Προαιρετικές εξαρτήσεις στο virtualbox

εγκαθιστώντας virtualbox 6.1.16 (official) σε native (laptop) manjaro 20.1.2 μου αναφέρει στα optional dependencies τις επιλογές:
. vde2: virtual distributed ethernet support,
. virtualbox-guest-iso: guest addition cd image,
. ext-vnc server support,
. κι sdk developer kit.

  1. χρειάζομαι eth.sup για να παίρνει η εικ.μηχ. internet?
  2. με οποιαδήποτε επιλογή μου στην επόμενη λίστα επιλογών, επιστρέφει πάντα: failed to syncronize databases…

(11 επιλογές τύπου:
linux414-virtualbox-host-modules 6.1.16-4 extra
linux419-virtualbox-host-modules 6.1.16-5 extra
linux44-virtualbox-host-modules 6.1.16-3 extra κτλ…)

μετά error-close, συνεχίζει για επιβεβαίωση install, συμπεριλαμβάνοντας τις επιλογές μου πχ για ethernet support & ότι από παραπάνω λίστα linux-κάτι τυχόν έδωσα… (το ίδιο συμβαίνει ασχέτως επιλογής).

ποιά επιλογή της λίστας χρειάζομαι και γιατί, pls?

καλό βράδυ :)

edit: Δες https://wiki.manjaro.org/index.php/VirtualBox για το Manjaro.

Αυτήν την στιγμή σε Arch,
το vde2 το έχω εγκατεστημένο αλλά όχι επειδή το σκέφτηκα, επειδή ήταν εξάρτηση στο qemu, οπότε δεν ξέρω αλλά βάλε το να το έχεις.
το virtualbox-guest-iso δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να μπορείς να κάνεις μερικά καλά πχ να αλλάξεις ανάλυση παραθύρου ή να έχεις κοινό φάκελο ανάμεσα στο σύστημα και την εικονική μηχανή. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σχέση με το πρόβλημα και το εγκαθιστάς όποτε θες.
τα άλλα δύο δεν τα έχω άρα δεν χρειάζονται.

Τώρα σχετικά με την υποστήριξη για τον πυρήνα Linux ελπίζω θα το δω αύριο γιατί είναι διαφορετικό το Manjaro από το Arch, αλλά γενικά χρειάζεσαι linux-headers και virtualbox-host-dkms.

θα είναι χρήσιμο να δώσεις μερικά στοιχεία, όπως τι πυρήνα τρέχεις

uname -a

και ποιους πυρήνες έχεις εγκατεστημένους

mhwd-kernel -li

Επίσης κάνε την εγκατάσταση από το τερματικό

sudo pacman -S virtualbox

ώστε να μπορείς να κάνεις κόπυ-πέϊστ από το τερματικό εδώ.

Σημαντικό: να έχεις πάντα ενημερωμένο σύστημα για να εγκαταστήσεις πράγματα, αλλιώς μη κάνεις καν το κόπο να αναρωτηθείς γιατί αρνούνται να γίνουν.

edit: Κοίταξα στο manjaro
όχι δεν χρειάζεται το vde2 για να έχεις δίκτυο.
δεν χρειάζεται ούτε το virtualbox-host-dkms

πρέπει να εγκαταστήσεις απλώς τα αντίστοιχα host-modules για τούς πυρήνες σου.
Δηλαδή

sudo pacman -Syu virtualbox linux54-virtualbox-host-modules

και βάλε και όποια άλλα έχεις σύμφωνα με τούς πυρήνες σου. Βλέπεις ποιους πυρήνες έχεις με την εντολή

mhwd-kernel -li
2 «Μου αρέσει»

@lucinos (μικρό όνομα?) ευχαριστώ ΠΟΛΥ, φίλε! :)

ήταν ήδη updated αλλά δεν γνώριζα την ανάγκη προσδιορισμού πυρήνα (σλόουλι ξυπνάω). επιλέγωντας σωστά (58) από gui, δεν γύρισε db-error κι όλα κύλησαν. μετά uninst από gui και reinst by cli, για practice. (παράλληλα λύθηκαν κ κάτι άλλα ψιλά, οπότε μαθαίνω).

kernel 5.8.18-1 (linux58)
installed by official reps:
oracle vm virtualbox 6.1.16-1 (37MB)
linux58-virtualbox-host-modules 6.1.16-3 (187kB)
virtualbox-guest-iso 6.1.16-1 (44MB)

btw, γενικές ερωτήσεις (μπορώ εδώ?) :

  1. για manjaro γενικά ρωτάω εδώ μέσα? στο arch section, σωστά? (δεν ξεχνώ ότι υπάρχει αφιερωμένο forum)
  2. όταν στις εξαρτήσεις virtualbox εμφανίζει (gui:pamac) στο τέλος "replaces: <τάδε-file> & conficts with: <το ίδιο τάδε-file>, σημαίνει ότι έχει ήδη αντικαταστήσει κάτι κι όχι ότι μου παρέχει ενημέρωση για τυχόν μελλοντικό πρόβλημα, σωστά?
  3. όταν εμφανίζει (pamac) ορφανά αρχεία τα σβήνω υποθέτωντας πως όντως είναι ασφαλές, να τ’ αφήνω να υπάρχουν για περισσ.ασφάλεια?
  4. όταν εγκαθιστώ (cli:pacman) και δεν ερωτώμαι πχ για host-modules, τι περνάει μόνο του και πως θα γνωρίζω τι extra τυχόν χρειάζεται κάθε πρόγραμμα?
  5. πως μπορώ σε manjaro να έχω παλαιότερες εκδόσεις (πχ thunderbird 68) μόνο ή και ταυτόχρονα με 78? μήπως (ενδιαφέρει το συγκ πρόγραμμα) το μπορώ ευκολότερα σε mx (λόγω semi κι όχι rolling)? πχ σε fixed (zorin, mint) μου επέτρεπε
  6. πως παγώνω ανανεώσεις συγκεκρ προγράμματος? γενικά αντενδείκνυται?
  7. δεν μπορώ ούτε σαν admin να δω αρχεία (άλλου) user, σε lnx? τι χρειάζεται (προς αποφυγή switch?)
  8. συγκεκριμένα, το virtualbox θέλει να δημιουργήσει μέσα στον home μου αλλά τότε οι άλλοι χρήστες δεν θα βλέπουν το vm. ποια είναι η τακτική για κοινοχρησία: κοινό σημείο δίσκου?
  9. σε win μου έδινα απλό χρήστη για καθημερινή χρήση για προστασία σε ιό κτλ, ενώ ο admin είχε πλήρη πρόσβαση. εδώ, να κάνω το ίδιο ή να παίζω σε admin αφού υπάρχει ο superuser?
  10. μετά την εγκατάσταση (native, full disk), μπορώ να κρυπτογραφήσω το δίσκο ή έπρεπε κατά τη διάρκεια? μπορώ και μόνο κάποιο user-(home)folder, αντί όλον?

(αρκεστείτε σε γενικές κατευθύνσεις pls, μην σας παιδέψω για ολοκληρωμένες εξηγήσεις εδώ (θ’ ανοίξω αφιερωμένο θέμα αν χρειαστεί). ε, κ πείτε μου μόλις αγαναΧτίσετε… :D )

Δες τις εκδόσεις στην βικιπαίδεια. Linux kernel version history - Wikipedia

Γενικά θες να τρέχεις την πράσινη και να έχεις εγκατεστημένη και μία ή περισσότερες κίτρινες (lts εκδόσεις) Το manjaro έχει γραφικό τρόπο να το κάνεις ή αλλιώς cli με την εντολή mhwd-kernel.
Αν έχεις intel/amd γραφικά πήγαινε στον πυρήνα 5.9. Αν έχεις nvidia γύρνα στον 5.4.

Να σού απαντήσει κάποιος άλλος, εγώ θεωρώ γενικότερα λάθος τις υποκατηγορίες για διανομές.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα γίνει ενημέρωση και να αφήσει conflict. Είτε δεν θα γίνει καθόλου η πράξη είτε θα κάνει τις απαραίτητες αντικαταστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι σημαίνει για τον pamac «ορφανά». (δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ποτέ) Σίγουρα όμως για να στο βγάζει είναι τουλάχιστον ασφαλές να τα σβήνεις. (εννοώ ασφαλές από pamac/pacman, να σβήνεις αρχεία στο σύστημα με rm προφανώς ΔΕΝ είναι ασφαλές)

ο pacman δεν είναι λιγότερο αυτόματος επειδή είναι γραμμή εντολών. Κάνει τα ίδια εξίσου αυτόματα. Οι αναγκαίες εξαρτήσεις θα βρεθούν και θα εγκατασταθούν. Για τις optional μπορεί να σε ρωτήσει ή όχι ανάλογα πώς είναι ρυθμισμένος.

Δεν ξέρω από pamac/gui αλλά από cli μπορείς να δεις πληροφορίες ενός πακέτου πχ virtualbox με

pacman -Qi virtualbox

Υπάρχουν τρόποι αλλά γενικά δεν θες να το κάνεις. Αντενδείκνυται.

Δεν χρησιμοποιώ thunderbird και δεν ξέρω την φάση 68vs78 αλλά βλέπω πως στα αποθετήρια έχει την έκδοση 68.

Σε κάθε περίπτωση ο κανόνας είναι ότι εγκαθιστάς κάτι στο σύστημα γιατί θέλεις να ενημερώνεται με το σύστημα. Αν δεν θέλεις να ενημερώνεται με το σύστημα, τότε δεν θέλεις να το εγκαταστήσεις στο σύστημα.

Και σε αυτό το σημείο θα σού πω ένα μυστικό που φαίνεται δεν το ξέρουν στο κόσμο τού λίνουξ. Δεν χρειάζεται να εγκαθιστάς την κάθε βλακεία εφαρμογή στο σύστημα. Ειδικά για τον thunderbird επειδή φαίνεται δεν είναι εντελώς ηλίθιοι σού δίνουν στο site κανονικό tar αρχείο.
Πηγαίνεις λοιπόν στην σελίδα τους Thunderbird — Free Your Inbox. — Thunderbird και πατάς στο FREE DOWNLOAD. Και όπως το βλέπω τώρα κατεβαίνει ένα γλυκούλικο thunderbird-78.5.0.tar.bz2 αρχείο.
Το κάνεις extract (δεξί κλικ και είτε επιλέγεις extract είτε το ανοίγεις με την εφαρμογή Ark, είτε από cli με την εντολή tar) Στον φάκελο που θες (σε χώρο χρήστη όχι στο σύστημα) Και έχεις έναν ωραιότατο φάκελο με όλα τα αρχεία τής εφαρμογής. Μέσα σε αυτόν υπάρχει εκτελλέσιμο αρχείο thunderbird
πηγαίνεις με cli στον φάκελο και το τρέχεις με την εντολή

./thunderbird

Το ./ σημαίνει να τρέξει αυτό που βρίσκεται στον τρέχοντα φάκελο.
Εναλλακτικά για να τρέχει από το γραφικό περιβάλλον μπορεί να φτιαχτεί ένα αρχείο thunderbird.desktop κάποιοι ακόμα πιο μάγκες πχ αν κατεβάσεις τον tor-browser το έχουν έτοιμο.

Και όλο αυτό χωρίς να αγγίξεις καθόλου το σύστημα και χωρίς να έχει καμμία σημασία η διανομή. (θα πρέπει να έχεις βέβαια τις αντίστοιχες εξαρτήσεις αλλά σε manjaro σίγουρα απλά τις έχεις, αυτό δεν αναιρεί ότι δεν έχει σημασία η διανομή, αν λείπουν είναι το αντίστοιχο με το να λείπουν αρχεία DLL στα windows)

Φυσικά και μπορείς σαν admin να κάνεις τα πάντα. Αλλά δεν είναι ευγενικό. Αν θες να βλέπουν οι χρήστες τα αρχεία και τούς φακέλους απλά φτιάξε τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Απλά φτιάξε τα αντίστοιχα δικαιώματα (ανάγνωσης/εγγραφής/εκτέλεσης) στούς αντίστοιχους φακέλους και αρχεία. Αν θες βοήθεια άνοιξε άλλο θέμα.

Επίσης να ανοίξεις άλλο θέμα ειδικά για αυτό.

3 «Μου αρέσει»

…με παντρεύεσαι? πες ναι και θα τηνΕ χωρίσω… :P

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ!! ;)

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.