Βοήθεια για πτυχιακή!

Λοιπον, ως ΤΕΠ(τεχνικος εφαρμογων πληροφορικης) επρεπε να επιλεξω ενα θεμα για πτυχιακη εργασια. Απο τα 100+ θεματα το μονο που μου φανηκε ενδιαφερον ηταν το “Λειτουργικο Συστημα Linux”. Και ως ο μονος χρηστης και γνωστης του αντικειμενου στο τμημα μου, αποφασισα να ασχοληθω εγω με το εν λογω θεμα.

Η βοηθεια που χρειαζομαι ειναι: κειμενα, βιντεο, ηλεκτρονικα βιβλια που σχετιζονται με την ιστορια της GNU, του LINUX, του POSIX και λοιπων.
Επειδη θα πεθανω στο google search, θεωρησα οτι ανθρωποι που ασχολουνται περισσοτερο καιρο θα γνωριζουν και πιο σωστες πηγες απο ο,τι θα μου προτεινει το DDG*.

*DuckDuckGo
Ευχαριστω εκ των προτερων!

2 «Μου αρέσει»

Για αρχή αυτό

1 «Μου αρέσει»

Από βιβλία το πρώτο που σκέφτομαι είναι το The Art of Unix Programming (δες και τα υπόλοιπα τού ίδιου)

Δες επίσης και τις αναρτήσεις στο Διάφορα βιντεάκια, σχετικά με Linux περιλαμβάνει ντοκυμαντέρ και ομιλίες που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις υπόψιν.

1 «Μου αρέσει»

Ένα πολύ καλό link είναι και αυτό εδώ

2 «Μου αρέσει»

Αυτο ειναι το θεμα; λιγο γενικο δεν ειναι; Τι ακριβως πανω στο Linux σε θελουν να κανεις πτυχειακη;

1 «Μου αρέσει»

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: μήπως θες να τού την γράψεις εσύ;

1 «Μου αρέσει»

Αν θα ξαναπαρω το πτυχειο μου ναι δεν θα πω οχι :slight_smile: Θα το εχω και Ελληνικο για οποτε αποφασiσω να κατεβω ξανα κατω :stuck_out_tongue: Απλα απο περιεργεια ρωταγα.

2 «Μου αρέσει»

Από το θέμα που προανέφερε ο @lucinos : Διάφορα βιντεάκια, σχετικά με Linux να σου τονίσω δύο “σημαντικά - εισαγωγικά” :

Έχουν και υπότιτλους στα ελληνικά.

2 «Μου αρέσει»

Μια ματια και εδω ισως βοηθησει:

https://debian-handbook.info/browse/stable/

1 «Μου αρέσει»

Ναι ειναι οντως γενικο, ειναι στη κατηγορια των “ελευθερων* θεματων”. Επομενως επιλεγω εγω που θα συγκεντρωθω(και νομιζω θα το παω στη φιλοσοφια του ελευθερου λογισμικου).

*ελπιζω να ηταν pun απο τον καθηγητη.

1 «Μου αρέσει»

https://www.businessbooks.gr/content/images/thumbs/0001536_-_650.jpeg

Δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά βρες κάτι εύκολο για να πάρεις βαθμό. Εγώ στην πτυχιακή μου αυτό έκανα αλλά επειδή είχε ουρά, έφυγα με ένα 6 χωρίς να εξεταστώ. Το μετάνιωσα προφανώς.

Πάντως αφενός μου κάνει εντύπωση που σε σχολή πληροφορικής να μην ξερει κανείς Linux, αφετέρου σου εύχομαι καλή επιτυχία.

1 «Μου αρέσει»

Στα πανεπιστήμια δεν διδάσκεται χειρισμός λειτουργικών, γι αυτό το σύνολο των αποφοίτων δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω από windows. Μπορεί 1-2 καθηγητές να χρησιμοποιούν κάποια προγράμματα σε linux ή να το προτείνουν αλλά αυτό δεν φτάνει.
Τώρα για την πτυχιακή σου, δεν ξέρω πόσο “χαλαρά” είναι στο τμήμα σου, εγώ πάντως θα απέφευγα παραπομπές από wiki, youtube και βιβλία. Κοίτα να βρεις, από άλλες δημοσιεύσεις, πτυχιακές και από επιστημονικά συγγράμματα. Πηγές από internet, μόνο επίσημοι ιστότοποι. Δοκίμασε το google scholar ή το microsoft academic για αναζήτηση. Tο ίδρυμα λογικά θα σου δίνει και πρόσβαση σε scopus, IEEE explore κτλπ, πάρε και από κει

2 «Μου αρέσει»

Ρίξε μια ματιά εδώ : https://opac.seab.gr/search~S7*gre

Μπορείς να κάνεις αναζήτηση τον όρο linux και να σου βγάλει όλα τα σχετικά βιβλία που υπάρχουν στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του ΕΜΠ. Δυστυχώς η βιβλιοθήκη είναι κλειστή λόγο κορονοϊού, όμως μπορείς να πάρεις μια ιδέα. Ίσως σε ορισμένα βιβλία να μπορούν να σου στείλουν αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή στο mail σου.

Λόγο όμως της δυσκολίας αυτήν την περίοδο, αυτό που θα έκανα εγώ αν με ενδιέφερε κάποιο βιβλίο, θα ήταν να το “αποκτήσω από αλλού”.

Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις, να ξέρεις πως οποιαδήποτε πληροφορία προσθέσεις θα πρέπει ν συνοδεύεται από την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Αν βαλεις wikipedia θα θεωρηθεί προϊόν λογοκλοπής, οπότε μακριά (θα μπορούσες όμως να βρεις την πληροφορία που θες απο την wiki σε ποια πηγή αντιστοιχεί και να την βάλεις).

1 «Μου αρέσει»

Η wiki (και κάθε site, που δεν είναι επίσημος ιστότοπος) δεν θεωρείτε έμπιστη πηγή, γιατί τα γραφόμενα της δεν ελέγχονται επιστημονικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία, την στιγμή που ο καθένας θα μπορεί να γράψει και να εκδώσει ένα βιβλίο, αυτό δεν το κάνει και επιστημονικά δεκτό.

2 «Μου αρέσει»