Αδυναμία σύνδεσης σε ubuntu server μεσω ssh

Γενικά δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με δίκτυα αλλά έχω ένα δεύτερο pc στο οποίο έχω εδώ και μερικά χρόνια εγκαταστήσει και ρυθμίσει το ubuntu server. Αυτό το pc δεν είναι συνεχώς ενεργό, αλλά ανά περιόδους το ανοίγω για μεταφορά αρχείων κυρίως αλλά και κάποιες φορές για video stream. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές φορές δεν μπορώ να συνδεθώ από το archlinux μέσω ssh ή sftp(έχω μια συντόμευση στον nemo). Συνήθως επανέρχεται με αποσύνδεση/επανασύνδεση του wifi usb adapter ή επανεκκίνηση. Τελευταία το πρώτο σπάνια λειτουργεί και χρειάζεται πάνω από μία επανεκκινήσεις. Επειδή έχει αρχίσει και είναι συχνό το φαινόμενο και αρκετά ενοχλητικό μήπως έχει κανείς ιδέα τι φταίει και πως μπορεί να διορθωθεί?
To σφάλμα που εμφανίζεται είναι : no route to host
[UPDATE] Μερικές πληροφορίες ακόμη:
Μετά την ανάρτηση του θέματος έτρεξα 2 φορές “systemctl restart ssh”, αλλά αφού ξαναδοκίμασα να συνδεθώ μετά από την εντολή κάθε φορά, και πάλι είχα το παραπάνω σφάλμα. Χωρίς να κάνω κάποια άλλη ενέργεια δοκίμασα ξανά μόλις τώρα και συνδέθηκε κανονικά.

Από οτι φαίνεται, το δεύτερο pc πέρνει διαφορετική διεύθυνση μέσα στο δίκτυο και όταν πάει να γίνει η σύνδεση δεν το βρίσκει. Όταν τυχαίνει να συνδεθεί, είναι επειδή τυχαίνει να πάρει πάλι τη διεύθυνση που είχε «μάθει».

Δε νομίζω ότι είναι αυτό γιατί έτρεξα την εντολη “ip address” στο 2o pc(με το ubuntu server) και επιβεβαίωσα ότι έχει την ίδια διεύθυνση με αυτή που χρησιμοποιώ για να συνδεθώ από το 1ο. Άλλωστε(αν και δε θυμάμαι με βεβαιότητα μιας και το είχα ρυθμίσει 2 χρόνια πριν) νομίζω ότι του έχω ορίσει σταθερή IP.

To πλέον πιθανό είναι να μην είναι σταθερή η IP. Μπορείς να δοκιμάσεις με τις εντολές ping να δεις αν μπορείς να το δεις κατ αρχήν.

  ping 192.168.2.2
PING 192.168.2.2 (192.168.2.2) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.2.2: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.629 ms
64 bytes from 192.168.2.2: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.616 ms
^C
--- 192.168.2.2 ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 1022ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.616/0.622/0.629/0.006 ms

Άλλες χρήσιμες εντολές είναι οι tracepath και traceroute που σου δείχνουν τη διαδρομή που ακολουθεί για να συνδεθεί.

  traceroute pihole.lan
traceroute to pihole.lan (192.168.2.10), 64 hops max
  1   192.168.2.10  0.354ms  0.328ms  0.307ms 

Μόλις τον άνοιξα και συνδέθηκε χωρίς πρόβλημα, οπότε δεν έχει νόημα να τρέξω τις εντολές τώρα. Όσον αφορά την ip πως την κάνω σταθερή στο ubuntu server(δεν έχει γραφικό περιβάλλον)?
UPDATE:
Άκυρο το παραπάνω. Βρήκα έναν οδηγό για στατική ip για ubuntu 22.04 και τελικά είχα ήδη ορίσει στατική ip στο αρχείο yaml.

Για πρώτη φορά σύνδεση σε Ubuntu server με ssh υπάρχουν πολλοί οδηγοί. Ένας από αυτούς είναι και ο παρακάτω:
https://phoenixnap.com/kb/generate-setup-ssh-key-ubuntu

1 «Μου αρέσει»

Ο καλύτερος τρόπος να θέσεις μια σταθερή διεύθυνση είναι μέσα απο τις ρυθμίσεις για το DHCP του ρούτερ. Αν ρυθμίσεις στατική IP μέσα απο τον λειτουργικό αυτή θα πρέπει αν είναι έξω από το εύρος των ρυθμίσεων που παρέχει το ρούτερ. Αν έχεις δυο DHCP servers το δίκτυο είναι σημαντικό να δίνουν διαφορετικά εύρη διευθύνσεων.

Για παράδειγμα, στο σπίτι έχω το εύρος 201…251 σαν δυναμικές διευθύνσεις

Όλες οι συσκευές έχουν στη συνέχεια μια σταθερή διεύθυνση έξω από αυτό το εύρος

Χρησιμοποιώ το PiHole σαν DHCP server και έχω απενεργοποιήσει το DHCP από τον ρούτερ. Ο συγκεκριμένος που έχω μπορεί να κάνει και DHCP relay αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αν το είχα ενεργό θα φρόντιζα να είχα άλλες διευθύνσεις.

Αν τώρα βάλεις μια στατική διεύθυνση μέσα το εύρος που παρέχει ο DHCP και αυτός δώσει την διεύθυνση αυτή κάπου αλλού θα έχεις διένεξη και μόνο ένας από του υπολογιστές θα μπορεί να δεί το δίκτυο.

ΥΓ: Για όσους δεν ξέρουν η υπηρεσία DHCP παρέχει πληροφορίες δικτύωσης και διευθύνσεις σε υπολογιστές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Για παράδειγμα, το κινητό κάποιου επισκέπτη στο σπίτι.

2 «Μου αρέσει»