Ποιο light Linux τρέχει σε Pentium II (Deschutes) + 64Mb Ram

Καλησπέρα σας. Χαίρομαι που σας βρίσκω., αν και είμαι Linux-ας από επιλογή εδώ και 12 περίπου χρόνια, δεν είχα γνώση για το συγκεκρμένο forum.
Για να μη μακρυγορώ, θέλω να ολοκληρώσω ένα vintage project με ένα αρχαίο Pentium II Pc, που θα το χαρίσω σε μια φίλη για ν´ ασχολούνται τα παιδιά της (όχι gaming).
Το Pc, είναι πλήρως λειτουργικό - τρέχει αυτή τη στιγμή Win98 - και έχει 64Mb RAM και 8Mb AGP graphics card.
Θέλω την γνώμη σας, για μια light Linux διανομή, που να τρέχει στα 64Mb RAM ( αν βρω μνήμη σε καλή τιμή θα προσθέσω), ώστε το Pc, να μπορεί να λειτουργήσει ως εξης:
α. Να μπορεί να γράψει απλό κείμενο σε κειμενογράφο στα ελληνικά/αγγλικά.
β. Να μπορεί να τρέξει κάποια python εφαρμογή, όπως Scratch / Blocky, τοπικά ή online.
γ. Περιστασιακά να κάνει λίγο browsing - λήψη email.

Θα προτιμούσα, κάποια linux διανομή 32Βit- αν υπάρχει ακόμη - με γραφικό περιβάλλον στα Ελληνικά και βασική υποστήριξη στο kernel.

Μέχρι στιγμής, έχω δοκιμάσει τις εξής διανομές:
TinyCorePlus
DSL
Feather -0.7.5
antiX-M7.2 base
Legacy - OS-4 mini
Bonzai 3_2

Δυστυχώς, στις περισσότερες από αυτές δε λειτουργούσε ο browser για surfing (πρόβλημα authentication).
Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας, να με διαβάσετε. Περιμένω τις προτάσεις σας, είτε κάποιο link.

1 «Μου αρέσει»

Εφοσον εχεις δοκιμασει ολες τις mainstream διανομες αρχαιοκαπηλιας δεν νομιζω οτι πρεπει να ψαχνεις ακομη σε κατι πιο lite… θα σου προτεινα καποια απο αυτες που εχεις βαλει και μετα να προσπαθησεις διαφορετικους browser. Καλο ειναι να τους τρεχεις απο το τερματικο για να δεις τα σφαλματα.

Αυτο το autentication οπως το αναφερεις πιο πολυ μου κανει σε αρυθμιστη ημερομηνια,ωρα που ειναι προβλημα μπαταριας bios… οποτε αν θες δωσε καποια περισσοτερα δεδομενα για το προβλημα των browser

Ο μικρότερος υπολογιστής που έχω πετύχει αυτές τις προδιαγραφές ήταν P3 με 256ΜΒ RAM. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι το απόλυτο ελάχιστο. Οπότε θα έλεγα απελπίσου. Επίσης θα έλεγα να πάρεις στα παιδιά ένα Raspberry Pi 400.

3 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες @C0deBugging.
Έχω κάνει και γω παρόμοια προσπάθεια.
Έβαλα antix με palemoon.
Αλλά δεν το συνιστώ για εκπαιδευτικούς λόγους.
Συμφωνώ απόλυτα με τον @lucinos .
Μπορείς να βρεις raspberry pi στο γνωστό ελληνικό κατάστημα αλλά σαν Κιτ και μέχρι 2 τεμάχια.
Στην κατηγορία του φαίνεται εξαντλημένο.
Εξάλλου ο σκοπός του raspberry pi είναι ακριβώς αυτός που ψάχνεις.
Βέβαια μπορείς να βρεις και μεταχειρισμένο υπολογιστή με πολύ λίγα χρήματα (ευχαριστούμε windows).
Πρόσφατα “αγόρασα” φορητό με 20 ευρώ, μαζί με τσάντα μεταφοράς, στη μισή τιμή του φορτιστή δηλαδή, ήταν όμως περίπτωση γιατί η πωλήτρια είχε άλλους δύο και δεν τον χρειαζόταν.

2 «Μου αρέσει»

Αν καποιος θελει ενα raspberry b+ το οποιο ειχε επιδοσεις pentium 3 μπορει να μου στειλει pm. Εχω 1 καπου στην αποθηκη μου κομπλε με κουτακι.

Περαν της δωρεας που κανω τωρα να σκεφτομαστε και διαφορετικα. Ενας pentium 2 καταναλωνει 200watt με επιδοσεις τιποτα. Ενα πρωτο raspberry καταναλωνει 5watt με καλυτερες επιδοσεις. Βεβαια αρχιζουν να προκυπτουν και αλλα προβληματα οπως πχ για να συνδεθει το raspberry θελει hdmi, ενω ο pentium 2 εχει agp(αρα vga)… τα πληκρολογιοποντικια του pentium δεν θα ειναι usb και παει λεγοντας…

Η πιο ελαφρια διανομη που υπαρχει χωρις ομως καμια υποστηριξη εδω και χρονια ειναι το basic linux το οποιο για να εκκινήσει χρειαζεται dos. Παιζει σε 486 με 4mb ram… με γραφικο περιβαλλον θα χρειαστει καπου στα 16. Ολα αυτα ειναι να χαμε να λεγαμε. Περασαν 25 χρονια απο αυτους τους επεξεργαστες και μονο για να αποδειξεις οτι μπορει κατι να τρεξει εκει το κανεις πλεον. Περνοντας απο εναν καδο στανταρ θα βρεις πεταμενο κατι 10 φορες ταχυτερο

3 «Μου αρέσει»

Για ρίξε μια ματιά

Αλλά ειλικρινά δεν θα υποχρεώνα κανένα να υποβληθεί σε αυτό το μαρτύριο. Το Vintage είναι για να λες πως το έκανες όχι για χρήση. Συνήθως λέω Raspberry αλλά αυτές τις μέρες δεν βρήσκεις στην αγορά. Κάποιο μεταχειρησμένο είναι σκάλες καλύτερη λύση.

@anon88072451 , @Asfodelus , @nikaskonstantinos , @lucinos , σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, οι οποίες με βρίσκουν κατα βάσει σύμφωνο, αλλά πέραν του κόστους αγοράς κάποιου RPi και παρελκόμενων το όλο vintage project είναι για να γίνει και να μάθουν τα παιδιά λίγο από την ιστορία των Η/Υ, μέσα από αυτόν τον “δεινόσαυρο”.
Δοκίμασα σε VM και την διανομή Puppy Tahr, και έμεινα αρκετά κανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Μένει τώρα η δοκιμή στον Pentium II, και εννοείται πως θα δοκιμάσω και το AOSC OS.

3 «Μου αρέσει»

@C0deBugging Για την aosc os η πιο εύκολη εγκατάσταση είναι η WSL εικόνα σε windows 10 και 11. Υπάρχει έτοιμη στο Microsoft store. Σε linux δεν έχω καταλάβει πως γίνεται η εγκατάσταση.
Τέλος έχω την εντύπωση ότι και η σύγχρονη debian θα τρέξει σε παλιό υπολογιστή.

@nikaskonstantinos , σε ποία σύγχρονη debian, αναφέρεσαι? Υπάρχει κάποιο link?
α ρωτήσω επίσης, υπάρχει software (free) ώστε να κάνω emulation το αρχαίο Pc (cpu+ram+agp), ώστε να δοκιμάζω διανομές, πριν πάω στο Pc Pentium II, για ευκολία χρόνου?

Δε θα μαθουν απολύτως τίποτα αν δε δουλεύει τίποτα σωστά. Καλύτερα να εισαχθούν στο Linux μέσα από ενα σύστημα που μπορεί να τρέξει μια διανομή απρόσκοπτα.

2 «Μου αρέσει»

@billniakas , ασφαλώς μια απρόσκοπτα λειτουργική διανομή, σε μαθαίνει πολλά. Εγώ πάλι, ότι έμαθα στους Η/Υ ( Dos/Win/Linux/Mac), το έμαθα trial&error, σε παλιά μηχανήματα, και όχι τελευταίας γενιάς, και όλα αυτά με οδήγησαν στο να σέβομαι την τεχνολογία σε κάθε εποχή της και να εκτιμώ την πρόοδο της.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις-προτάσεις σας. Εξάλλου ένα free time project είναι, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Δεν ξέρω αν βοηθάει πολύ, αλλά σε ανάλογο μηχάνημα, έχω περάσει το Spiral linux (https://spirallinux.github.io/) και όλα λειτουργούν άψογα (firefox, libreoffice, thunderbird,.,).

inxi

CPU: Dual Core Pentium T4200 (-MCP-) speed/min/max: 1197/1200/2000 MHz
Kernel: 5.18.0-0.bpo.1-amd64 x86_64 Up: 1m Mem: 791.5/3895.1 MiB (20.3%)
Storage: 223.57 GiB (16.5% used) Procs: 193 Shell: Bash inxi: 3.3.01

@billniakas @C0deBugging Εγω θα προσθεσω και το αλλο…αν η πρωτη επαφη των παιδιων με linux γινει με μια “παλαιολιθικη” και δυσχρηστη, ασχημη διανομη θα παρουν και λαθος εντυπωσεις για το τι ειναι λινουξ.

Και οταν θα γινει η συγκριση με τα windows 10 που υπαρχουν παντου…ισως πουν α ΟΚ χαλια, ασχημα ειναι παμε παρακατω τι να κατσω να ασχοληθω με το χρεπι και ισως το χαθει το παιχνιδι.

Ενω αν τους εβαζες εξ αρχης ενα gnome shell που εχει και την πιο touch friendly λογικη οσον αφορα το UI που μοιαζει σαν τα smartphone που ξερουν ηδη ισως θα κατσουν καπως καλυτερα μπορει να ενθουσιασοτυν και πιο πολυ απο τα windows και μπορει να πουν πιο ευκολα “ωπα εδω εχει ενδιαφερον το πραγμα”

*Ναι ξερω εκει θες αλλο μηχανημα και θα μου πεις τι μας λες τωρα ρε φιλε…απλα κουβεντα να γινετε :sweat_smile:

3 «Μου αρέσει»

Αναφέρομαι στην κλασσική debian 11 bullseye.
Θα τρέξει και σε αυτόν τον υπολογιστή που περιγράφεις.
Όσον αφορά την ουσία όμως του πράγματος, οι προλαλησαντες έχουν κατά τη γνώμη μου δίκιο…
Εκτός και αν δοκιμάσεις το νέο slax linux.
Αλλά θέλεις τουλάχιστον 512mb ram για περιήγηση στο διαδίκτυο, όπως τονίζει ο δημιουργός.
Πηγή:

Υπάρχει αυτό (που θα έρθει στα χέρια μου σε λίγες βδομάδες). Μια πολύ καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία των υπολογιστών, έχει και BASIC

Έχει ένα κόστος συγκρίσημο με ένα Raspberry και έχει μαζί πολλά παιγνίδια. Στην ουσία είναι ένα Linux που τρέχει ένα εξομοιωτή. To πληκρολόγιο είναι μούφα και είναι μικρότερο απο ένα C64, αλλά φέρνει πίσω μνήμες.

2 «Μου αρέσει»

@nikaskonstantinos, για μια τετοια αρχαιολογια και το debian παλι θα σουρνεται. πρεπει να το ξεσκισεις στη μοντα για να καταφερει εστω να το λειτουργησεις καπως «φυσιολογικα». ακομα και η «συγχρονη» debian, ειναι αρχαια του κερατα, αλλα οχι και ΤΟΣΟ αρχαια που να τρεξει εστω αξιοπρεπως σε κατι τετοιο. φυσικα ξεχνας γραφικα οπως KDE, η, GNOME. μονο XFCE και αυτο παλι θελει ελεεινο μονταρισμα

σε αυτο θα συμφωνησω. και εγω μεχρι μια ηλικια που ειχα ψοφια πισακια 2ου χεριου δεν μπορουσα να κανω, ουτε να μαθω και πολλα. οταν πηρα δικα μου μηχανηματα (σχεδον το τερματισα σε εξαρτηματα), που μπορουσα πλεον να κανω τα παντα, τοτε ειναι που πραγματικα ασχοληθηκα (εχοντας πλεον και τη δυνατοτητα να τρεχω εξομοιωτες, βοηθησε πολυ σε αυτο)

1 «Μου αρέσει»