Αναβάθμιση από HDD σε SSD

Καλησπέρα. Έχω επιτραπέζιο υπολογιστή (uefi bios) με Linux Mint 19.3 xfce. Υπάρχουν 2 σκληροί δίσκοι HDD με GPT partioning (1TB για λειτουργικό και αποθηκευτικό χώρο και 250GB για backup). Η διαμόρφωση του βασικού δίσκου είναι:

Σκέφτομαι για αγορά M2 SSD (SATA ή NVME) 120-128 GB και μεταφορά του λειτουργικού σε αυτόν, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  1. Τοποθέτηση νέου δίσκου
  2. Εκκίνηση υπολογιστή με Gparted Live
  3. Διαμόρφωση νέου δίσκου για GPT partioning
  4. Αντιγραφή sda1 και επικόλληση στο κενό χώρο του νέου δίσκου
  5. Αντιγραφή sda2, επικόλληση στο νέο δίσκο και αύξηση μεγέθους
  6. Αντιγραφή sda3 και επικόλληση στο νέο δίσκο
  7. Διαγραφή των sda1, sda2, sda3 από τον HDD
  8. Επανεκκίνηση υπολογιστή
  9. Ρύθμιση boot priority στο uefi bios για νέο δίσκο

Θα δουλέψει;

Μαλλον δεν θα δουλεψει.

Μπορεις να κανεις μια προσπαθεια με το clonezilla η και το gparted (απλα δεν το εχω δουλεψει) αλλα επειδη η γεωμετρια του hdd δεν εχει καμια σχεση με του ssd μαλλον θα κανεις μια τρυπα στο νερο. Το δευτερο ειναι οτι θα χασεις σιγουρα επιδοσεις μιας και ολο το συστημα φανταζεται hdd

Τελος μια παρατηρηση. Ειπες εχεις εναν 250 για backup. Για καποιο λογο στο screenshot που εστειλες βλεπω 111 αδιαθετα.
Και μια δευτερη, αφου θα παρεις μικρο ssd γιατι δεν βαζεις το /home σε εναν hdd?

Πολύ ποιο απλό και ασφαλής τρόπος

  1. Χρήση του εργαλείου Mint Backup για να κρατήσουμε μια λίστα με το τι έχει εγκατασταθεί στο παλιό λειτουργικό. Αν έχουμε PPA σημείωση τους σε ένα κομμάτι χαρτί ή δημιουργία αντιγράφου του ‘/etc/apt/source.list.d/’.

  2. Εγκατάσταση στον νέο δίσκο απο κάποιο live usb ο παλιός δίσκος μπορεί να μην είναι καν συνδεμένος.

  3. Προσθήκη των PPA, επαναφορά του εγκατεστημένου λογισμικού.

  4. Μεταφορά αρχείων και ρυθμίσεων χρήστη με κάποιο rsync (gui).

Η μέθοδος που προτείνεις θα δουλέψει αν ξέρεις τι κάνεις, αλλά είναι επιρρεπής σε λάθη και θα πάρει και τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο.

Στον δίσκο του 1ΤΒ όντως υπάρχουν αδιάθετα 113GB. Είναι τεράστιος ο χώρος του δίσκου. Το /home το αφήνω στον HDD.

Ξέρω ότι το καλύτερο είναι η νέα εγκατάσταση, αλλά τη θεωρώ περισσότερο χρονοβόρα και θέλω να το αποφύγω.
Προφανώς εννοείς ότι η διαδικασία αντιγραφής των partitions από τον έναν δίσκο στον άλλο με το gparted είναι επιρρεπής σε λάθη, χωρίς να ξέρουμε στο τέλος αν η διαδικασία ολοκληρώθηκε σωστά; Το ίδιο πιστεύεις ισχύει εάν γίνει με τη χρήση του clonezilla;

αναρωτιεμαι αν αυτο εδω → https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=262383 εχει αρκετη σχεση με την περιπτωση σου. Παρε καμια γνωμη και απο άλλον πρωτα…

Όταν κάνεις copy-paste ενός partition με το gparted, μεταφέρονται όλες οι πληροφορίες του partition συμπεριλαμβανομένου του UUID. Γι’ αυτό έγραψα για διαγραφή των παλιών partitions (sda1, sda2, sda3) πριν την επανεκκίνηση, για να μην υπάρχουν διενέξεις (διαφορετικά partitions με ίδιο UUID).

Επειδή έχω κάνει μερικές φορές τη διαδικασία, από τη στιγμή που τα διαμερίσματα συνολικά δεν είναι μεγαλύτερα από τη χωρητικότητα του νέου δίσκου δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με το gparted. Από τη στιγμή που έχεις χώρο μάλιστα, για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείς να πάρεις ένα backup της υπάρχουσας εγκατάστασης με το timeshift, οπότε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, μπορείς από το live περιβάλλον να κάνεις επαναφορά του με το timeshift στο νέο διαμέρισμα.

Εννοείς να χρησιμοποιήσω το timeshift για αντιγραφή του συστήματος στο νέο δίσκο; Είναι μία από τις λύσεις που έχω διαβάσει σε ξένο forum (μεταξύ πολλών άλλων).

Κι αυτό μπορεί να γίνει μάλλον, αλλά αυτό που εννοώ είναι να έχεις ένα αντίγραφο μέσω του timeshift στον HDD, έτσι ώστε, αν δεν πάει κάτι καλά(που δεν το νομίζω), να μπορείς να επαναφέρεις την εγκατάστασή σου με αυτό τον τρόπο.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Έκανα πρόσφατα παραπλήσια διαδικασία στοv υπολογιστή του σπιτιού.

Στο περιγράφω χοντρικά

  • Φτιάχνεις τα partition στον νέο δίσκο
  • Boot σε live CD της επιλογής σου
  • Τερματικό και
cp -a /source /dest

στο νέο δίσκο σε όσα partition μεταφέρεις

  • Αλλαγή στα UUID στο /etc/fstab στο νέο δίσκο
  • Εγκατάσταση grub στο νέο δίσκο ( χρησιμοποίησα το boot-repair )
  • Boot απο νέο δίσκο