Wifi σε debian 10

Καλησπέρα,
Από τότε που μπήκε το systemd ο υπολογιστής* δεν έκλεινε με τίποτα. Δοκίμασα διάφορες διανομές το πρόβλημα παρέμεινε μέχρι σήμερα. Σήμερα όμως αλλάζοντας το GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“quite” σε GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“noefi” θαύμα… θαυμα ο υπολογιστής έκλεισε εν ριπή οφθαλμού. Δεν πρόλαβα όμως να χαρώ γιατί το wifi με αποχαιρέτησε. Είναι αυτό που λένε φτιάχνεις το ένα χαλάει το άλλο.
Ο υπολογιστής:
Lenovo Z570
Operating System: Debian GNU/Linux 10
Έκδοση KDE Plasma: 5.14.5
Έκδοση Qt: 5.11.3
Έκδοση πλαισίου εργασίας KDE: 5.54.0
Έκδοση πυρήνα: 4.19.0-9-amd64
Τύπος ΛΣ: 64-bit
Επεξεργαστές: 4 × Intel® Core™ i3-2310M CPU @ 2.10GHz
Μνήμη: 3,8 GiB RAM
Τι έκανα για να διορθώσω το wifi
su κλπ
apt update && apt install firmware-iwlwifi Έγινε
modprobe -r iwlwifi ; modprobe iwlwifi
αμ δε… modprobe command not found
whereis modprobe
/usr/bin/modprobe
exec /usr/bin/modprobe -r iwlwifi ; modprobe iwlwifi
Μπουμ!!! Το τερματικό κλείνει… niente da fare…
Τι λέτε να αλλάξω distro; (Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα).
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Εγώ πάντως είμαι με Manjaro. Απόλυτα ευχαριστημένος.
Πήγα να βάλω Debian σε ένα Media PC (Intel NUC) που έχω και δε δούλευε τίποτα. Αφού έφαγα 3 μέρες με 5-6 διαφορετικές εγκαταστάσεις μπας και, το έβγαλα κι έβαλα OpenSuse (ήθελα να έχω δύο διαφορετικά). Επέλεξα το Leap 15.1 ώστε να μην έχω updates συχνά και έχω θέματα.

Θα έλεγα να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Έστω να δεις αν τα θέματα που αντιμετωπίζεις λύνονται.

Δοκιμασε το εξης:

πατα Control-Alt-F1, και θα σε βγαλει σε μια οθονη με μαυρο φοντο και ασπρο κειμενο.

κανε Login σαν root και μετα ξαναδοκιμασε: /usr/bin/modprobe -r iwlwifi ; /usr/bin/modprobe iwlwifi

Πες μας αν σου δουλεψε

Να υπενθυμίσω πως οι κανονισμοί του φόρουμ δεν επιτρέπουν γενικά την σύσταση για αλλαγή διανομής

3 «Μου αρέσει»

Βασικά αυτό με το shutdown συνήθως η μητρική θέλει bios update ανεξάρτητα το λειτουργικό αν διαβάσεις λίγο τα forum κατασκευάστων.

Τώρα για το WiFi μήπως εσβησες και τίποτα άλλο??
Η διανομή είναι μια χαρά linux θα βάλεις πάλι, το όνομα δεν κανει την διαφορά.
πια κάρτα δικτύου έχεις???έχεις δοκιμάσει άλλο πυρήνα πιο πρόσφατο?
Την εντολή την έδωσες βάζοντας μπροστά το sudo? Δώσε αυτήν την εντολή αφού μας πεις τι κάρτα δικτύου εχεις

lsmod |grep iwlwifi

Εδώ και πάρα πολύ καιρό (χρόνια) είμαι με xfce, τα δύο τελευταία ΜΧ xfce για την σταθερότητα. Κάποτε, πολύ παλιά επιχείρησα να βάλω kde. Χάρχαλο. Επιστροφή στο GNOME2 και ύστερα μόνιμα xfce. Τώρα είπα να δώσω άλλη μια ευκαιρία στο kde. Mε KUBUNTU. Εντυπωσιάστηκα ευχάριστα. Καμία σχέση με το KDE που ήξερα. Η θερμοκρασία όμως στους 65 βαθμούς και … ένας δαίμονας κατέρρευσε. Πάπα το wifi. Επανεκίνηση… λειτουργεί. Ξύπνησαν μέσα μου οι παλιές μνήμες. Σκέφτηκα debian KDE. Την debian την γνωρίζω είναι σταθερότατη distro και αξιόπιστη. Και τώρα συνέβει αυτό… Δεν θέλω να πάω σε κυλιόμενη διανομή γιατί δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις όσο ανώδυνες, συχνές ή όχι και να είναι. Κατ’αρχάς θέλω να διορθώσω - αν διορθώνεται - αυτό που έχω. Στην συνέχεια βλέπουμε…

Αυτό με το shutdown το έλυσα με τον τρόπο που είπα στο πρώτο μου post.
H μοναδική ενέργεια που έκανα ήταν αυτή που ανέφερα. GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“noefi”
Η κάρτα Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000 [Condor Peak]
Την

Αφού έκανα su έδωσα την εντολή, όχι με sudo

Όχι δυστυχώς… -bash /usr/bin/modprobe Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος. Όμως υπάρχει, το είδα… whereis modprobe
modprobe: /usr/sbin/modprobe /usr/lib/modprobe.d /etc/modprobe.d /usr/share/man/man8/modprobe.8.gz

Επίσης δοκίμασα cd /usr/bin και μετά exec modprobe -r iwlwifi ; modprobe iwlwifi. Δεν δείχνει να κάνει τίποτα και επιστρέφει στο login. Και καλά κάνει για να μάθω να διαβάζω σωστά. Το whereis modprobe μου δίνει αυτό modprobe: modprobe: /usr/sbin/modprobe /usr/lib/modprobe.d /etc/modprobe.d /usr/share/man/man8/modprobe.8.gz
Δηλαδή είναι στο sbin και όχι στο /bin. Όταν λοιπόν το έτρεξα από εκεί με πληροφορεί πως το module iwlwifi is in use. Αυτά …

Υπάρχει, αλλά βρίσκεται στη διαδρομή /usr/sbin/modprobe.
Εσύ δοκιμάζεις να το τρέξεις απ’ το /usr/bin όπου φυσικά εκεί δεν υπάρχει.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπική άποψη, δεν εξηγείς καθόλου καλά. Αλλά μιας και παρέθεσες τώρα κάτι χρήσιμο, μπορώ ίσως να βοηθήσω.

παρατήρησε ότι είναι στο sbin και όχι στο bin. Το οποίο σημαίνει ότι θέλεις τουλάχιστον sudo. (και με πρόλαβε ο dancaer69)

Επίσης το ; χωρίζει εντολές. Μην τρέχεις ποτέ έτσι εντολές όταν έχεις πρόβλημα. Τρέχε τις εντολές ξεχωριστά μία-μία. Δηλαδή όχι

modprobe -r iwlwifi ; modprobe iwlwifi

Αλλά

modprobe -r iwlwifi
modprobe iwlwifi

Έχεις δίκιο, παράβλεψη δικιά μου, την επιείκειά σας. Κάνοντας λοιπόν το σωστό παίρνω modprobe: FATAL: Module iwlwifi is in use.

https://wiki.debian.org/iwlwifi
εδώ λέει ακριβός τα βήματά και λογικά δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο εκτός από το firmware που καταλαβαίνω από αυτά που γράφεις ότι το έχεις κάνει
ρίξε και μια ματιά εδώ https://wiki.archlinux.org/index.php/Network_configuration/Wireless

Παρεμπιπτόντως, στο debian δίνουμε su - , όχι σκέτο su (εδώ το γιατί)

Πιθανότατα όταν έτρεχες σκέτο modprobe, γι αυτόν το λόγο δεν το “έβρισκε”.

1 «Μου αρέσει»

Συγχώρεσε με αλλά και εγώ κάπως μπερδεύτηκα.

Θα σου πρότεινα και εγώ με την σειρά μου πρώτα από όλα να προσπαθήσεις να διαβάσεις τις οδηγίες από την ίδια την διανομή. Είναι ίσος ώρες-ώρες κουραστικές ή συγχύζει λιγάκι, αλλά πάντα είναι πλήρης και αν το διαβάσεις προσεκτικά θα λύσεις σχεδόν σίγουρα το πρόβλημα σου εκτός και αν είναι κάτι τελείως νέο.

Έχεις ακολουθήσει τα βήματα που αναφέρουν παρακάτω :


Βλέπω πως πιθανός δεν είσαι ο μόνος με αυτό το laptop που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το wifi ανεξαρτήτου λογισμικού ή διανομής GNU/Linux. Έχεις δει τα παρακάτω :


Μια δική μου πρόταση. Να συνδεθείς ως root και να δεις ποιο είναι το wireless network interface σου ip addr list και έπειτα να προσπαθήσεις να σκανάρεις για ασύρματα δίκτυα μέσω του τερματικού ( όπου wlan1 να βάλεις το δικό σου wifi network interface ) :

iwlist wlan1 scan | grep ESSID

Ως εδώ φτάνεις ; Μπορείς να δεις τα ασύρματα δίκτυα που υπάρχουν τριγύρω σου ;

2 «Μου αρέσει»

Δεν φταίει αυτός που μπερδεύεται αλλά αυτός που εξηγεί. Καταλαβαίνω πως δεν ήμουν αρκετά σαφής και οφείλεται στο ότι ήμουν και εγώ ο ίδιος μπερδεμένος. Το τελευταίο λειτουργικό windows που χρησιμοποίησα ήταν windows 98. Τότε ήταν άγριες εποχές για Linux. Όρεξη να είχες για να επιλύεις προβλήματα. Είχα συνηθίσει για το όποιο πρόβλημα αντιμετώπιζα να βρίσκω την λύση μόνος μου. Με κόπο πολύ γιατί δεν είμαι του κλάδου… όμως επέμεινα επειδή το Linux ταιριάζει στην ιδέα που έχω για το πως πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος. Και σχεδόν πάντα τα κατάφερνα. Αυτό όμως με το wifi ήταν πρωτόγνωρο. Δοκίμασα διάφορα, διάβασα διάφορα και “έπαθα ήτα”. Με ξεπερνούσε, δεν ήταν για τα κυβικά μου. Με αυτά και με αυτά κατέληξα να βάλω kubuntu. Για την ώρα δεν βλέπω κάτι σοβαρό να στραβώνει. Όμως δεν έχει την σπιρτάδα debian, το εικονίδιο διάταξης πληκτρολογίου εξαφανίστηκε με δική του πρωτοβουλία, για την θερμοκρασία χρειάστηκε το TLP, που και πάλι… Εντάξει δεν είναι τίποτε τραγικό αλλά το kubuntu δεν ήταν στις πρώτες επιλογές μου. Ας είναι όμως. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε και εδώ είμαστε… τα λέμε…

2 «Μου αρέσει»

χαχαχ Μου αρέσεις! Όντως ήταν άγριες εποχές τότε για το GNU/Linux. Μου αρέσει πολύ που έχεις καταλάβει την κουλτούρα του και που το χρησιμοποιείς για αυτό το λόγο - γιατί σε εκφράζει! Είναι πολύ σπουδαίο αυτό! Τα συγχαρητήρια μου.


Σχετικά με το πρόβλημα, εφόσον μας λες πως τώρα με το Kubuntu το WiFi λειτουργεί απροβλημάτιστα, τότε ξεκάθαρα πρέπει να ήταν πρόβλημα driver. Μάλιστα εφόσον στο Kubuntu παίζει το WiFi - που είναι Debian GNU/Linux based διανομή με το καπέλο της διανομής Ubuntu της Canonical - τότε πιθανός αν βρίσκαμε την λύση δεν θα ήταν δύσκολο να την εφαρμόσουμε στο Debian GNU/Linux.

Αυτό είναι πάντως αυτό που έχει καταφέρει Canonical με τις Ubuntu διανομές της… έχουν κάνει καλή δουλειά με τους drivers. Απλώς όμως στο Debian GNU/Linux αν δεν είναι κάτι πλήρως open & free δεν θα το βρεις προεγκατεστημένο - θα πρέπει να το εγκαταστήσεις με το χέρι. Ενώ η Canonical για να κερδίσει κόσμο δεν αφήνει τον μέσω χρήστη να τρελαθεί με την ιδεολογία. Του προσφέρει αυτό που πρέπει και θέλει χωρίς πολλά πολλά.

Έχω το ίδιο laptop (bcm κάρτα) και μάλιστα με την υβριδική κάρτα γραφικών (απελπισία) και από αυτά που γράφεις βλέπω ότι ειμαι στο ίδιο επίπεδο 'κατανόησης και χρησης"του linux.Η μόνη διανομή που "έκατσε"χωρίς κανένα πρόβλημα από πολλές που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς είναι η Manjaro (kde). Παράδειγμα η ρύθμιση φωτεινότητας οθόνης σε καμιά άλλη διανομή δεν δουλεύει out of the box. Πριν από λίγο καιρό ξανά μπήκα στον πειρασμό να γυρίσω σε Debian αλλά έκανα το λάθος και το live image που έγραψα δεν ήταν το non free drivers οπότε το ανέβαλα.Θα σου πρότεινα τώρα που έχεις σύστημα να δοκιμάσεις το debian live non-free για να δεις αν υπάρχει θέμα με το ασύρματο δίκτυο σου γιατί μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στην εγκατάσταση.

Γιατι παντα βαζουμε την ιδεολογια σαν τον μπαμπουλα της συγκεκριμενης διανομης;

Γιατι ποτε δεν αναφερομαστε στο γεγονος οτι στο Debian οι χρηστες απλα πρεπει να μαθουν μερικα πραγματα οπως πχ πως να βρισκουν ποιο firmware χρειαζεται να εγκαταστησουν, αντι να περιμενουμε σωνει και καλα ολα να δουλευουν out-of-the-box (παραφρασμενη μεταφραση “με την μια απροβληματιστα και απαιδευτα”);

Wireless-N 1000 δουλευει στο Debian απο τοτε που ειχαμε kernel 3.16 (Debian 7 κατα πασα πιθανοτητα) συμφωνα με καποια αρθρα που εφερε σαν αποτελεσμα μια αναζυτηση στο DuckDuckGo.

Και στο κατω κατω της γραφης ρε παιδια… το Debian δεν ειναι Ubuntu. Ειναι αλλη φαση. Καποια πραγματα στο Debian δεν ειναι αυτοματοποιημενα και αυτο γιατι το Debian υποτιθεται οτι ειναι universal λειτουργικο. Αφηνει τον χρηστη να κανει τις δικες του επιλογες και δεν τις κανει αυτοματα. Αυτο ισχυει και για τους drivers και το firmware. Επομενος δεν μπορουμε να προσεγγιζουμε και τις δυο διανομες με το ιδιο ματι. Στο Ubuntu πολλα πραγματα θυσιαζονται για την ευκολεια. Και εξαιτιας αυτης της θυσιας το “απροβληματιστα” εχει γινει πια αυτοσκοπος. Ουτε εαν καποιος βαλει Windows απο την αρχη δεν θα εχει τετοιες ευκολιες. Χωρις drivers και τα Windows θα βγαλουν τα ιδια προβληματα (αλλα το εχουμε ξεχασει γιατι τα Windows ερχονται προεγκατεστημενα και δεν χρειαζεται ο χρηστης να ξερει τιποτα απο εγκατασταση… αλλο χαλι αυτο με τα προεγκατεστημενα).

Την καλυτερη εμπειρια που εχω σε εγκατασταση Debian ειναι μονο απο το netinstall. Οχι απο τα Live.
Tα Live χρησιμοποιουν τον Calamares Installer που φαινεται πιο ευκολος και ποιο “μοντερνος” αλλα κρυβει αρκετες πτυχες της εγκαταστασης του συστηματος… και (τουλαχιστον εμενα προσωπικα) δεν με βολευει. Συν του οτι βαζουν οτι βλεπεις στο Live λογω του οτι ειναι λιγο περισσοτερο για showcase, τουλαχιστον με τα input methods υπαρχει θεμα. Αν θελουμε να γραψουμε Ελληνικα αλλαζοντας το keyboard layout με δικα μας keyboard shortcuts (ή ακομα και με Alt-Shift που εχουμε συνηθησει απο τα Windows) θα γινει λιγο ο χαμος λογο του οτι θα υπαρχουν παραπανω απο ενα input methods (τουλαχιστον βασει των τελευταιων Live ISOS που δοκιμασα).

Για τα non-free ISOS μονο εαν υπαρχει wifi ή κατι αλλο που δεν καλυπτεται απο F/LOSS firmware ή drivers. Αλλιως προτιμαω το σκετο.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν, έχω νέα. Όπως είπα έβαλα Kubuntu και όλα λειτουργούσαν ομαλά αν εξαιρέσουμε κάποια μικροπροβλήματα που θα μπορούσα και να κάνω πως δεν τα βλέπω ή να τα διορθώσω σχετικά εύκολα. Αυτό που δεν άντεχα είναι πως το μηχάνημα δούλευε σε θερμοκρασίες πάνω από 62 βαθμούς και με επακόλουθο εκνευριστικό θόρυβο. Το ξανασκέφτηκα και ξαναπέρασα debian kde. Έκανα τις ίδιες ενέργειες και να που κατέληξα.
Μετά την εγκατάσταση apt update && apt install firmware-iwlwifi---->επανεκκίνηση, το wifi δουλεύει. Μετά sudo nano /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“noefi” (από “quiet”) update-grub ------> επανεκκίνηση, το wifi πάπα. Αλλάζω το “noefi” σε “quiet” και το wifi επαναλειτουργεί. Έτσι με “noefi” ο υπολογιστής κλείνει κανονικά αλλά niente wifi, με “quiet” το wifi λειτουργεί αλλά ο υπολογιστής δεν κλείνει. Αν δεν βρεθεί λύση να λειτουργούν και τα δύο, θα κρατήσω την δεύτερη επιλογή και θα κλείνω τον υπολογιστή πατώντας το κουμπάκι. Σε kubuntu πάντως δεν πάω… Τι λέτε, μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Το noefi που το βρηκες; Σε ποιο αρθρο εννοω γιατι καποιο tutorial ακολουθησες σηγουρα. Ειναι για το ιδιο προβλημα; και ειναι σηγουρο οτι το προβλημα αυτο ειναι προβλημα που συνδεεται με το wifi? γιατι εγω προσωπικα βλεπω δυο προβληματα που δεν ειναι αλληλενδετα. Κατι αλλο κολλαει και δεν κλεινει ο υπολογιστης. Δεν νομιζω το EFI να ειναι το θεμα σου. Πρεπει να δουμε τα logs για να καταλαβουμε τι γινεται και αν καποιο απο τα SystemD services κολλαει

Έχω δοκιμάσει τόσα και τόσα που δεν θυμάμαι ποιος, τι και που. Σε κάποιο forum ζητούσαν βοήθεια για το ότι δεν κλείνει ο υπολογιστής. Οι απαντήσεις διαφορετικές. Κάνε αυτό, όχι κάνε εκείνο. Κάποιοι έλεγαν πως έλυσαν το πρόβλημα έτσι άλλοι με άλλο τρόπο. Τις περισσότερες λύσεις τις είχα δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα. Ώσπου είδα κάπου στο περιθώριο της συζήτησης και αυτό με το “noefi”. Και πράγματι ο υπολογιστής έκλεισε άψογα σε χρόνο dt. Έχασα όμως το wifi. Στην αρχή νόμισα πως ήταν σύμπτωση γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πως το ένα επηρεάζει το άλλο. Το δοκίμασα όμως επανειλημμένα και πράγματι συμβαίνει. Κάτι σαν διακόπτης on/off. “noefi”------> nowifi, “quiet” ----->το wifi λειτουργεί. Δεν έχω πλέον αμφιβολία πως η επιλογή “noefi” μπλοκάρει με κάποιο τρόπο το wifi αλλά δεν ξέρω πως… Κάθε ιδέα καλοδεχούμενη…

Το δοκίμασα, μία από τα ίδια…

Δεν νομίζω… Αν ήταν πρόβλημα driver δεν θα δούλευε καθόλου. Είμαι πεισμένος πως η παράμετρος “noefi” δεν αφήνει τον driver να λειτουργήσει.

Εντάξει, όλα καλά. Το θέμα λύθηκε. Η απορία όμως έμεινε.
**Τι έκανα:Text
Άλλαξα τα repos σε testing. Αυταααα… Ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση!! Ευχαριστώ και το linux-user.gr γιατί υπάρχει.

2 «Μου αρέσει»