WPS office vs Libre Office

Επειδή, λόγω εργασίας, χρησιμοποιώ σε αρκετά advanced επίπεδο (και όχι μόνο για απλά έγγραφα) εφαρμογές office (κυρίως κειμενογράφο και λογιστικά φύλλα), έχω εξαιρετική εμπειρία με το MS Office (από τα χρόνια που δούλευα με windows) όσο και με Libre Office (τα τελευταία χρόνια που είμαι 100% Linux). Το παράπονο μου από το Libre Office είναι ότι το UI του δεν έφτασε ποτέ (και δεν το επιδιώκουν νομίζω) να είναι τόσο polished όσο το MS Office. Άπαξ και το μάθεις βέβαια, είναι αρκετά πιο ισχυρό και συνεπές εργαλείο σε σχέση με το MS Office. Τα ίδια και η συμβατότητα με το MS Office. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η πλειονότητα του κόσμου εκεί έξω, χρησιμοποιεί MS Office και αν πρόκειται να αλληλεπιδράσεις με άλλους, η συμβατότητα είναι must. Σε βαριά έγγραφα λοιπόν, με χρήση γραφικών κ.α. η συμβατότητα είναι μεγάλος πόνος… Τα βαρια έγγραφα MS office θα ανοίξουν βέβαια με Libre, αλλά η μορφοποίηση θα είναι άνω-κάτω και χρειάζεται πολύ δουλειά για να καταφέρεις να συγυρίσεις το έγγραφο…

Τρομερή έκπληξη μου προκάλεσε το WPS Office, το οποίο όχι μόνο -τολμώ να πω- είναι πολύ πιο polished από το Libre, αλλά και η συμβατότητα είναι αισθητά καλύτερη με το MS Office. Δεν το έχω δουλέψει σε βάθος για να ξέρω τι δυνατότητες έχει, αλλά φαίνεται τουλάχιστον στην “βιτρίνα” εξαιρετική δουλειά

Έχει δουλέψει κανείς με WPS Office και, αν ναι, ποια η εμπειρία σας;

4 Likes

WPS Office εχω στο γραφειο, σε ολους τους υπαλληλους. Μια χαρα ειναι και σχεδον νομιζουν οτι δουλευουν καποια εκδοση MS Office. Η συμβατοτητα ειναι κοντα στο 99% σ αυτα τουλαχιστον που εγω χρησιμοποιω. Μειον ειναι οτι δεν εχει ελληνικο ορθογραφο, και η εκδοση linux βγαζει καποια προβληματακια αν εισαι χρηστης κατω του μετριου. πχ σε Ubuntu based δεν βαζει τον τονο στο γραμμα αλλα αναμεσα στα γραμματα. Δεν θυμαμαι πως το ελυσα αλλα ενας νεος θα το αλλαζε αμεσα με το libre που δεν παρουσιαζει τετοια θεματα. Γενικα παντως αν το WPS ειχε ελληνικο ορθογραφο πιστευω η χρηση του θα ηταν αντιστοιχη με αυτη των αλλων χωρων.

Το libreoffice στα ματια των υπαλληλων μου δειχνει σαν αρχαιο και φτωχος συγγενης. Σαν να δουλευουν σε office 97 νιωθουν

2 Likes

Δοκίμασες να κάνεις αυτό που λέει το άρθρο;;

1 Like

Όπως αναφέρει και ο @billniakas το libre έχει πλέον tabbed UI (αντίστοιχο με το ribbon της MS) που το έχουν εξελίξει τα 2 τελευταία χρόνια. Όμως και πάλι δεν είναι τόσο polished όσο του wps. Πράγματι το wps δεν διαθέτει ελληνικό ορθογράφο, αλλά το πρόβλημα με τους τόνους, που αναφέρεις, δεν το συνάντησα. Μήπως αναφέρεσαι σε παλιότερη έκδοση?

1 Like

Οχι δεν αναφερομαι σε παλιες εκδοσεις μιας και ολα τα κραταω σχετικα ενημερωμενα. Χωρις να ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω ηταν ενα θεμα με καποιο framework, ισως το Qt η κατι παρομοιο. Ουσιαστικα παρουσιαζε προβλημα σε ολες τις εφαρμογες που χρησιμοποιουσαν αυτο το framework, αλλα ελληνικα εγραφα μονο στο WPS που εκει μου δημιουργουσε προβλημα

Σε Linux mint αλλά και deepin σε VM που το έχω δοκιμάσει δεν το συνάντησα το πρόβλημα αυτό πάντως.

Είναι ένα τυπικό πρόβλημα και έχει να κάνει με το X Input Method (ΧΙΜ)

1 Like

Το libre office μοιάζει πολύ με office 98.
Καλό είναι αλλά όταν άνοιξα ένα έγγραφο στις αρχές είδα ότι είναι μεν συμβατό, αλλά οι εικόνες ήταν δε σε άλλο σημείο από ότι τις είχα εισάγει.
Το wps λίγο που το έχω δει είναι λίγο πιο καλό.
Νομίζω και όλας ότι έχει και pro έκδοση αλλά δεν ξέρω τι ψάρια πιάνει.
Αν μπορούσε το libre να έχει καλύτερη συμβατότητα σε εικόνες και πινακες δε βλέπω λόγο να πάω σε wps.

Όχι απαραίτητα. Υπάρχει tabbed UI

Αν έχεις ανάγκη για την καλύτερη δυνατή συμβατότητα με MS Office, τότε μάλλον θα πρέπει να κοιτάξεις το WPS Office ή να σώζεις τα έγγραφά σου από το MS Office σε ποιο συμβατές μορφές αρχείων (βέβαια ούτε και αυτό λύνει εντελώς το πρόβλημα). Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από την κοινότητα του Libre Office για αυτό το θέμα. Και εγώ μισώ την ιδέα, αλλά είναι αναγκαιότητα.

1 Like

Ναι το έκανα αυτό που λες. Σώζω σε docx τα αρχεία μου, βάζω συμβατές γραμματοσειρές κ.λ.π

Εδώ λέω ότι άνοιξα αρχείο που είχα γράψει σε Ms word και ήταν όλα λίγο πιο δεξιά. Είχε και κάτι σημάδια που έβγαζε με γκρι σκούρο για να μου δείξει τις αποστάσεις.
Θα δώσω μια ευκαιρία ακόμη και στο wps αλλά λόγω ότι δεν είναι open source φοβάμαι μήπως στο τέλος δεν είναι free και την πάθω.

Επειδή αυτό το διάστημα δεν έχω γράψει πολλά αρχεία και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με libre επιφυλάσσομαι. Το προηγούμενο διάστημα είναι εκείνο που μου δίνει αυτήν την άποψη.

Ένας φίλος με Manjaro που δουλεύει Linux από το 1998 προτιμάει το wps αν αυτό λέει κάτι. Όμως εγώ βολεύομαι και με το libre office αρκεί βέβαια να διορθωθούν κάποιες λεπτομέρειες.

Για το ανάποδο λέω. Να σώζεις από το MS Word σε άλλες μορφές, όχι docx. Θεωρητικά η MS έχει ανοικτό το ooxml (για να πάρει ISO πιστοποίηση), αλλά επίτηδες η ίδια παραβιάζει το πρότυπο και το “αλλάζει” συνεχώς για να μην μπορούν τα ανταγωνιστικά προγράμματα να έχουν συμβατότητα.

1 Like

Ω δεν το ήξερα αυτό. Αλητεία αυτό που κάνει.
Θα δοκιμάσω τη συμβουλή σου αλλά το θεμα δεν είναι από εμένα προς εμένα. Εγώ να το κάνω έτσι, οι άλλοι όμως?

1 Like

Πολλά telemetry κρατάει το WPS, δεν έχω καταφέρει σωστό vlookup στο sheet του, ούτε στο libre, κι εγώ στη δουλειά τα έχω και τα δουλεύω για ευκολία και το wps είναι γρήγορο.

Αλλά τα μεγάλα sheets με τα άπειρα vlookup πάλι σηκώνω το ms excel 2019

1 Like

ναι η microsoft ειναι αυτη που προκαλει στρεβλωση γιατι εκμεταλλευεται με ειδεχθη τροπο το γεγονος οτι οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν τα προϊόντα της και αρα η συμβατοτητα με τα προγραμματα της ειναι καπου χρησιμη.
Για αρχεια κειμενου με φωτογραφιες, μπορεις να σωζεις σε pdf που διαβαζεται το ιδιο παντου (αν δεν κανω λαθος).

2 Likes

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον @Kostas_Kostas. Σε μια δική του ανάρτηση εδώ μέσα πριν από πολλούς μήνες έμαθα για πρώτη φορά την ύπαρξη του WPS office και το δοκίμασα.

Προ αμνημονεύτων χρόνων και επί Windows, είχα την ανάγκη μιας μίνι βάσης δεδομένων [πελατολόγιο (πελάτης-διεύθυνση-περιοχή-ΤΚ-σειρά επίσκεψης κλπ)] με τη δυνατότητα αναδιάταξης των δεδομένων και δημιουργίας ξεχωριστών φύλλων σύμφωνα με δύο ή και τρία φίλτρα κάθε φορά. Χρησιμοποιούσα Access.

Στην έκδοση Office 2007-2010 Home-Student εμφανίστηκε η δυνατότητα μορφοποίησης δεδομένων στο Excel ως πίνακες, με την πρώτη σειρά να αναγνωρίζεται ως σειρά επικεφαλίδων-τίτλων, και να προστίθεται βελάκι αναδιάταξης σε κάθε κελλί τίτλων.

Σταμάτησα να χρησιμοποιώ την Access.

Αυτό ακόμα δεν το έχω βρει ούτε στο Libre ούτε στο WPS. (Ίσως να υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο εμφανές ή εύκολο, δεν το έχω ψάξει πολύ, δεν μου χρειάζεται πλέον η συγκεκριμένη δυνατότητα).

Μέχρι εδώ περί Excel, δεν έχω πιο εξειδικευμένες ανάγκες.

Μια εμφανής ασυμβατότητα που μπορεί να κάνει άνω κάτω αρχεία κειμένου (Word), αλλά κυρίως παρουσιάσεις Power Point που έχουν μέσα text boxes στα όρια της οθόνης, είνα η μη ύπαρξη (αρχικά) της γραμματοσειράς που είχε χρησιμοποιηθεί όταν το αρχείο δημιουργήθηκε (σε άλλο πρόγραμμα). Και Libre και WPS αντικαθιστούν την γραμματοσειρά, βλέπεις άλλα ‘ντ’ άλλων στο κείμενο/παρουσίαση και ψάχνεσαι. Η διαφορά είναι στο ότι το WPS, με το που ανοίγει το αρχείο, θα σε ειδοποιήσει για το ποια γραμματοσειρά λείπει και με ποια αντικαθίσταται. Εγκαθιστάς τη γραμματοσειρά που λείπει και όλα επανέρχονται.

Προ αμνημονεύτων επίσης χρόνων, είχα την ανάγκη -ετησίως- εκτύπωσης φακέλλων με πολλά ονόματα-διευθύνσεις που υπήρχαν σε ένα αρχείο Excel. (Mail merge). Το χρειάστηκα πρόσφατα. Βρήκα πολύ δύσχρηστο τον οδηγό δημιουργίας φακέλλου με πεδία (τραβηγμένα από Excel) στο Libre. Τόσο, που άνοιξα (με Libre) αντίστοιχο αρχείο δημιουργημένο παλιά στο Microsoft Word, και απλά άλλαξα το αρχείο που τράβαγε τους αποδέκτες. Η εκτύπωση έγινε με προβλήματα, αλλά έγινε. Μάλλον είναι θέμα εκμάθησης του τρόπου (δυσκολία). Γιατί δεν το έκανα με WPS; Γιατί όταν το έκανα, το WPS ήταν στην προηγούμενη έκδοση. Ενώ λοιπόν στη σελίδα του στο internet έδειχναν που είναι το mail merge, στη δωρεάν έκδοση απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. Στην έκδοση (δωρεάν) 2019 υπάρχει, αλλά δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω.

Είχα επίσης την ανάγκη να δημιουργώ (ετησίως πάλι) ετικέττες στήθους (name tags), με σχέδιο και όνομα, πάλι από αρχείο ονομάτων. Στο Microsoft Word, υπήρχε η δυνατότητα σχεδιασμού σελίδας για ειδικά χαρτιά,καθώς και “mail merge” γι’ αυτήν την περίπτωση, με άπειρες μάρκες και τύπους χαρτιού για το προσχεδιασμό της σελίδας (templates). Σε Libre και WPS τα templates είναι (επιεικώς) περιορισμένα. Οι λύσεις είναι 2: Είτε κατεβάζεις template για το συγκεκριμένο ειδικό χαρτί από το internet (και άντε μετά να σχεδιάσεις την ετικέττα και να κάνεις “mail merge”, εδώ σε θέλω μάστορα-δυσκολία εκμάθησης), είτε πας στο site συγκεκριμένου κατασκευαστή ειδικών χαρτιών και κάνεις όλη τη δουλειά εκεί (και σχεδιάζεις την ετικέττα στο site, με φωτό από το δικό σου υπολογιστή, και κάνεις το mail merge από αρχείο στο δικό σου υπολογιστή (ω ναι, γίνονται κι αυτά στις μέρες μας)). Η μάρκα χαρτιού δεν παίζει ρόλο φυσικά, αρκεί τα περιθώρια/κενά να είναι ίδια.

Η συμβατότητα του WPS Powerpoint με το αντίστοιχο της Microsoft, είναι μακράν/παρασάγγας/έτη φωτός καλύτερη από αυτήν του Libre.

Ακόμα και να διορθωθούν τα προβλήματα ασυμβατότητας γραμματοσειρών που ανέφερα παραπάνω, αν υπάρχει animation μέσα, στο Libre μπορεί καν να μην τρέχουν (σωστά). Επειδή έχω περάσει αρκετές ώρες προσπαθώντας να κάνω αρχεία .pptx με animation δημιουργημένα (από 'μένα κιόλας) στο Microsoft να τρέξουν σε Libre, στην αρχή θεώρησα ότι είναι θέμα ασυμβατότητας των εφφέ. Μάλιστα, άρχισα να κάνω κατάλογο ποια εφφέ του Microsoft υπάρχουν/δεν υπάρχουν στο Libre, μπας και ήταν εκεί το θέμα. Δεν το ολοκλήρωσα μόλις έβαλα το WPS. Οι ίδιες παρουσιάσεις (με animation, το τονίζω), που στο Libre απλά δεν έπαιζαν, στο WPS έτρεχαν μια χαρά.

Δύο βασικά σημεία:

-Όταν σχεδιάζεις παρουσίαση με animation και χρειάζεσαι συγχρονισμό, στο Microsoft Power point υπάρχει μια μπάρα η οποία μετακινεί την αρχή και το τέλος του εφφέ χρονικά, και αλλάζει επίσης τη διάρκεια του ίδιου του εφφέ. Στο Libre δεν υπάρχει. Στο WPS υπάρχει. Πιστέψτε με, η διαφορά ευκολίας χρήσης εδώ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Screenshot from 2020-02-23 08-44-57

  • Ο τρόπος που το Libre διαχειρίζεται τα text boxes, είναι διαφορετικός από αυτόν του WPS, που μοιάζει με αυτόν του Microsoft (για Power point μιλάμε πάντα). Πολύ απλοϊκά θα πω πως δείχνει σαν να τα διαχειρίζεται απλά σαν text (το Libre), ενώ τα άλλα σαν εικόνες. “Κάτω από το καπώ” δεν ξέρω τι γίνεται. Το θέμα είναι πως αν θέλεις πολλαπλά εφφέ για ένα text box στο Libre, πρέπει να τα βάλεις όλα μόλις εισάγεις το text box, και μετά να φτιάξεις την χρονική σειρά. Αν ξεχαστείς και πας να βάλεις επιπλέον εφφέ αργότερα, χάθηκες. Το text box θα αντιγράψει τον εαυτό του (duplicate). Πρέπει να σχεδιάσεις τη σελίδα απ’ την αρχή. Στο WPS δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Τέλος, βρίσκω αρκετά εκνευριστικό στο καινούργιο WPS, το ότι όταν πας να ανοίξεις/δημιουργήσεις ένα αρχείο, αυτό δεν γίνεται κατ’ ευθείαν. Οδηγείσαι στο κεντρικό μενού της σουίτας και πας από κει.

Αυτά.

Καλημέρα σας.

4 Likes

Ειμαι της γνωμης οτι καπου εχουμε συνηθησει να κανουμε συγκρισεις σε ανομοια πραγματα.

Το LibreOffice σιγουρα δεν ειναι τελειο αλλα σιγουρα ομως δεν ειναι και κλονος του MS Office.

Ειναι διαφορετικο προγραμμα που κανει την ιδια δουλεια, Ισως να μην εχει ολες τις ευκολειες και τις ανεσεις του MS Office των αλλων παρομοιων προγραμματων (γιατι το ribbon δεν ειναι και το πιο απαραιτητο πραγμα στο LibreOffice οποιος ξερει να μετακινηται σε μενου το εχει το θεμα… το μονο που χρειαζεται ειναι να το συνηθησει…) αλλα δεν σημαινει οτι ειναι και του πεταματου. Και στο κατω κατω της γραφης εαν ΔΕΝ το μαθουμε το καινουργιο και διαφορετικο προγραμμα μετα τι ακρiβως περιμενουμε; Καταλαβαινω οτι πολλες φορες δεν υπαρχει χρονος… αλλα δεν γινεται παντα να κανουμε τυφλες αυτοματοποιημενες κινησεις ρε παιδια… καποτε πρεπει να βαλουμε και λιγη φαια ουσια

Το WPS δεν ειναι προγραμμα το οποιο ειναι ΕΛ/ΛΑΚ ανοικει στην κατηγωρια του Freemium την ιδια κατηγωρια που ονομαζαμε καποτε “Open Core” δηλαδη ανοιχτου κωδικα για τα βασικα αλλα οταν χρειαζομαστε κατι που εχει “Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ” που εχουνε συνηθησει (και δεν μιλαω μονο για το Office) τοτε πρεπει να τα σκασουμε για να κανουμε την δουλεια μας.

Οταν γινονται αυτες οι συγκρισεις… παντα ξεχναμε οτι απο πισω απο καθε προγραμμα ΕΛ/ΛΑΚ υπαρχει μια ομαδα προγραμματιστων, δοκιμαστων, συντηρητων, κλπ οι οποιοι ως επι το κλειστων δεν πληρωνονται σε αντιθεση με αυτους που δουλευουν στην εταιρια που βγαζει το Freemium προγραμμα.

Μηπως (λεω τωρα εγω με το δικο μου απλο μυαλο) θα ηταν προτιμοτερο να κανουμε δωρεες σε αυτους που φτιαχνουν το LibreOffice, το Gimp το DarkTable το LMMS το KDEnlive και ολα αυτα τα προγραμματα που θελουμε να δουμε να ανθιζουν… για να εχουν οι ανθρωποι αυτοι κινητρο να κανουν πολλα παραπανω και να κανουμε και καποιο feature request αντι να κανουμε συγκρισεις; Μηπως ηρθε η ωρα να δρασουμε λιγο παραπανω;

2 Likes

Νομίζω ότι οι devs του Libre Office πληρώνονται από το The Document Foundation.

Προσωπικά έχω βοηθήσει με αναρτήσεις αρκετών bugs που αναγνωρίστηκαν και διορθώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και έχω κάνει και αρκετά feature requests.

Συμφωνώ ότι το Libre δεν πρέπει να είναι κλώνος του MS Office. To πρόβλημα είναι ότι το MS Office είναι το de facto standard και αν το Document Foundation θέλει την αύξηση του μεριδίου χρήσης του Libre Office, θα πρέπει να το κάνει πιο όμορφο, απόλυτα συμβατό με έγγραφα MS Office και από 'κει και πέρα να συνεχίσει να καινοτομεί με λειτουργίες που δεν διαθέτει το MS Office.

1 Like

Καλημέρα παιδιά. Χρησιμοποιούσα και χρησιμοποιώ λίγο ακόμα το MsOffice για επαγγελματικούς λόγους. Συχνά χρειάζεται να δουλέψω μαζί με άλλους σε κείμενα με διορθώσεις και track changes και σχόλια. Το MsOffice είναι κορυφή σε αυτό που κάνει. Είτε σε κείμενο, είτε σε spreadsheet και ειδικά σε παρουσίαση είναι κορυφή. Οπότε για μένα, επειδή είμαι και θέλω να είμαι 100% σε linux, εδώ και χρόνια επένδυσα χρόνο στο Libre Office, το οποίο πρέπει να ομολογήσω ότι βελτιώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως σωστά ειπώθηκε, πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε κάτι “σαν MsOffice” και να πάμε στο Libre. Με τις κατάλληλες γραμματοσειρές και κάποιες μικροαλλαγές στα settings, το libre γίνεται 95% συμβατό με τα αρχεία της microsoft. Οπότε βολεύομαι έτσι. Σε περίπτωση που πρέπει να συνεργαστώ με άλλους και η συμβατότητα δεν δουλεύει, χρησιμοποιώ windows σε εικονική μηχανή.
Τώρα τα WPS (έχει σχέση με το word perfect?) τα έχω δοκιμάσει. Κάποια πράγματα που θέλω δεν μπορεί να τα κάνει, π.χ. τα track changes με τον τρόπο που τα χρειάζομαι. Δεν μου αρέσουν επίσης γιατί στόχος τους δεν είναι να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά γραφείου, αλλά να μοιάσουν στα MsOffice. Και αν φυσικά το βασικό που θέλουμε είναι η μετάβαση χωρίς learning curve σε ένα νέο σύστημα, τότε καλώς! Αλλά αν θέλουμε να δουλέψουμε πλήρως σε office, με ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό, με πολλές δυνατότητες, τότε προτείνω το libre και ας απαιτείται χρόνος γαι το μεταβατικό στάδιο.

2 Likes

(μένει να διαβάσω όλα τα posts), πειραματίζομαι κάνα μήνα τώρα με wps (που είναι πολύ ομορφότερο), σε win. άλλαξα προληπτικά καμιά 30αριά μήτρες docx&xlsx σε doc&xls, για να μην βγάλω τα μάΘια μου να ψάχνω. γενικά είναι απλά αρχεία αλλά με έντονη μορφοποίηση. δεν έχω βρει προβλήματα αλλά είμαι πχ στο 30%. κάποια θα τα ξανασχεδίαζα εξ αρχής, έτσι κι αλλιώς, οπότε τώρα θα το κάνω @wps. οι επιδόσεις του πάντως, είναι πολύ καλύτερες του ms-off (σε old win-pc) κ δεν είναι δύσκολη η συνήθεια (αλλά ακόμα ψάχνω). δεν κοίταξα gr-correct (γιατί γενικά δεν το έχω ανάγκη) αλλά αν όντως δεν υπάρχει, θα είναι θέμα :frowning: σε κάθε περίπτωση, κρίνω ότι για κάποιο σοβαρό διάστημα θα πρέπει να κράτησω vm ms-off απλά για chk πριν αποστολή επίφοβων αρχείων. κάτι που με απασχολεί κ δεν δοκίμασα είναι οι παρουσιάσεις… ειδικά αν δημιουργηθούν σε “presentation” κ πρέπει να παίξουν σε “powerpoint”-pc

1 Like

Νομίζω ότι αυτός ο τρόμος υπάρχει γενικώς σε όποιον κάνει παρουσιάσεις με powerpoint.

Εδώ στη δουλειά πολλοί συνάδελφοι κάνουν παρουσίασεις σε powerpoint (εννοείται σε ms office), οι οποίες είναι πολύ “βαριές” (με βίντεο κτλ κτλ) και έχουν πάθει άπειρα χουνέρια “παίζοντάς” τες σε έτερους υπολογιστές.

1 Like