Ξεκλείδωμα του FCC για ασύρματο δίκτυο

Προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο μέλλον πως να ξεκλειδώσεις το FCC

Τι στο καλό είναι αυτό το FCC, πρώτη φορά το ακούω

Και εγώ το ίδιο αγαπητέ. Το FCC κλειδώνει το υλικό της κάρτας ασύρματου δικτύου σε laptops. Θα το βρούμε σε μοντέλα των Lenovo, Dell, και HP μεταξύ άλλων. Οπότε θα πρέπει να ξεκλειδωθεί πριν του γίνει χρήση.

Γιατί το θέλουμε αυτό;

Κανείς δεν το θέλει, απλά υπάρχει. Ο μόνος λόγος είναι για να πάρει πιστοποίηση FCC για ραδιομαγνητικές παρεμβολές το laptop στην Αμερική. Δεν έχει καμία άλλη χρήση. Μέσω αυτού περιορίζεται το σε ποια laptops μπορεί να εγκατασταθεί μια συγκεκριμένη συσκευή.

Ο κατασκευαστής παρέχει κάποιο πρόγραμμα που κάνει το ξεκλείδωμα. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια θα δώσει και για κάτι άλλο πέραν των Windows, εκτός αν θέλει πιστοποίηση FCC και για Linux. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε το 2015 και το ModemManager το έλυσε, μέχρι που ξαναπαρουσιάστηκε το 2021 σε Lenovo. Μέχρι τώρα έχουν φτιαχτεί λύσεις για διάφορες περιπτώσεις, αλλά για τεχνικούς λόγους σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να το κάνει ο ModemManaget και για αυτόν τον λόγο θα σταματήσει και να το κάνει στο μέλλον.

Πως ξεκλειδώνω το FCC

Πλέον δεν θα ξεκλειδώνει αυτόματα, και υπάρχει η συμβουλή ούτε οι διανομές να το κάνουν. Επίσης γίνετε ευκολότερο τρίτοι προγραμματιστές να φτιάχνουν εργαλεία για νέα τσιπάκια. Τα αρχεία που το ξεκλειδώνουν είναι στην διαδρομή /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/. Συγκεκριμένα

  • For the HP 820 G1 (EM7355): /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/03f0:4e1d
  • For the Dell DW5570 (MC8805): /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/413c:81a3
  • For the Dell DW5808 (MC7355): /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/413c:81a8
  • For the Lenovo-shipped EM7455: /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/1199:9079
  • For the Foxconn SDX55: /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/105b:e0ab
  • For the Quectel EM120: /usr/share/ModemManager/fcc-unlock.available.d/1eac:1001

Για να ενεργοποιήσουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε symlink στον κατάλογο /etc/ModemManager/fcc-unlock.d.

Κατακλείδα

Των φρονίμων τα παιδιά πριν το πάθουν το γνωρίζουν. Πιστεύω πως οι διανομές θα φροντίζουν να γίνεται η ενεργοποίηση όποιου κομματιού χρειάζεται αυτόματα. Αλλά είναι πιθανό σε μια αναβάθμιση (γκουχ γκούχ Arch :arch:) το ασύρματο δίκτυο να πάψει να λειτουργεί. Η σε κάποιο καινούργιο laptop να πρέπει να ψάξεις για κάποιο πειραματικό ακόμα εργαλείο, ή δόξα συ Κύριε να το παρέχει ο ίδιος ο κατασκευαστής. Σε μια τέτοια περίπτωση δε θα έχεις μετανιώσει που ξόδεψες τον χρόνο σου να το διαβάσεις αυτό.

Πηγή: FCC unlock procedure | ModemManager

1 «Μου αρέσει»