Αλλαγή συμπεριφοράς του gtk file chooser

Εδώ και 1-2 εβδομάδες έχει αλλάξει η συμπεριφορά του popup παραθύρου για αποθήκευση αρχείου. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται και είναι αρκετά ενοχλητικά είναι δύο:

  1. Όταν ανοίγει το παράθυρο αυτό και επιλέγω φάκελο για την αποθήκευση του αρχείου το κουμπί αποθήκευσης “save” είναι απενεργοποιημένο. Ο μόνος τρόπος παράκαμψης είναι να επιλέξω το φάκελο, χωρίς να τον ανοίξω. Τότε πατώντας το “save” το οποίο έτσι είναι ενεργό, ανοίγει και πάλι ο φάκελος και εμφανίζονται τα περιεχόμενά του και το κουμπί “save” είναι και πάλι ενεργό.
  2. Δε γίνεται αποθήκευση αρχείου πουθενά εκτός από το φάκελο “Λήψεις”, ακόμη και σε φακέλους που μου ανήκουν και μέχρι πριν γίνοταν κανονικά, χωρίς να εμφανίζεται κάποιο σφάλμα ή μήνυμα. Δε νομίζω ότι είναι θέμα του browser, μιας και η συμπεριφορά είναι ίδια σε firefox, librewolf και chromium που δοκίμασα.

Σου το κάνει σε όλα τα προγράμματα; Μήπως τρέχεις κάποιο flatpak ;

Όχι, είναι εγκατεστημένο κανονικά απ’ τα πακέτα. Το ίδιο και οι browsers. Δεν έχω καθόλου flatpack. Αυτό με το save, τώρα που το δοκίμασα πάλι δεν το κάνει. Πάντως το έκανε συνεχώς μέχρι χθες. Μάλλον από κάποια ενημέρωση προέκυψε, αλλά δεν ξέρω ποιο πακέτο το περιλαμβάνει ούτε αν ο διάλογος αυτός είναι gtk3 ή gtk4. Υπάρχει τρόπος να το αλλάξω ώστε να ανοίγει ο gtk3(αν υποθέσουμε ότι ανοίγει ο gtk4 και έχει πρόβλημα) ή αυτός του kde?
EDIT:
Φαίνεται πως ο διάλογος είναι του gtk4. Δοκίμασα να αποθηκεύσω κάτι από έναν επεξεργαστή κειμένου και εκεί ο διάλογος είναι λίγο διαφορετικός και με ελληνικά. Αυτός που έχει πρόβλημα έχει mixed αγγλικά/ελληνικά, οπότε υποθέτω είναι gtk4. Το θέμα είναι ότι το gtk4 δεν αφαιρείται λόγω εξαρτήσεων.

Το τι θα χρησιμοποιεί κάθε πρόγραμμα εξαρτάτε από τις βιβλιοθήκες που χρησιμοποιεί. Αν κάτι χρησιμοποιεί gtk3 ή gtk4 ή Qt θα έχει ελαφρά διαφορετικούς διαλόγους. Και δεν μπορείς να το αλλάξεις ακόμα και αν κάνεις με το χέρι compile.

Ένας τρόπος για να δεις τι βιβλιοθήκες ακριβώς χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα περιγράφετε εδώ:

Με το libtree δε βρήκα κάποια αναφορά για την έκδοση του gtk, αλλά δοκίμασα να υποβαθμίσω το gtk4 στην έκδοση 1.4.6.2-2 από την 1.4.6.3-1 που ήταν και φαίνεται ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Με την υποβάθμιση άλλαξε λίγο η συμπεριφορά. Δηλαδή γίνεται επιτυχής η αποθήκευση αν δεν αλλάξω φάκελο και απλά πατήσω “save”, παρότι ο φάκελος είναι σε άλλο δίσκο. Αν όμως επιχειρήσω να αλλάξω φάκελο, τότε δεν αποθηκεύεται το αρχείο ακόμη και αν τελικά καταλήξω στον ίδιο φάκελο. Επίσης επανήλθε το πρόβλημα με το απενεργοποιημένο κουμπί “save”.