Βίντεο: Μάθετε το zsh σε 80 λεπτά

Ένα μεγάλης διάρκειας βίντεο για το zsh. Ο τίλος λέει ψέματα καθώς το βίντεο είναι διάρκειας 1 ώρας και 22 λεπτών !

Είναι βασισμένο σε Mac, αλλά την γνώση μπορείς να την μεταφέρεις στο Linux. Μέχρι πριν λίγες μέρες κόστιζε $20 δολάριο στο Udemy. Καλή θέαση, και αν βρείτε κάτι που σας άρεσε μοιραστείτε το εδώ, ή ακόμα καλύτερα γράψτε ένα μικρό οδηγό.

Για όσους δεν το ξέρουν, επειδή η Αpple δεν αγαπά καθόλου το ελεύθερο λογισμικό και το αποφεύγει σαν τον διάολο στο λιβάνι (κάτι που πρέπει και εμείς με την σειρά μας να το ανταποδώσουμε στα προϊόντα της) έχει μια παμπάλαια έκδοση του bash όταν ήταν σε GPL2 και όχι σε GPL3.
Οι προγραμματιστές στα mac αναγκαστικά εγκαθιστούν το zsh κάτι που του έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην δημοτικότητα του. Το zsh έχει άδεια χρήσης ΜΙΤ και θα αντικαταστήσει πλήρως το bash στα mac στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού τους.

5 «Μου αρέσει»

To Darwin (2000-2005??) ήταν κλώνος του BSD και βρίσκεται ακόμα παρέα με το FreeBSD & OpenBSD σάν ένα από αυτά. Είναι OpenSource και μάλιστα είχε κάνει και αίτηση και στην FSF αλλά δεν είναι GNU. To android είναι παλαιά έκδοση linux. Η εξέλιξη και των δύο είναι βασισμένη σε αυτά αλλά ποτέ δεν θα πλησιάσουν την εξέλιξη των συστημάτων που είναι ανοικτά και ελεύθερα. Η αντιγραφή και η προσβολή των αδειών πάει σύννεφο, αλλά ποιός να τα βάλει με τα θηρία και ειδικά μέσα στην σφηκοφωλιά των θηρίων.

Εδώ ριχτήκανε στον Τράμπ μην και βάλει περιορισμούς στην Huawai γιατί αν το κάνει η Huwai θα φτιάξει δικό της λογισμικό και μετά θα υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά στα “ντόπια συμφέροντα”.

Τα τραίνα των BSD και Linux, δεν κάνουν στάσεις, τρέχουν συνεχώς. Όποιος αντιγράφει και κλειδώνεται, πηδάει απ’το τραίνο, συνεχώς θα μένει πίσω. Είναι απίστευτη η δυνατότητα των σημερινών arm και να σέρνονται σαν λαβωμένα θηρία με το android.

Χρησιμοποιώντας το zsh εδώ και αρκετό καιρό, είναι ένα πολύ καλό shell για power users. Συν ότι το oh-my-zsh το απογειώνει.

Γενικά είναι ένας καλός τρόπος επίδειξης για πως δουλεύει το zsh και το oh-my-zsh καθώς και πως να φτιάξει κάποιος το δικό του αρχείο .zshrc από την αρχή, το οποίο ίσως είναι χρήσιμο για power users. Επίσης το shell αυτό είναι χρήσιμο για όσους ασχολούνται με git.

Αν και δεν είναι κακός ο οδηγός, κατά τη γνώμη μου, το κομμάτι της εγκατάστασης σε Linux θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αυτό το άρθρο από το Cerebrux (το οποίο με έκανε κι εμένα χρήστη του zsh):

4 «Μου αρέσει»