απ’ τα λειτουργικά δεν είναι σε EFI. Πιθανόν να μπορώ να το κρατήσω έτσι αλλά προτιμώ να τα αλλάξω σε περίπτωση που μπορεί να γίνει χωρίς επανεγκαταστάσεις. Επίσης δεν έχω ίδεα τι γίνεται με το UEFI το secure boot κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο πρόβλημα να μπω στα λειτουργικά. Καμιά συμβουλή?

1 «Μου αρέσει»

If it works, don’t fix it.

2 «Μου αρέσει»

Επανέρχομαι και πάλι μετά τη μετατροπή. Νόμιζα ότι τα windows θα δημιουργήσουν πρόβλημα αλλά τελικά το πρόβλημα το έχω με τον grub και το archlinux.
Το πρόβλημα είναι το εξής:
Αφού έκανα και την εγκατάσταση του grub δε μπορώ να μπω σε κανένα λειτουργικό απ’ τον grub.
Συγκεκριμένα, στο BIOS έχει δημιουργηθεί μια καταχώρηση για το arch και μια για τον windows bootloader. Επιλέγοντας τη δεύτερη ως πρώτη συσκεύη boot, τα windows ξεκινούν κανονικά χωρίς πρόβλημα.
Όταν όμως επιλέγω το arch, φορτώνει ο grub αλλά σε χαμηλότερη ανάλυση από αυτή που έχει οριστεί στο grub.cfg και ότι και να επιλέξω, μόλις πατήσω το “enter” εμφανίζεται μια μαύρη οθόνη και κολλάει εκεί. Μόνο η επανεκκίνηση με το κουμπί του υπολογιστή είναι δυνατή.
Αν τώρα πατήσω F11 κατά την εκκίνηση και από το boot menu του BIOS επιλέξω το “arch” ή την default επιλογή(που επίσης είναι το arch), τότε εμφανίζεται ο grub κανονικά και λειτουργεί επίσης κανονικά. Το ίδιο συμβαίνει και αν μπω στο BIOS επιλέξω το “arch” στην ενότητα “Override” που έχει.
Τι μπορεί να φταίει?
Σημείωση: το secure boot είναι ανενεργό, καθώς και το fast boot

Δηλαδή αν επιλέξεις να μπεις από τον bootloader των windows, δεν μπορείς να μπεις στο Arch, ενώ αν επιλέξεις τον bootloader που έφτιαξες στο Arch, ξεκινάνε και τα δύο λειτουργικά κανονικά;
Γιατί αν είναι έτσι, μπορείς να αφήσεις τον bootloader τού Arch να κάνει παιχνίδι και να μην ασχοληθείς με τον άλλον.
Επί τη ευκαιρία, μία ερώτηση γιατί το ψάχνω και δεν βρίκω σαφή απάντηση:
Στη μετατροπή που έκανες, άλλαξαν κάποια στοιχεία των δίσκων (UUID π.χ.), με αποτέλεσμα άλλα να ψάχνει το /etc/fstab, και άλλα να δίνει η lsblk -f;

Όχι. Με τον bootloader του arch δεν μπαίνω πουθενά, αν εκκινήσει αυτόματα(από επανεκκίνηση ή εκκίνηση μετά από τερματισμό). Αν τον επιλέξω χειροκίνητα, είτε μπαίνοντας στο BIOS μέσω της λίστας “override” που έχει, είτε αν πατήσω το F11 και τον επιλέξω από το boot μενού του BIOS. Το μενού του grub εμφανίζεται σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά δεν είναι λειτουργικό όταν εκκινήσει αυτόματα.

  • Όχι με την μετατροπή δεν άλλαξε κανένα uuid.

Δηλαδή; Τι ακριβώς έκανες για να δουλέψει ο grub σε UEFI;
Εγκατέστησες έτσι ξερά grub;
Η εγκατάσταση της arch έχει esp;

Ξεκινάς από εδώ για αρχή. Οι οδηγίες είναι σαφείς για arch αλλά και windows.

Αν έχεις κάνει σωστά τα απαιτούμενα, τότε ο grub θα σου δώσει την επιλογή λειτουργικού.

Έχω την εντύπωση ότι δεν διάβασες τις απαντήσεις μου και κόλλησες σε μία πρόταση που από μόνη της οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα. Δεν έγραψα πουθενά ότι δε μπορώ να μπω σε κανένα λειτουργικό γενικά.
Όχι δεν εγκατέστησα ξερά τον grub(δεν τον εγκατέστησα καθόλου μιας και ήταν ήδη εγκατεστημένος και ρυθμισμένος). Δημιούργησα ένα διαμέρισμα esp, έκανα τη μετατροπή από το arch του δίσκου από mbr σε gpt, έκανα εκκίνηση από το μέσο εγκατάστασης των windows και έφτιαξα τον bootloader των windows. Αφού βεβαιώθηκα ότι η εκκίνηση των windows γινόταν κανονικά, έκανα εκκίνηση από το μέσο εγκατάστασης του arch, έκανα mount το διαμέρισμα EFI στο /boot/efi, έβαλα το διαμέρισμα στο fstab, εγκατέστησα το efibootmgr και τέλος έκανα την εγκατάσταση του grub με το grub-install η οποία δεν έβγαλε κάποιο σφάλμα και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Ξαναγράφω ότι μπορώ να μπω στα λειτουργικά χειροκίνητα, αυτόματα δεν μπαίνει.
αυτά βγάζει το efibootmgr -u:

BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002
Boot0000* Windows Boot Manager	HD(3,GPT,bd7694eb-318c-41ae-b1f7-6c871722115e,0x16787000,0x200000)/\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI䥗䑎坏S
Boot0001* arch	HD(3,GPT,bd7694eb-318c-41ae-b1f7-6c871722115e,0x16787000,0x200000)/\EFI\ARCH\GRUBX64.EFI
Boot0002* Hard Drive	BBS(HD,,0x0)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Τελικά βρήκα τι έφταιγε. Στον grub, που ήδη τον χρησιμοποιούσα πριν τη μετατροπή, είχα φτιάξει ένα θέμα το οποίο φαίνεται ότι τελικά ήταν το πρόβλημα. Μόλις το έβγαλα και ενημέρωσα τον grub λειτούργησε κανονικά. Δε νομίζω να φταίει το συγκεκριμένο θέμα, μιας και ήταν επεξεργασία ενός ήδη υπάρχοντος, αλλά ίσως κάτι σε σχέση με το BIOS και την ανάλυση οθόνης, μιας και όπως έγραψα παραπάνω, μόνο όταν φόρτωνε αυτόματα παρουσιαζόταν το πρόβλημα, διαφορετικά λειτουργούσε κανονικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2:
Αφού κατάλαβα τι φταίει το έψαξα λίγο περισσότερο και βρήκα κάποια παρόμοια θέματα, και μια λύση την οποία είχα σκεφτεί αλλά παρέλειψα να τη δοκιμάσω αφού νόμιζα ότι αλλού ήταν το πρόβλημα.
Αυτό λοιπόν που χρειαζόταν ήταν απλά η γραμμη:
GRUB_GFX_MODE στο αρχείο διαμόρφωσης του grub να αλλάξει από το “auto” που ήταν σε:

GRUB_GFXMODE=1920x1080x32

που είναι η ανάλυση της οθόνης μου.
Το βάζω λοιπόν εδώ κι αυτό σε περίπτωση που φανεί χρήσιμο.

4 «Μου αρέσει»

Τέλος καλό, όλα καλά.

Side note, αφού χρησιμοποείς και arch.
Το τελευταίο σου post είναι αυτό που χρειάζεται ως minimum για να μπει κάποιος στη διαδικασία να προτείνει.

Χαίρομαι ειλικρινά που ξεπεράστηκε το πρόβλημα.
Καλορίζικο το καινούργιο setup :clap:

3 «Μου αρέσει»